Nogomet

Split željan uzvrata, tko protiv Hajduka?

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 26.11.2011.
Split željan uzvrata, tko protiv Hajduka?
Foto: Duje Bonačić

U petak su svoj dvoboj odradili Lokomotiva i Varaždin, a u subotu na scenu izlazi još 12 klubova, uključujući i Hajduk na Šubićevac...

Turbulentan je bio tjedan na Šubićevcu. Pisalo se o svemu puno više nego o samoj utakmici protiv Hajduka. Zbog velikih dugovanja prema njima momčad je bila jedinstvena u činjenici da neće zaigrati ukoliko do petka ne dobiju dvije bruto plaće. To se nije dogodilo jer će klupski račun biti deblokiran 1. prosinca, pa je dio igrača i dalje pri stavu da neće igrati, a dio mlađih domaćih igraea, uz ponekog starijeg, odlučio je ipak zaigrati.

Na jučerašnjem popodnevnom, izvanrednom treningu, okupila se momčad koja bi, ne dođe li do nekih promjena, trebala istrčati protiv Hajduka. Uz vratara Slavicu od seniorske momčadi na treningu su još bili Malčić, Georgievski, Jakoliš, Spahija, Blaić, Pešić, Golub, Španja, te ozlijeđeni Husmani i Vuk koji su odrađivali trkačke dionice oko igrališta. Priključeni su i juniori I. Živković, A. Živković, G. Živković, Kendeš, Špadina, Tabula, Fuštin i Lekaj.

Tijekom petka navečer vodili su se razgovori između predstavnika igrača koji su rekli da neće igrati i članova uprave. Dogovor nije postignut, ali postoji mogućnost da danas razgovori budu nastavljeni. Urode li plodom, Šibenik bi ipak mogao gotovo pa kompletan na noge Splićanima.

Nedostaju: Bačelić-Grgić (bolest), Husmani i Jelić (ozlijeđeni)

Poraz od Lokomotive barem malo je ublažila minimalna kup-pobjeda protiv Zagreba, u kojoj su solidno participirala i trojica juniora (Radošević, Barišić, Milić). Splićane u subotu očekuje gostovanje na Šubićevcu, gdje najavljuju kombiniranu seniorsko-juniorsku momčad za ogled s Hajdukom. No, sličnu će momčad imati i Hajduk, jer se i u splitskoj momčadi od prve minute očekuju barem dvojica juniora.

"Zadovoljan sam reakcijom momčadi protiv Zagreba, bili smo ozbiljni i motivirani. Nemamo što skrivati, u posljednje tri utakmice sezone (Šibenik, Zagreb, Zadar) želimo tri pobjede. Ne spominjite mi šibenske probleme, ništa nama to neće olakšati posao. I Karlovac je štrajkao, pa smo tamo ostali 1:1. U svakoj utakmici momčad Hajduka mora ginuti za pobjedu, jedino tako možemo računati na pobjede", najavio je Krasimir Balakov uoči Šibenika.

Maloča će svoj "dugi jezik" iz utakmice s Lokomotivom platiti i drugom utakmicom pauze, a u ovisnosti o sposobnosti Inohe Balakov je najavio da bi mogao pozvati u kadar i četvrtog juniora Eleza. Obranom će i u Šibeniku dirigirati kapetan Andrić, a u odnosu na momčad koja je u srijedu igrala protiv Zagreba u prvih 11 ne treba očekivati Sarića, koji još nije pokazao zašto je imao ugovor s Liverpoolom.

Nedostaju: Maloča (kartoni), Milićević, Vejić, James, Brkljača (ozljede)

Samo četiri dana nakon ispita u Kupu, na Poljudu, s kojeg se vratila s aktivnim rezultatom, momčad Gordana Ciprića tražit će protiv Farmaceuta prvu pobjedu nakon 11. kola. U odnosu na splitski susret pozitivnih pomaka na listi izostanaka nema pa su tako i dalje van konkurencije šestorica igrača.

