Nogomet

Hiddink: "Možda ne idem u Tursku večeras"

Iz Maksimira:Tomislav Pacak • utorak, 15.11.2011.
Hiddink: "Možda ne idem u Tursku večeras"
Foto: Davor Sajko

Guus Hiddink probao je u Zagrebu rotacijom gotovo kompletne momčadi napraviti čudo, no Hrvatska je bila prečvrsta za njegovu momčad i u uzvratu. Bolje su Turci izgledali nego u Istanbulu, ali nisu iskoristili jedinu šansu s kojom su mogu ovu utakmicu učinili zanimljivijom…

Veliki trener upisao je drugi neuspjeh zaredom u dodatnim kvalifikacijama, oba bolna kako za rusku odnosno tursku naciju, tako vjerojatno i za "financijaše" u Uefi i Fifi – umjesto dvije mnogoljudne zemlje, na velika natjecanja su otišle Slovenija i Hrvatska.

Kao pravi gospodin, Hiddink je prvo čestitao Hrvatskoj: "Čestitke hrvatskoj momčadi na plasmanu na Euro što je dobar rezultat. Ja sam naravno ljubomoran na njih. Ako pogledate večerašnju utakmicu, sa svim tim mladim igračima, šteta je što neće skupiti iskustvo na velikom natjecanju. No, mislim da s ovim mladim igračima Tursku čeka svijetla budućnost, da ima temelje momčadi za iduće kvalifikacijske cikluse."

Nakon što je potvrdio da je ovo "vjerojatno" bila njegova zadnja utakmica na klupi Turske, Hiddink je mirnim tonom odgovarao na žestoka pitanja turskih novinara:

"Nadam se da ćete postati malo realističniji kada razmišljate o nogometu. Morate biti svjesni s kakvim smo protivnikom igrali i tko je u takvom odnosu snaga favorit."

Hiddink je istaknuo karakter svojih igrača koji su se borili do samog kraja usprkos nepovoljnom rezultatu: "S obzirom na velik broj promjena u momčadi, mislim da možete biti ponosni na to kako je Turska odigrala. Zadovoljan sam njihovom predstavom i mislim da s tim nadolazećim zvijezdama, uključujući Sahina koji nije bio s nama, Turska može biti dobra momčad. Bez obzira što su morali zabiti tri pogotka, do posljednje minute trudili su se maksimalno i to puno govori o pristupu i karakteru koji je momčad imala."

Na pitanje žali li za bilo čime tijekom svog mandata, Hiddink je rezolutno odgovorio ne: "Kada sam krenuo u ovaj projekt postavili smo određene ciljeve. Glavni cilj je bio pomladiti momčad kako bismo je pripremili za budućnost. Ako bi s tim išao i rezultat, još bolje, a uspjeli smo doći do 2. mjesta u skupini. Plasman na Euro nije bio prvi cilj. Počeli smo i graditi momčad za SP U-20 koje će biti održano u Turskoj; to su ciljevi o kojima novinari ne pišu, ali na kojima smo mi radili."

Hiddink je dao sjajan odgovor kada je upitan od strane turskog novinara što se može učiniti da Turska češće bude sudionik velikih natjecanja: "To nije lako napraviti, a to je bio jedan od ciljeva. Sve nacionalne selekcije ovise uvelike o klubovima i načinu kako klubovi rade s mladima. Stoga ne bi bilo loše da Savez na neki način natjera klubove da se više posvete radu s mladima. Možete vidjeti lako te primjere u Francuskoj, Njemačkoj ili Nizozemskoj, koja je mala zemlja, a uvijek je na velikim natjecanjima. Zašto? Zato jer mladi igrači dobivaju puno šansi i odlično su nogometno obrazovani. Kada biste se tako organizirali, Turska bi sigurno bila stalniji sudionik takvih natjecanja. Temelj moraju biti klubovi, a ne povremeni bljeskovi reprezentacije. Koliko je igrača ušlo u tursku reprezentaciju iz mladih reprezentacija? Jedan. A u tim stalno prisutnim reprezentacijama to je normalno, to je dio sustava."

Zanimljivo je bilo čuti za kraj Hiddinkov odgovor hoće li se s momčadi vratiti u Istanbul? Nizozemski trener je poručio tek – "možda". Nizozemcu očito nije posebno privlačno biti na meti turskih novinara i navijača… Dodao je kako će se "povući od svjetla kamera", ali da vjeruje kako će biti involviran u nekim savjetničkim ulogama.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.11.2011. u 11:38
    Kebabima ce ga gadjati ako se vrati hahahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.11.2011. u 23:45
    Temelj moraju biti klubovi, a ne povremeni bljeskovi reprezentacije. hns slušaj šta čovjek govori
    Obrisan korisnik
  • cameosis15.11.2011. u 23:20
    cijenim ga kao trenera i osobu koja -- barem koliko sam pratio -- uvijek daje trezvene i fundirane izjave, bez podcjenjivanja. ovog puta je hrvatska bila bolja, naci ce on posla. ako turci stvarno uzmu onog debila vogtsa, nestaju sa nogometne karte.
    cameosis
  • Obrisan korisnik15.11.2011. u 23:14
    vratit će se po plaću:)
    Obrisan korisnik