Packe

Super Bowl je i utakmica

Tomislav Pacak • petak, 03.02.2012.
Super Bowl je i utakmica
Foto: EPA

Tisuće, milijuni, milijarde. Navijača, gledatelja, dolara. Marketing, glazba, spektakl, reklame, praznik, gledanost, show. Zabave i tulumi. Da, Super Bowl je jedna sasvim posebna priča koju su Amerikanci uspješno komercijalizirali i pretvorili u nešto puno više od sporta. I u tome nema ništa loše. Ali, jednu kolumnu godišnje volim posvetiti sportu kojeg smatram najboljim na svijetu, pa je tako i ovo prigoda da nekoga zainteresiram za Super Bowl zbog utakmice, ne zbog svega što čini Super Bowl takvim spektaklom u SAD-u…

Uoči Super Bowla i uoči finala SP-a u nogometu često se mogu pronaći tekstovi s usporedbom dviju utakmica, koje smatram deplasiranima. Nogomet je neusporedivo rašireniji sport u kojem su navijači privrženiji svojim reprezentacijama, u kojem ima više emocija (ako gledamo globalno) i koji, na kraju krajeva, ima objektivno (značajno) veću gledanost. Iako i FIFA i NFL mažu oči kada govore o "milijardama", što je brojka koja se često koristi i za utakmice poput el clasica ili finala Lige prvaka, neovisna istraživanja daju puno objektivnije i prilično manje, iako i dalje spektakularne brojke.

Zbog te globalnosti nogometa, kao i činjenice da je SP tek svake četiri godine, zaista je nemoguće čak i Amerikancima reći da je Super Bowl najvažniji sportski događaj na svijetu.

Ali zato se Amerikancima mora priznati da su od svog glavnog sportskog eventa napravili nešto fascinantno. Ostatak svijeta nema niti sport niti takvu utakmicu koja privlači toliku pažnju i pozornost cijelog društva, a ne samo sportskih zaljubljenika.

Super Bowl je poput nacionalnog praznika, prilika za organizaciju velikih druženja prijatelja i obitelji neovisno o sklonosti gledanju sporta.Već je bilo sasvim ozbiljnih prijedloga da zaista i postane praznik. I neće nikoga iznenaditi ako se to jednoga dana dogodi.

Priču već vjerojatno znate. To je jedina utakmica na svijetu u kojoj se tijekom reklama ne priča – jer su reklame sutradan glavna tema razgovora. Nakon što ulože oko 3.5 milijuna eura za 30 sekundi propagandnog prostora, oglašivači ne štede ni na kreativnom planu ni u finacijskom smislu.

Znate za Brucea Springsteena, Princea, Rolling Stonese, Stinga, U2, Britney Spears, svakako i za Janet Jackson i Justina Timberlakea – neke od izvođača na Super Bowl showu tijekom poluvremena, koji su rijetko kada na nekoj pozornici u drugom planu. Na Super Bowlu, ipak, jesu.

U sjeni tipova za koje ne zna većina ljudi diljem svijeta, uključujući one koji vole sport. Od Bena Roethlisbergera preko Peytona Manninga do Toma Bradyja. Ili, niste valjda mislili da ću propustiti prigodu, Kurta Warnera.

No, mi nismo u SAD-u. Izgledno je da vaše kućanstvo neće stati na jedan dan, niti će vam šef u ponedjeljak tolerirati kasni dolazak na posao. Niti vas je posebno briga za Madonnu, niti ćete vidjeti reklame ako ne upalite neki ilegalni stream. Zaobići će vas i dvotjedna medijska halabuka oko tog nekog Super Bowla. Stoga, zašto biste vi gledali Super Bowlu?

Ako već volite football, ne moram vas uvjeravati.Ako ga ne volite, onda je ovaj Super Bowl sjajna prigoda da ga zavolite.Ili mu pružite prigodu.Ne zbog svega što ga okružuje i što ga čini "većim od sportskog događaja", već samo zbog toga što predstavlja kao sportski događaj.

