Tenis

Đoković preživio i Dodiga i rame

Ivor Krapac • srijeda, 09.11.2011.
Đoković preživio i Dodiga i rame
Foto: EPA

U posljednjem ovogodišnjem nastupu na ATP Touru, Ivan Dodig nije mogao dalje od drugog kola Masters 1000 turnira u pariškom Bercyju. Treći hrvatski reket se na drugoj prepreci susreo s Novakom Đokovićem, svjetskim brojem jedan, koji je u Pariz stigao u utorak navečer i potvrdio da će zaigrati tek koji sat prije meča - no, bez obzira na bolno rame, bio je dovoljno dobar za pobjedu bez većih poteškoća...

Poslije prošlotjednog polufinalnog poraza od Keija Nishikorija u Baselu, Novak Đoković pobrinuo se za bolje vijesti za svoje navijače u prvom ovogodišnjem nastupu u Bercyju. Nakon što je bio slobodan na startu, svjetski broj jedan prošao je drugo kolo sa 6:4 i 6:3 protiv Ivana Dodiga, zaključivši sezonu 26-godišnjeg Međugorca na ATP turnirima. Đokoviću je za prolazak u osminu finala trebala 91 minuta, a sljedeći izazov, u četvrtak, bit će mu ogled s 15-postavljenim sunarodnjakom Viktorom Troickim.

Troicki je do srpskog dvoboja među posljednjih 16 došao također bez gubitka seta, sa 6:4 i 6:4 protiv Sergiya Stahovskog.

Dobar i nakon drugog servisa

Vezane vijesti

Đoković je mirno prolazio svojim servis-gemovima bez obzira što se često morao oslanjati na drugi servis, sa samo 55 posto ubačenog prvog. Dodig ga nije ozbiljnije pritisnuo - čak i u izmjenama nakon drugog servisa, redovito se igralo kako je diktirao svjetski broj jedan, s trećim hrvatskim reketom u defanzivi.

Na koncu, Đoković je osvojio 63 posto poena u kojima se morao osloniti na drugi servis, dok je Dodiga u dodatne probleme bacalo što je njegov učinak bio puno slabiji. Ubačaj prvog servisa bio je ispod prosjeka, na 49 posto, a nakon drugog servisa osvojio je tek 45 posto poena, 14 od odigranih 31.

Prvi tenisač svijeta je protiv Dodiga našao put do pobjede u dvoboju uoči kojeg je njegov nastup bio vrlo upitan. Bol u desnom ramenu, koja ga muči još od US Opena, i dalje predstavlja problem, ali ovog puta presudila je želja da ipak zaigra u Parizu - možda i zbog bonusa od 1,6 milijuna američkih dolara, koliko je osigurao zbog nastupa na osam od devet ovogodišnjih Masters 1000 turnira, no vjerojatno i zbog toga što je rame bilo dovoljno dobro, barem za jedan meč. Kakvo će stanje biti u nastavku turnira, tek ćemo saznati.

U sudaru s trećim hrvatskim reketom, Đoković je bez puno poteškoća prolazio svojim servis-gemovima, bez suočavanja s break-loptom u meču i sa samo jednim gemom u kojem je bio jače pritisnut, na početku drugog seta, kada je držao nakon 0:30 i izjednačenja. Dodig je na servisu živio puno opasnije, a svjetskom broju jedan su se dovoljnim pokazala dva breaka, kod 5:4 u prvom i 3:2 u drugom setu.

Đoković na 3-0

Pobjeda u Bercyju Đokoviću je bila treća u isto toliko međusobnih susreta s Dodigom. Prethodne dvije proslavio je 2008. u prvom kolu Marseillea (6:1, 6:4) i početkom ove sezone u drugom kolu Australian Opena (7:5, 6:7(8), 6:0, 6:2), na turniru na kojem je otišao do naslova.

Na kraju prvog seta, Dodig je pao u gemu u kojem je bio bez ijednog prvog servisa, dok je u drugoj dionici Đoković breaknuo uz malo pomoći hrvatskog aduta, s dvostrukom pogreškom, promašenim bekhendom i prekratkim smešom u izmjeni u kojoj je mogao napraviti više, okončanom suparnikovim winnerom forhendom. Čak i kada nije na sto posto, protiv trenutnog svjetskog broja jedan nema puno prostora za pogrešan korak, a Ivan ih je kod oba izgubljena servisa napravio nekoliko.

Đoković je, tako, prošao početni izazov, kako sa suparnikom, tako i s ramenom. Dodig je, pak, zaključio sezonu s pozitivnim učinkom na ATP i Grand Slam turnirima i u Davis Cupu, s 26-25 u omjeru pobjeda i poraza, a s trenutnim 39. mjestom na svijetu, moći će biti vrlo zadovoljan obavljenim u 2011. godini - čak i ako završnica nije bila najbolja, sa samo četiri pobjede od sredine kolovoza, kada je na Masters 1000 turniru u Montrealu priredio hladan tuš Rafaelu Nadalu i tog tjedna zaigrao u osmini finala.

ATP Masters 1000 Pariz, 9.11.2011., drugo kolo:
Đoković (Srbija, 1) - Dodig (Hrvatska) 6:4, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • caxa10109.11.2011. u 19:07
    nole se iznimno isprićava što se onako rovit ipak pojavio na turniru i sa nekih 20% rutinirano preslišao ovog patzera... zbog love naravno ;) a već sutra galantno prepušta troickom prolaz u 1/4 i pravac london...
    caxa101
  • Obrisan korisnik09.11.2011. u 18:39
    Činjenica jest da je Đoković na touru na glasu kao tip igrača koji je u stanju zbog upale grla predati meč (pun je jutub filmica njegovih neobjašnjivih predaja, ona protiv Roddicka na US openu jedne godine je digla dosta prašine tim više što ga je Roddick da presici maksimalno popljuvao), ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.11.2011. u 16:51
    ma kakvo rame.djoković je folirant i to kakav...
    Obrisan korisnik