Bez obzira na izostanke i činjenicu da je ista 11-orica u Splitu odigrala svih 90 minuta Ciprić bi volio da se nogomet na domaćim terenima igra u ritmu subota-srijeda. "Takav engleski ritam ne bi ostavljao previše vremena da se igrači, ali i svi ostali bave onime što je bilo. Često je kod igrača upravo to problem, a ne njihove fizičke mogućnosti i znanje.“

Bijeli stručni stožer povjerenje će ponovno ukazati istoj postavi, a baš kao i protiv Cibalije i danas je pred momčad stavio imperativ pobjede. "Budemo li ponovili izdanje protiv Hajduka vjerujem u uspjeh. Stvaramo prilike, neke s Poljuda ne stvore se niti u idealnim uvjetima, ali prije svega treba popraviti realizaciju.“

Nedostaju: Štrok, Jurendić, Celišćak, Nikšić, Frljužec, Dedić

Želja Roya Ferenčine, trenera Slaven Belupa, jest da njegovi nogometaši sa Zagrebom odigraju mnogo bolje nego u Puli u prošlom kolu, kad su poraženi 1:2. Taj poraz Farmaceutima nikako nije dobro sjeo, pa su poduzete sve mjere predostrožnosti da se izbjegne još jedan poraz. Ekipa je čak otišla u karantenu u Ludbreg, struka se nada da će to doprinijeti boljoj igri.

"Očekuje nas vrlo zahtjevna utakmica, Zagreb ima četiri mlada reprezentativca, ali vjerujem u pozitivan rezultat s kojim bi mirnije ušli u samu završnicu jesenskog prvenstva i zadržali naše ambicije za plasman u Europu", objašnjava Ferenčina mobilizaciju u Koprivnici.

Što se pak sastava tiče, Ferenčina je rekao: "Igrat ćemo trenutačno u najjačem sastavu, a za momčad će konkurirati i oporavljenici Mujanović i Vojnović." Osim njih dvojice, u ekipu se vraća i stoper Grgić, a sve to znači da Zagrepčanima nikako neće biti lako.

Nedostaje: Pilipović (kartoni)

Split je dugo "lebdio" na oblaku šampionskih ambicija, no nakon neugodnog "prizemljenja" protiv Dinama prošlog tjedna, u taboru Crvenih su se i sami uvjerili da je njihov maksimum u ovom trenutku borba za drugo, a ne za prvo mjesto. U najavi posljednje domaće utakmice u ovoj kalendarskoj godini trener Tonći Bašić je rekao:

"Želja nam je odraditi što bolju utakmicu i pred našom publikom doći do nova tri boda. Znamo kvalitetu Cibalije posebno u napadačkom dijelu, ja sam i prijatelj s trenerom Samirom Toplakom, pa se dosta telefonski čujemo. Znamo kakvu vrstu igre želi i siguran sam da njegovi igrači neće napamet napucavati lopte."

U prvom prvenstvenom kolu, još tamo koncem srpnja, Split je u Vinkovcima poražen pogotkom u četvrtoj minuti sučeve nadoknade. Taj poraz i dan danas "peče" Splitovce, koji se žele osvetiti i tako zadržati minimalno treću poziciju uoči posljednjeg jesenskog kola u kojem gostuju u Koprivnici.

Nedostaju: Pehar, Serdarušić, Rebić (ozljeda), Budiša (kartoni)

Cibalia na Park mladeži dolazi u prilično dobrom raspoloženju, osokoljena nizom od četiri prvenstvene utakmice bez poraza i pobjedom nad Vinogradarom u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa. Na novom gostovanju, usprkos vrlinama domaćina, Vinkovčani su željni nastaviti nadoknađivati bodove izgubljene u prvom dijelu sezone.

"Već smo nadoknadili devet od 12 izgubljenih domaćih bodova, ali želimo još više. Nismo zadovoljni sedmim mjestom na tablici", računica je sportskog direktora Cibalije, Dražena Pernara, uoči puta u Split. "Trebala nam je jedna dobra utakmica da uhvatimo seriju, i ta serija je došla", dodao je Jurić.

Trener Samir Toplak, čini se, nema velikih dilema oko sastava. Na vrata će umjesto ozlijeđenog Matkovića stati Vranjić, a u odnosu na proteklo kolo i gostovanje u Kranjčevićevoj u udarnoj postavi trebalo bi biti mjesta za Kvesića, Pavličića i Rugaševića. Mazalović i Radotić nemaju pravo nastupa zbog žutih kartona.

Nedostaju: Matković (ozljeda). Mazalović, Radotić (kartoni)

Nakon gostujuće pobjede od 2:1 u prvoj utakmici četvrtfinala Hrvatskog kupa na Kantridi, Rijeka i Osijek ponovno će odmjeriti snage, no ovoga puta u prvenstvu. Osječani su iznenada ostali bez predsjednika Špehara, no u susret ulaze s boljom atmosferom nego riječki igrači. Domaći trener Ivo Ištuk na sto je muka budući da njegova momčad igra slabo ili nikako prema naprijed dok stoperi redovito poklone gol protivniku nakon kojeg se Rijeka potpuno psihički raspadne.