Znate zašto bih izabrao Super Bowl naspram finala svjetskog prvenstva? Za početak, bolje su utakmice. Koliko je legendarnih utakmica odigrano u finalima SP-a? Jasno, pamtimo ih – jer su finala SP-a. Ali… Evo mojih sjećanja: Brazil i Italija pružili su 1994. dramatično finale (ne i veliku igru), slično vrijedi i za Francuze i Talijane 2006. Brazilci nisu došli 1998. na okršaj s Francuskom, a Njemačka nije bila dovoljno kvalitetna suprotstaviti se Ronaldu i društvu 2002.. Susret Španjolske i Nizozemske pamtit ću po Iniestinom golu, ali i De Jongovom karate trenutku, ne po puno kvalitetnog, ili točnije rečeno, lijepog, raskošnog, bogatog nogometa.

Od zadnja četiri Super Bowla, ne znam koji je bolji. Lani su Rodgers i Roethlisberger pružili napadački show, godinu prije Brees i Saintsi ispričali su prekrasnu priču za sve pogođene Katrinom protiv favoriziranog Indianapolisa, 2008. su se Roethlisberger i Steelersi nekako spasili protiv Arizona Cardinalsa, a tom Super Bowlu prethodio je već legendarni okršaj u kojem su Giantsi šokirali do tada nepobijeđene Patriotse srušivši im san o sezoni bez poraza. To su utakmice koje su se odlučivale ne u posljednjoj četvrtini, pa ni u posljednjim minutama, već u - posljednjoj minuti.

Super Bowl nije (samo) show, i Amerikanci Super Bowl ne gledaju prvenstveno zbog toga, već zbog - footballa. 23 od 25 najgledanijih programa ove jeseni bile su utakmice NFL-a; savršen učinak pokvarili su im premijera serije Dva i pol muškarca (5. mjesto) i sedma utakmica finala Svjetske serije (15.). Na kabelskoj televiziji, 16 najgledanijih programa bile su NFL utakmice. 91 posto vremena NFL utakmice bile su najgledaniji program u tom trenutku na razini cijele zemlje.

Vrijedi naglasiti da je gledanost footballa puno manje ovisna o imenima momčadi nego recimo NBA. Detroit – San Antonio nikada ne mogu privući gledatelje poput Lakersa i Celticsa, dok u Super Bowlu to nije ni najmanje važno.

Stvar nije u marketingu, stvar je u sportu. Američki nogomet divan je zbog toga što spaja jako puno elemenata koji se ističu u drugim sportovima.Zahtijeva timski rad i komunikaciju u obrani više nego recimo rukomet. Zahtijeva kreativnost i imaginaciju nogometnih "desetki".Zahtijeva preciznost izvedbe napadačke akcije više nego košarka. Zahtijeva atletske mogućnosti vrhunskih sprintera, atletičara, dizača utega, gimnastičara. Zahtijeva taktičku pripremljenost igrača više nego ijedan drugi sport, da ne govorimo o taktičkoj pripremi utakmice od strane stučnog stožera koji sadrži više trenera nego cijela hrvatska prva liga. Fizički je zahtjevniji od bilo kojeg drugog timskog sporta na svijetu. Ne postoji sport koji zahtijeva toliko različitih tipova ljudi, snagatora, probijača, skakača, brzanaca. Ako mislite da je u nekom drugom sportu lanac jak koliko i najslabija karika, pogledajte finale nacionalne konferencije gdje je pobjedu Giantsima donijela greška San Franciscovog Kylea Williamsa, možda 45., možda 55. igrača 49ersa ove sezone.

Timski rad je u footballu iznad svega.

I zato nije čudno da su do Super Bowla dogurali Giantsi i Patriotsi. Bill Belichick i Tom Coughlin dva su trenera koji jako drže do discipline, do timskog rada, do pridržavanja "kućnog reda" i svih drugih pravila. Iako u njihovim ekipama ima, naravno, i nekoliko zvijezda, ni Tom Brady ni Eli Manning ni bilo tko drugi ne izdiže se iznad momčadi, niti izjavama niti ponašanjem. Prvi pred stadionom, posljednji u odlasku.

