Liga prvaka, natjecanje po skupinama, skupina D, 4. kolo, 02.11.2011, 20:45 h, Amsterdam ArenA, gledatelja: 50.000
Suci: Martin Atkinson, Mullarkey, Kirkup (svi Engleska)
Ajax
Ajax
Gregory van der Wiel 20'
Miralem Sulejmani 25'
Siem de Jong 65'
Nicolás Lodeiro 90'+2'
4:0(2:0) Dinamo
Dinamo

Dinamo nastavio gubitnički niz

Iz Amsterdama:Marin Vuković • srijeda, 02.11.2011.
Dinamo nastavio gubitnički niz
Foto: Davor Sajko

Usprkos najavama kako će na amsterdamskoj Areni ići po bodove i pobjedu, Dinamo se niti na četvrtoj postaji svoje avanture u elitnom razredu europskog nogometa nije uspio maknuti s nule. Ajax je u jednosmjernoj utakmici u svakom pogledu nadigrao maksimirsku momčad i potpuno zasluženo slavio s 4:0...

Ajax
Ajax
Dinamo
1
Kenneth Vermeer
2
Gregory van der Wiel
3
Toby Alderweireld
4
Jan Vertonghen
5
Vurnon Anita
6
Eyong Enoh
7
Miralem Sulejmani
(do 72')
8
Christian Eriksen
(do 80')
10
Siem de Jong
16
Theo Janssen
21
Derk Boerrigter
(do 77')
Pričuvni igrači
37
Jody Lukoki
72'
11
Lorenzo Ebecilio
77'
18
Nicolás Lodeiro
80'
Trener
Frank de Boer
5
(do 46')
10
(do 72')
55
(do 56')
Pričuvni igrači
Trener
Krunoslav Jurčić

Premda je Krunoslav Jurčić uoči amsterdamskog ogleda najavljivao kako će Dinamo ići na pobjedu i izrazio nadu da će se modri nogometaši kući vratiti zadovoljni ostvarenim rezultatom, modri su nogometaši na velikoj sceni potpuno podbacili i upisali još jedan, četvrti po redu poraz u Ligi prvaka.

Dinamo je tako i nakon četiri kola ostao bez bodova, ali i bez postignutog pogotka u Ligi prvaka, dok se Ajax u dva ogleda s hrvatskim prvakom pokazao kao neizmjerno kvalitetnija i organiziranija momčad, te s pravom može računati na prolaz u sljedeći krug elitnog europskog nogometnog natjecanja.

Dinamo se u kakvom-takvom egalu držao tek dvadesetak minuta i pokušao kontroliranom igrom bez srljanja zadržati Ajax na distanci, no nakon vodećeg pogotka svaka Jurčićeva zamisao pala je u vodu i domaćin je do odmora mogao do vrha napuniti mrežu Ivana Kelave.

Domaćin je već u početnih desetak minuta pred vratima modrih uspio stvoriti nekoliko opasnih situacija. U drugoj minuti udarac Tobyja Alderweirelda završio je pored vratnice, a u 11. Derk Boerrigter sjajno je ubacio za Siema de Jonga, a ovaj za djelić sekunde zakasnio uklizati na loptu.

Prvi izlet na polovicu Ajaxa gosti su imali u 15. minuti, kada je nakon kornera Jerko Leko tukao glavom, no njegov pokušaj netko je od domaćih nogometaša skrenuo pored vratnice. Umjesto nagovještaja nešto boljeg Dinamovog razdoblja uslijedila je dominacija domaćina koja je već u 20. minuti urodila plodom.

Christian Eriksen na desnom je krilu sjajno petom uposlio Gregoryja van der Wiela, a ovaj beskompromisno zakucao loptu pod gredu Kelavina gola. Vodeći pogodak vidno je uzdrmao modre, koji su podlegli atmosferi i potom u najgorem trenutku primili još jedan pogodak.

Samo pet minuta nakon što su načeli mrežu Kelave, gosti su još jednom izigrali modru obranu, Eriksen je savršenom asistencijom uposlio Miralema Sulejmanija, a ovaj rutinski zaobišao Kelavu i poslao loptu u praznu mrežu.