Datković će zamijeniti ozlijeđenog Bakovića u obrani, a oko ostatka sastava može se samo nagađati. Neki su igrači manje-više sigurni - Kreilach, Salčinović, Križman, Čulina - no njihove pozicije su upitne. Najavio je Ištuk nove opcije u vrhu napada, a najbliži toj poziciji su Mance ili Pilčić.

Rijeci bodovi trebaju kao kiša slavonskom seljaku u ljeto, ali bit će joj vrlo teško protiv dobro organiziranog i posloženog Osijeka. Slavoncima paše riječki travnjak, dugo ga već nisu napustili spuštene glave i praznog bodovnog salda, a da se to dogodi ovoga puta, netko će od domaćih (napokon) morati pronaći put do suparničke mreže.

Nedostaju: Živulić, Sivonjić, Vukman, Baković, Stepčić (ozljede)

Momčad iz srca Slavonije u subotu nastavlja svoje "riječke dane", a pobjeda u Kupu dala joj je dodatnu dozu samopouzdanja da u prvenstvenom dvoboju istih suparnika može kući odnijeti sva tri boda, kojima bi možda uhvatili i priključak s četvrtoplasiranim Slaven Belupom, ukoliko Koprivničani posrnu u Kranjčevićevoj.

I to saznanje je veliki motiv za Osijek, makar treba istaknuti da osječki nogometaši u zadnja dva kola nisu uspjeli svladati ni Šibenik na svom terenu (0:0), dok su na gostovanju kod Zadra poraženi (1:2). U prvom ovosezonskom, srpanjskom ogledu, Osijek i Rijeka podijelili su bodove u Gradskom vrtu odigravši 1:1, a strijelci su tada bili Ljubojević i Dedić.

Osječki strateg Vlado Bilić u novoj će utakmici na Kantridi moći računati i na Dinu Gavrića, koji je svoju suspenziju zbog isključenja u Zadru, nakon dva žuta kartona, odradio u prvom susretu četvrtfinala Kupa. Koliko će točno Bilić mijenjati dobitnu postavu od srijede, na čelu s dvostrukim strijelcem Kvržićem, ostaje još za vidjeti.

Nedostaju: nitko

Nogometaši Istre 1961 svom treneru Pamiću čestitali su prošle subote rođendan na najbolji mogući način, pobjedom nad Slavenom. Nakon suše od gotovo tri mjeseca, slavlje je stiglo u posljednji trenutak za dizanje atmosfere, a još jedna utakmica na domaćem terenu i to protiv Karlovca, prilika je koju Puljani moraju iskoristiti ukoliko žele pobjeći s dna prema sredini ljestvice.

Paminjo, koji je godine proveo na radu u Karlovcu, vjerojatno i bolje od sadašnjeg njihova trenera poznaje mogućnosti igračkog kadra svojih protivnika, ali svejedno je i upozorio: "Nama prvenstvo ponovno počinje s ovim utakmicama i to ne smijemo prokockati. Vjerujem kako će i podrška s tribina biti fenomenalna kao i protiv Slavena."

Posljednja dva dvoboja ovih ekipa u Puli otišla su na stranu domaćina, što je sigurno razlog više za optimizam žuto-zelenih. Zbog isključenja protiv Slavena Stranatić nema pravo nastupa protiv Karlovca, momčad je načeta ozljedama što Pamiću sužuje mogućnost izbora. Sastav koji bi trebao donijeti nova tri boda vjerojatno će izgledati ovako: Mance - Sušić, Karabatić, Marić, Špičić - Anđelković, Batarelo, Jerković - Belle, Roce - Primorac.

Nedostaju: Budicin (ozljeda), Stranatić (kartoni)

Nakon što su odbili igrati utakmicu na Kantridi, nogometaši Karlovca ovaj vikend trebali bi istrčati na teren i odraditi prvenstvenu obavezu protiv Istre 1961. Malo je onih koji u Karlovcu pričaju o nogometu, samo se čeka zimska pauza kako bi se agonija, koju proživljavaju igrači, prekinula.

Cijeli tjedan protekao je u saniranju štete zbog neodigrane utakmice u Rijeci, a nakon što je uprava prihvatila tri zahtjeva koja su im igrači iznijeli, odlučeno je da će klub s Korane odigrati sve prvenstvene utakmice do zimske pauze, a onda će se vidjeti što i kako dalje. "Ekipa je ispala iz natjecateljskog ritma, ali na treningu igrači djeluju dobro pa se nadam da bi mogli uloviti barem bod, što bi me itekako zadovoljilo", rekao je Petravić.

