Nogomet

Osijek traži potvrdu pozitivnih promjena

Damir Žbulj, Josip Tolić • petak, 06.04.2012.
Osijek traži potvrdu pozitivnih promjena
Foto: Hrvoje Knežević

U 25. kolu MAXtv Prve lige Osijek gostuje kod Lučkog. Bijelo-plavima su nakon odličnog izdanja i pobjede u utorak nad Cibalijom u prvom susretu polufinala Kupa prijeko potrebni bodovi u utrci za prvoligaški opstanak, dok domaćin ne misli prepustiti bodove bez borbe. Mogla bi ovo u Kranjčevićevoj biti zanimljiva utakmica.

Iako je trener Lučkog Željko Kopić gotovo čitavo proljeće govorio kako se odbija pomiriti s ljestvicom i da klub na terenu djeluje dobro, što i nije bilo daleko od istine, momčad je remijem bez pogodaka kod Karlovca, koji je više brinuo o tome hoće li odigrati tu utakmicu nego kako će je odigrati, svoje šanse za spas sezone i dolazak na jednu od pozicija koje jamče ostanak u ligi svela na minimum.

"Trener Kopić svoju momčad postavlja zgusnuto na 30 metara. Ako uspijemo probiti taj dio i spriječiti da nam pobjegnu u kontre, mogli bismo dobro proći", najavio je Stanko Mršić.

"Odigrali smo dobro, napadali, ali imamo konstantan problem s realizacijom", logično je poslije karlovačkog ogleda ustvrdio Kopić koji je od preuzimanja Lučana nakon poraza u petom kolu od Splita ublježio četiri pobjede, čak osam remija i sedam poraza u 19 odigranih utakmica. Ne pretjerano loša efikasnost, ali uz niz od četiri poraza na startu prve prvoligaške sezone bijelih kola Zagrepčana nisu se mogla vratiti na pravi put nakon toga.

U prvoj utakmici ove sezone ova dva protivnika odigrala su uzbudljivih 2:2 za kojima više mogu žaliti Lučani jer su imali prednost od 2:0 golovima Fučeka i Petraka. Međutim, u nastavku se slika okrenula i domaćini su ugrabili bod. Problem s realizacijom koji ističe Kopić očituje se u podatku da Novak i Rak već tri utakmice u nizu nisu postigli gol, a posljednje dvije utakmice kluba završene su bez pobjednika.

Što se tiče kadra, strateg domaćina trenutno među 18 igrača ne može računati na Miroslava Šarića koji se bori s ozljedom mišića, zbog čega je bio i na poštedi. Planirano je i postepeno uvođenje juniora koji dobro kotiraju među uzrastima juniora i seniora, pa su tako Žuljević, Sviben i Dragičević već potpisali stipendijske ugovore i spremni su uskočiti na teren. S obzirom da njihov protivnik ima puno veći motiv pobijediti ovu utakmicu i da Lučko već polako može "pakirati kofere" za Drugu ligu, možda i oni dobiju šansu.

Veliki tjedan je iza osječkog nogometnog prvoligaša, ali doslovno. Nakon serije loših rezultata, koji su kulminirali neugodnim porazom kod Intera u Zaprešiću i padom na poziciju koja iduće sezone vodi u drugoligaško natjecanje, u Gradu na Dravi napokon je zazvonio alarm za uzbunu. Sada već bivši strateg Vlado Bilić dobio je nogu, a na njegovo mjesto postavljen je iskusni "lisac" HNL-a Stanko Mršić, koji je dobio tešku zadaću da odmah po preuzimanju trenerskog mjesta vodi Bijelo-plave u Kupu protiv svog bivšeg kluba Cibalije, ali i da prvenstveno u ovih preostalih šest kola sačuva prvoligaški status. Prva prepreka na tom glavnom putu bit će mu gostovanje u Zagrebu kod Lučkog.