Drugi pogodak kao da je potpuno ugasio ambicije Dinama i do poluvremena Ajax je mogao značajnije povećati svoju prednost. Već u 29. minuti Sulejmani je glavom mogao povisiti na 3:0, a potom je to mogao učiniti i Domagoj Vida, čiji je pokušaj čišćenja glavom umalo završio iza leđa Kelave.

U modroj obrani u tim je trenucima curilo sa svih strana, pa je u 38. minuti Ajax nakon rijetkog Dinamovog izleta na domaću polovicu povukao kontru, De Jong je loptom "s očima" pronašao Sulejmanija, a ovaj tek za koji centimetar promašio gol Dinama.

Sramežljiv Dinamov pokušaj bilježimo tek u 41. minuti, i to iz slabog dalekometnog pokušaja Luisa Ibaneza, a posljednju riječ u prvome dijelu imali su opet domaćini. Nakon ubačaja s lijeve strane Toby Alderweireld imao je modra vrata na dlanu, no glavom je tukao zamalo pored vratnice.

Jurčić je u nastavku utakmice pokušao s Ivanom Tomečakom, koji je u igru ušao umjesto Adriana Calella i modri su početno razdoblje drugog poluvremena odigrali nešto angažiranije, no na žalost petstotinjak navijača Dinama koji su "potegnuli" do Amsterdama prilike je stvarao samo Ajax.

U 56. minuti De Jong je pobjegao nadzoru Vide i našao se pred Kelavom, no Dinamov je vratar ovaj put izašao kao pobjednik. Deset minuta kasnije, uloge su zamijenjene i Ajax je poveo s 3:0. Eriksen je sjajno petom proslijedio loptu do De Jonga, a on je bez problema poslao iza leđa Dinamova vratara, a već sedam minuta kasnije mogao je ući u Kelavine noćne more da je snažan volej umjesto iznad grede završio u mreži.

Dinamove prilike gotovo da nisu bile spomena vrijedne, Šitum je u 72. minuti iz teške pozicije s 25 metara pucao izvan okvira gola, no bilo je to sve što je hrvatski prvak uspio pokazati u drugom poluvremenu. Ajax je prije posljednjeg sučevog zvižduka svojim navijačima priredio i desert, pa je u sudačkoj nadoknadi četvrtu loptu u mrežu Kelave poslao Nicolas Lodeiro.

Ajax je impresivnom lakoćom svladao aktualnog prvaka Hrvatske i uknjižio drugu pobjedu u skupini, dok Dinamu preostaje nada da će u jednom od preostala dva ogleda doći do počasnog boda ili pogotka. S obzirom na imena protivnika i kroz prizmu dvaju ogleda s amsterdamskim rivalom, u to se ne bismo kladili...

Liga prvaka, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Lyon0:2Real Madrid
Ajax4:0Dinamo
1Real Madrid 619:2+1718
2Lyon 69:7+28
3Ajax 66:608
4Dinamo 63:22-190

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.11.2011. u 10:06
    neka budu sretni i zadovoljni sto su vidjeli "bernabeu" i to im je previse.!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2011. u 09:34
    samo jedna riječ: pičkice....
    Obrisan korisnik
  • burek198303.11.2011. u 09:03
    Krunu za izbornika...
    burek1983
  • Obrisan korisnik03.11.2011. u 08:58
    eto što se dogodi kad se neki igrači pod silu moraju prodati...kakvo skupljanje iskustva kakva dinamova mladost? pa sammir ima 5 godina eu iskustva a ajaxov dječji vrtić je napravio budale od nas...trebalo je igrat s fuplim bokovima cufre i ibanez na jednoj i tomečak i vrsajko na drugoj...a ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2011. u 08:42
    slažem se sa svime ovim s dijelom oko Ibaneza. Taj igrač ne da nije zaa Dinamo, on nije za Varaždin. Pa lik nema blage veze, trči k'o muha bez glave, napucava po golu bez veze, centrira napamet, nema pojma o taktičkom postavljanju. Jednom riječju, amater.
    Obrisan korisnik