Treneru Karlovca, Damiru Petraviću, sve je teže raditi u ovim uvjetima te je teško očekivati da će i on ostati na brodu koji tone. Za utakmicu protiv Istre 1961 Petravić ne može računati na nekoliko prvotimaca i zaista je teško predvidjeti kakav će sastav odmjeriti snage protiv Istre 1961, na čijoj se klupi nalazi ljubimac Karlovčana, Igor Pamić.

Nedostaju: Kovačević, Stambolija (ozljeda), Barišić, Kutleša, Grabovac, Špišić (nisu trenirali kroz tjedan)

Nogometaši Zadra nakon uspješno odrađene utakmice protiv Osijeka na svom terenu u ovom kolu također igraju na Stanovima, a u goste im dolazi Lučko. Igrači Dalibora Zebića su protiv Osječana prekinuli niz od tri uzastopna poraza, a nadaju se kako će slaviti i protiv Zagrepčana.

Zadar i Lueko su se prvi put susreli u Prvoj ligi na samom startu prvenstva kada su podijelili bodove. U Kranjčeviaevoj se Zadar spasio kasnim pogotkom Luke Begonje, no u današnjem susretu Zadrani sigurno ne bi bili zadovoljni s remijem. Protiv izravnog konkurenta za ostanak pobjeda se nameće kao imperativ.

Zebićevi igrači trenutno drže 11. poziciju na tablici, posljednju koja osigurava igranje Prve lige i sljedeće sezone. Ukoliko svladaju Lučko, pobjeći će im na osam bodova prednosti i bez velikog opterećenja otići na Poljud u posljednjem kolu uoči zimske stanke. Zebić nema većih problema s ozljedama igrača, a suspendiran je samo Antonio Mršić.

Nedostaju: Mršić (kartoni)

Lučko se poslije utakmice sa Šibenikom vraća u Dalmaciju, ovog puta u Zadar. Premda su nogometaši Željka Kopića najavljivali pohod na sva tri boda na Šubićevcu, ipak su se morali zadovoljiti samo s bodom. Sa Šibenikom su ostali bodovno izjednačeni, a danas će se pokušati približiti Zadru.

Zagrebačka momčad se nalazi u ravnopravnoj borbi za ostanak u Prvoj ligi, a razlog tome su solidni rezultati u posljednje vrijeme. Lučko je u zadnjih osam utakmica izgubilo samo jednom kada je bolji bio Hajduk, a u klubu priželjkuju nastavak pozitivnog niza i na Stanovima.

Kopić će za ovu utakmicu biti lišen usluga veznjaka Slavka Blagojevića koji je suspendiran zbog kartona, a neće biti ni Brazilca Andrea Batiste Silve zbog ozljede. Upitan je još i Oliver Petrak, no dobra vijest za navijače Lučkog je povratak napadača Josipa Fučeka koji je u dosadašnjem dijelu prvenstva tri puta tresao suparničke mreže.

Nedostaju: Silva, Dumenčić, Hovorka, Sarić (ozljede), Blagojević (kartoni)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

16. kolo

Lokomotiva1:0Varaždin
Split1:1Cibalia
Zagreb1:1Slaven Belupo
Istra 19612:0Karlovac 1919
Zadar1:0Lučko
Šibenik1:2Hajduk
Rijeka1:0Osijek
Inter-Zaprešić0:0Dinamo
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Cholo26.11.2011. u 15:16
    hajdukovac the best@  za koliko ti klubova navijaš 
    Cholo
  • Obrisan korisnik26.11.2011. u 13:07
    kohorta kohorta čokoladna torta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.11.2011. u 13:06
    napunimo danas ove osječke(dinamovce)!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.11.2011. u 12:41
    nebi me cudilo da hajduk izgubi od juniora
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.11.2011. u 12:40
    ajmo Hajduče, Splite, Zadre i Istro po pobide danas!!!!!
    Obrisan korisnik

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

16. kolo

Lokomotiva1:0Varaždin
Split1:1Cibalia
Zagreb1:1Slaven Belupo
Istra 19612:0Karlovac 1919
Zadar1:0Lučko
Šibenik1:2Hajduk
Rijeka1:0Osijek
Inter-Zaprešić0:0Dinamo
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548