Stanko Mršić bio je jedino pravo rješenje za klupu Osijeka u ovom trenutku, što je i dokazano fantastičnom prvom polufinalnom utakmicom Hrvatskog nogometnog kupa. Cibaliju ne poznaje nitko tako dobro kao on, još na početku sezone trenirao je te igrače, a s konačnih 3:0 u Gradskom vrtu protiv najvećeg rivala u slavonskom derbiju gotovo da je osigurano samo finale. O plasmanu Dinama ovisit će hoće li to biti dovoljno za europska natjecanja iduće sezone.

"Ovo protiv Cibalije bio je dobrodošao bonus, ali pravi posao nas očekuje u petak protiv Lučkog. To je utakmica koju moramo pobijediti ako želimo mirno živjeti", svjestan je teške situacije Mršić.

Za Osječane bi bila prava šteta kada bi se Europi iduće sezone veselili iz drugoligaškog društva, ali situacija je ozbiljna, šestu i 12. poziciju na tablici razdvajaju samo dva boda i jednostavnom računicom borba za opstanak vodit će se sigurno do posljednjeg kola.

Klub je napokon dobio i novog predsjednika, Zdravka Josića i sigurno da će i pozitivni rezultatski pomak djelovati na ukupnu atmosferu u klubu.

No, treba za početak svladati Lučko.

Protiv Cibalije je privi put ovog proljeća da je mreža Osječana ostala netaknuta, što je odličan putokaz za ostale utakmice. Propusna obrana i neefikasnost bili su glavni problemi u proljetnom dijelu Bilićeva mandata, a utakmica s Vinkovčanima pokazala je kako se može u samo 90 minuta ispraviti ono što je bilo pogrešno. Bilo je potrebno i malo sreće, ali i odlično vratarsko izdanje Vargića, koji je obranio kazneni udarac Bartoloviću, ali ponekad sreću treba i isprovocirati. Nogometaši Osijeka su to svojim borbenim pristupom i zalaganjem protiv Cibalije i napravili.

Trener Mršić najavio je kako će i u Zagrebu zaigrati s istim početnim sastavom kao i u utorak, kada su u Kupu istrčali Vargić - Ibriks, Smoje, Vrgoč, Lukačević - Kurtović, Šorša, Jugović - Kvržić, Perošević - Maglica. Najavio je kako će do kraja sezone sigurno ponovno aktivirati Marka Babića, koji nije bio na istoj valnoj dužini s bivšim trenerom Bilićem.

Strateg Bijelo-plavih naglasio je kako nema smisla obazirati se na prošlost, niti na one loše stvari niti na fenomenalno izdanje u utorak. Svjestan je i on, a valjda i igrači, kako bez pozitivnog rezultata i eventualne pobjede protiv Lučkog, neće biti mira u Gradu na Dravi. Jer, u onom idućem kolu u Gradski vrt dolazi Hajduk.

Ne ide vodećim strijelcima kluba Raku i Novaku, no vezni igrač Oliver Petrak u posljednjih je nekoliko tjedana pružio odlične predstave za sastav Lučkog. U velikom slavlju u Vinkovcima zabio je dva gola, u remiju sa Slavenom dodao i asistenciju, te se izborio za veliko Kopićevo povjerenje. Pitanje je mogu li ga slijediti i drugi.

Iako su u Kup susretu protiv Cibalije fantastični bili i Vrgoč, koji je odlično obavio svoje obrambene zadaće, ali i postigao pogodak pa vratar Vargić koji je obranio penal Bartoloviću, glavno ime susreta bio je Anton Maglica, koji je s dva pogotka usmjerio utakmicu na stranu Osječana. Nastavak golgeterske forme očekuje se od njega i protiv Lučkog.

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

25. kolo

Lučko2:2Osijek
Lokomotiva1:2Cibalia
Varaždin0:3Slaven Belupo
Rijeka0:1Zagreb
Zadar2:1Split
Šibenik0:3Dinamo
Istra 19612:1Inter-Zaprešić
Hajduk1:0Karlovac 1919
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.04.2012. u 12:01
    Ajd Osijek sretno protiv Lučkog i na jesen laganica Europa pa što bude. Treba dovesti par pojačanja i nema brige.
    Obrisan korisnik