Football nema Kobea Bryanta ili Cristiana Ronalda, razvijena je puno snažnija momčadska kultura u odnosu na to pojedinačno izdvajanje u nekim drugim sportovima. Da, Tom Brady je glavna zvijezda Patriotsa, da, Gisele Bundchen odabrala je baš njega, on će zaraditi najviše od sponzora, njega će mediji najviše tražiti i analizirati. Ali ako bolje pratite NFL, znate da i čovjek koji bi se s četvrtim Super Bowlom izjednačio s Montanom i Bradshawom kao najuspješniji quarterback u povijesti, dosljedno prati sve postulate "Patriots načina", sistema ophodnje s novinarima, navijačima, protivnicima. Uvijek maksimalni respekt, uvijek minimalno otkrivanja i pogrešnih, bahatih riječi.

Nema glumaca, nema padavičara, i ima puno manje sudačkih pogrešaka. I ima dovoljno pameti u organizaciji da se sudačke pogreške odmah na terenu pogledaju i isprave. U nekim drugim sportovima to je "prerevolucionaran" zahvat koji bi naštetio "tijeku igre" – vidimo po brojkama koliko to šteti američkom nogometu. I vjerojatno najvažnija stvar u NFL-ovom konceptu jest da je gotovo svaka utakmica važna. I u svakoj se ide maksimalno. Time se drugi sportovi i druge lige ne mogu pohvaliti.

Dakako, Super Bowl je i u tom smislu priča za sebe. U NFL-u vlada izuzetna konkurencija, i mnogi igrači tek jednom imaju prigodu osvojiti trofej Vincea Lombardija. I to je ona utakmica u kojoj će svaki, pa i 50. igrač, dati sve od sebe za onaj "odlučujući inč" jer ovo zaista jest igra u kojoj odlučuju inči.A potencijalno i ti 50. igrači.

Patriotsi i Giantsi donose i dodatnu "prtljagu" – Patriotsi o tome neće javno pričati, ali zasigurno su priželjkivali revanš s klubom koji im je oduzeo prigodu za "besmrtnost". Giantsi, pak, žele dokazati cijelom svijetu da baš oni imaju lijek za najuspješniju momčad proteklog desetljeća – jer osim 2007., pobijedili su ih i ove sezone, srušivši im niz nepobjedivosti kod kuće.

Moj pick? Pričekat ćete subotu i novi tekst, usmjereniji na utakmicu. Danas mi je bila želja barem jednu osobu nagovoriti da u nedjelju pronađe način pogledati Super Bowl.

Zbog sporta i zbog utakmice, ne zbog showa i spektakla.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

PackeFootballNFL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2012. u 18:25
    Ne sviđa mi se što nema (ili ne vidim) tzv. "fantazista" kao što ih imaju nogomet i košarka, tj. tehnički profinjenih igrača koji će baz da im trener (preko Motorole) reći kvoterbeku što kada odigrati. Igrača koji će kao u nogometu dati dugu loptu na 40 meara ili u košarci poslati fintom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.02.2012. u 15:06
    Nekoliko puta sam pokušao gledati američki nogomet, ali svaki put sam odustao zbog prečestih i predugih prekida. Utakmica američkog nogometa najviše mi sliči na skraćenu snimku prvog svjetskog rata.
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8806.02.2012. u 22:10
    Prvi put san gleda Super Bowl i mogu reći da jedva čekan sljedeću NFL sezonu!
    Dalmatinac88
  • Seattle06.02.2012. u 05:49
    Pa hajde sad uporedi ozljede u ragbiju i u americkom nogometu.  I pored te sve opreme, na svakoj tekmi tri, cetiri igrace ne zavrse tekmu a za neke je kraj sezone i prije nego sto je pocela. Ne mozes porediti ta dva sporta sto se grubosti tice. U ragbiju loptu bacas nazad, a ovde naprijed i... [više na forumu]
    Seattle
  • Obrisan korisnik06.02.2012. u 02:44
    evo gledam upravo,giantsi smanjili na 17-12
    Obrisan korisnik