Nogomet

Jurčić: "Suvremeni, izvanredni Ajax"

Iz Amsterdama:Tomislav Pacak • srijeda, 02.11.2011.
Jurčić: "Suvremeni, izvanredni Ajax"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Krunoslav Jurčić nije bio posebno razočaran nakon uvjerljivog poraza njegove momčadi u Amsterdamu, ali je bio vidljivo impresioniran izvedbom Ajaxa. Jurčić nije htio tražiti alibije, iako je sve bilo jasno iz rečenice "imamo ekipu kakvu imamo, igrače kakve imamo"…

Dinamo nije mogao ni primirisati Ajaxu u Amsterdamu, Kopljanici su preletjeli preko Modrih s 4:0, mogli su i uvjerljivije da im opet nije "štekala" realizacija. Dinamov trener poraz je primio smireno, svjestan da je izgubio od, barem ove večeri, puno bolje momčadi:

"Čestitao bih Ajaxu koji je odigrao izvanrednu utakmicu. Postavili su nam večeras ciljeve i standarde kojima moramo težiti u budućnosti. Moji su se momci maksimalno potrošili želeći ostaviti što bolji dojam, ne mogu im ništa prigovoriti. Moram priznati da je Ajax odigrao zaista suvremeno, moderno, kako igra 4-5 momčadi u Europi, bez klasičnog rasporeda, bez čiste špice, praktički 4-6-0 gdje svi igrači igraju obranu i napad."

Je li Dinamo to ipak mogao bolje blokirati i zaustaviti? Nije li Ajax prelako dolazio u izgledne situacije? "Kada oni igraju takav nogomet puno se puta stvara situacija 1 na 1, oni su iz toga zabili tri gola – to je posljedica takvog sustava. Tu dolazi do izražaja individualna kvaliteta."

Frank de Boer je nakon utakmice rekao da su se Ajaxovi bekovi dobro prilagodili Dinamovom sustavu 4-2-3-1 kojeg De Boer nije očekivao, ali ga je vidio u susretima s Realom i Lyonom što je olakšalo brzu prilagodbu. Je li ipak i Dinamo trebao biti pripremljeniji na sustav Ajaxa, kao primjerice u situacijama gdje je Kovačić u potpunosti zaboravljao na Van der Wiela?

"Mi imamo ekipu kakvu imamo, imamo igrače kakve imamo. Naši igrači su izuzetno talentirani, ali ovo je način da oni sazrijevaju i da uče na svojim greškama. Igrač mora razvijati svoju situacijsku inteligenciju, to su osnove selekcije u školama."

U Dinamu se nakon ovakvih utakmica često govori o "školovanju" mladih igrača, ali klub istodobno prodaje svoje najbolje igrače kada uđu u najplodnije godine. Kako očekivati bolji Dinamo u budućnosti?

Jurčić je trezveno, objektivno analizirao tu situaciju: "Sve su to opće poznate stvari. Glupo mi je stvarati si alibi, a što god bih rekao to bi ispalo kao alibi. Radio sam prije par tjedana analizu naše dobne situacije – naši igrači su ili mlađi od 24 ili stariji od 30. U toj dobi imamo tek dvojicu igrača, Rukavinu i Calella, a igrači su tada najpotentniji. To je sudbina ovog kluba. Pogledajte samo koje smo mi igrače stvorili, koji su sada u tim godinama – gdje i kako igraju, od Modrića, Dudua, Mandžukića, Ćorluke, Vukojevića i tako dalje.".

Osjeća li Jurčić sputanost kod svojih igrača? "Moji igrači su dali sve od sebe, ne mogu im ništa prigovoriti. Uvijek postoji i suparnik koji determinira nivo vaše raspoloženosti. "

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.11.2011. u 10:07
    Lipo ga je slušat kako Aajax igra moderan nogomet i sve ostalo,,,ali pa on je trener,neka on stvori igru kako igra Ajax kad već zna do čega je Dinamu i šta mu triba da to postigne! Navijač sam Dinama i razočaran sam do boli!!! Ma niti je Jurčić bio igrač niti će kad biti trener,tuga je to! Ima je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2011. u 09:58
    Baš tako. Ova priča o skupljanju iskustva pada u vodu kad se pogleda Ajaxova ekipa sazdana od mladaca. Ajax kao institucija zaista ima iskustva, ali momčad ne.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2011. u 08:52
    Slažem se. Momčad igra dobro koliko je uigraš. Nakon svakog debakla i sad već sramote, uvijek ista priča kako je to liga prvaka i kako su to naše realne mogućnosti. Naravno, ne smije se reći ni riječ protiv Jurčića jer se on zajapuri u sekundi. Novinari pažljivo biraju riječi ne bi li imali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2011. u 08:49
    joj koje bacanje fraza i mazanje očiju...kakvo skupljanje iskustva...pa sammir i kompanija imaju 5 godina europskog iskustva dok ajaxov dječji rade budale od njega... ništa taj jurčić nije naučio...svaki put isti sastav...ovu tekmu trebali smo igrati sa duplim bokovima... cufre i ibanez na jednoj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2011. u 08:41
    "imamo ekipu kakvu imamo, igrače kakve imamo" i trenera kakvog imamo! po meni uopce nije problem u tome kaj nemamo ni bod,cak ni u tome kaj nismo zabili ni gol,nego je problem u tome kaj smo mi u 4 utakmice napravili jednu pravu sansu za gol (Rukavina protiv Reala) i to je zalosno! Ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik