Nogomet

Dinamo po proslavu, Hajduk po dva cilja

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 07.04.2012.
Dinamo po proslavu, Hajduk po dva cilja
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dinamo u subotu na Šubićevcu traži konačnu potvrdu naslova, Hajduk protiv Karlovca i bodove i definiranje kadra za sljedeću sezonu, a dva su okršaja izravna borba za ostanak u ligi...

Na Šubićevac stiže najbolja hrvatska momčad, a kad je tako poseban motiv mladog šibenskoj momčadi nije potreban. Dileme nema tko je favorit, ali Šibenčani neće ući u susret s bijelom zastavom, žele maksimalnom angažiranošću i borbenošću nadoknaditi manjak kvalitete u odnosu na Dinamove igrače, te ih na taj način pokušati iznenaditi.

"Očekuje nas najteža utakmica u dosadašnjem dijelu prvenstva, dolazi Dinamo koji je miljama ispred sviju nas u ovom prvenstvu. Mi smo u dobrom raspoloženju, nastojat ćemo pružiti maksimalan otpor koliko god to bude moguće u ovom trenutku. Garantiramo maksimalnu angažiranost, agresivnost, borbenost, pa što bude", kazao je u najavi utakmice trener Tomić.

Glavobolju treneru Šibenika zadaje ozljeda Vuka čiji će nastup biti upitan do posljednjeg trenutka. Upitno je stoga tko će zaigrati u vršku napadu, moguće je da upadnu M. Slavica ili A. Živković. Dilema je i tko će se pridružiti kapetanu Spahiji na stoperskoj poziciji.

Nedostaju: Šubić (kartoni), Dujaković (ozljeda)

Na Šubićevcu bi Dinamo mogao proslaviti sedmi uzastopni naslov prvaka Hrvatske. S tri boda protiv Šibenika naslov bio i teoretski bio u džepu pa Modrima ne bi trebalo nedostajati motivacije protiv mladih i motiviranih Narančastih. Trener Ante Čačić nema većih problema s ozljedama, ima dovoljno rješenja za nove rotacije i kaže da Uskrs želi dočekati kao prvak.

"Momčad je, vjerujem, spremna nastaviti pobjednički prvenstveni niz. S obzirom na silan entuzijazam igrača Šibenika i njihove dobre predstave, temeljene prije svega na 'dišpetu', ulazimo u susret s respektom, ali kvaliteta je na našoj strani. Očekujem dobru i neizvjesnu utakmicu jer u Krešimirovom gradu su uvijek bile takve", rekao je.

Bivši napadač Šibenčana Ante Rukavina upitan je za nastup na Šubićevcu zbog udarca u koljeno na treningu u četvrtak. Josip Šimunić i dalje liječi rupturu i u Dinamu pušu i na hladno s obzirom da se radi o reprezentativnom stoperu, a Europsko prvenstvo je za dva mjeseca.

Nedostaju: Bišćan (suspenzija), Šimunić (ozljeda)

Hajdukovce u subotu na Poljudu čeka utakmica protiv najslabije plasirane momčadi MAXtv Prve lige koja je još ostala u natjecanju, Karlovca. O splitskoj ulozi favorita ne treba trošiti riječi, ali trener Mišo Krstičević podsjeća kako Hajduk do kraja sezone ima dva zacrtana cilja.

"Važni su nam bodovi i pobjede, ali važno nam je i naći najbolja rješenja za sljedeću sezonu. I jedno i drugo nam je imperativ. Rekao sam svim igračima da će dobiti priliku da dokažu da su igrači za Hajduk", najavio je. Pritom ističe kako se ni Karlovac ne smije shvatiti olako jer su "ugodno iznenadili i odlično odigrali protiv Osijeka".

Na terenu sigurno neće biti suspendiranog Jamesa te ozlijeđenih Anasa Sharbinija, Andrića, Vukovića i Maloče. Upitan je nastup Lendrića, kao i Barišića zbog netom preboljene gripe. Upravo je Barišić, zajedno s mladim Vladislavićem jedno od rješenja za Hajdukov desni bok, a Krstičević razmatra i opciju da na teren pošalje dvojicu napadača u udarnoj postavi.

Nedostaju: James (kartoni), An. Sharbini, Andrić, Vuković, Maloča (ozljede)

U preživljavanju iz tjedna u tjedan, Karlovac je uspio osigurati nastup na Poljudu i tako kupiti još malo vremena za rješavanje nagomilanih financijskih problema. Viktor Špišić je još jednom izašao u susret bivšem klubu i skidanjem suspenzije omogućio Karlovčanima nastup protiv Hajduka. Nakon ove utakmice Karlovac je slobodan dva tjedna jer bi u idućem kolu trebao igrati protiv Varaždina koji se više ne natječe u ligi. Osim skidanja suspenzije, dobra vijest za klub je i povratak struje na Mekušansko polje.

Sa samo tri proljetna boda, Karlovac još jedino teorija dijeli od druge lige, a uoči utakmice na Poljudu iz momčadi najavljuju još jednu borbenu predstavu poput onih protiv Slaven Belupa, Osijeka i Lučkog kojima su stigli do jedinih bodova.

Dobra vijest za Sanjina Lucijanića je oporavak svih ozlijeđenih igrača pa će za razliku od prošlih utakmica, u Splitu imati na raspolaganju kompletan sastav. Igrači koji su uskočili umjesto ozlijeđenih osvojili su dva boda u posljednje dvije utakmice pa je pred trenerom teška odluka koga postaviti u prvih 11.

Nedostaju: nitko

Riječani se nakon prekinutog susreta u Puli vraćaju na svoju Kantridu, a gosti će im biti nogometaši Zagreba, jedni od "supatnika" u borbi za goli prvoligaški život. Iako su i jedni i drugi smješteni u samoj sredini poretka, od zone ispadanja dijeli ih tek jedan jedini bod, stoga nogometaši Dragana Skočića nemaju što kalkulirati nego moraju krenuti na pobjedu.

Trener Rijeke pritom na raspolaganju neće imati Andra Švrljugu i Niku Datkovića, koji moraju pauzirati zbog žutih kartona, a suspendiran mu je i Čulina, koji je karton dobio u Puli. "Bolje da smo saznali u petak nego u subotu", prokomentirao je Skočić.

Sastav će krojiti i ozljede, ali Skočić kaže: "Na Kantridi uvijek idemo po pobjedu, to se zna. Zagreb ima Štroka, koji jednim potezom može riješiti utakmicu, a treba paziti i na druge, poput Šovšića i Abdurahimija". Prve bi minute u riječkom dresu mogao ubilježiti i branič Dino Drpić, koji je registriran, a Skočić mora procijeniti je li dovoljno spreman za istrčavanje na teren protiv Zagreba.

Nedostaju: Švrljuga, Datković, Čulina (kartoni)

U prvih tjedan dana svog mandata u Kranjčevićevoj Dražen Besek osvojio je tri važna prvenstvena boda protiv Zadra i u Kupu postigao aktivan rezultat pred uzvratnu utakmicu. No već od četvrtka sve su misli društva iz Ulice pjesnika usmjerene prema Kantridi i novom gostovanju. I domaćinu, baš kao i Zagrebašima, bodovi su prijeko potrebni u borbi za opstanak, a Bijeli su na put krenuli s u Maksimiru ojačanim samopouzdanjem.

"Znamo što znači igrati protiv Rijeke na Kantridi. Mi s nestrpljenjem očekujemo ovaj susret, a najvažnija mi je uoči njega činjenica da su svi moji igrači spremni što je i odgovor na pitanje u kolikoj ih je mjeri, odnosno nije, ispraznila, na psihičkom i fizičkom planu, utakmica protiv Modrih."

Kao i protiv Dinama Besek će na raspolaganju imati gotovo sve igrače, nedostaju tek oni koji su već duže vremena izvan kadra. U odnosu na kup-dvoboj od prve bi minute, prema sastavu kojeg je Besek najavio, umjesto Trebotića trebao zaigrati kapetan Štrok.

Nedostaju: Nikšić, Glasović (ozljede)

Proteklog petka Zadrani su "šaptom" pali u Kranjčevićevoj ulici, a treneru Daliboru Zebiću najviše je zasmetao loš pristup njegovih igrača početkom utakmice. Tjedan dana kasnije protiv dobro posloženog Splita igrače Zadra čeka novi težak zadatak, a za pozitivan rezultat moraju ponuditi mnogo više nego protiv Pjesnika.

Već se zna kako će se pokriti standardni izostanci u momčadi domaćina, a plan je da se opet proba s petoricom igrača u sredini terena smanjiti manevarski prostor gostujućim nogometašima. Kako je Ivan Ćurjurić u Zagrebu zaradio treći žuti karton, ulogu isturenog veznjaka ponovno će preuzeti Antonio Mršić.

Također, poznato je i da će obranu sačinjavati Prahić, Jonjić i Fuštar, odnosno kako će pred protivničkim vratima najviše prostora imati Hrvoje Tokić. Moguće su neke promjene u vezi, pogotovo ovisno o fizičkom stanju Jakova Suraća, koji bi trebao biti spreman za jedno poluvrijeme, a možda i više. U svakom slučaju, bod je prva želja Zebića i igrača, a pobjeda bi značila mir uoči posljednjih kola.

Nedostaju: Ćurjurić (kartoni), Con, Terkeš, Bilen (ozljede)

Nogometaši Splita prošlog vikenda vratili su se na treću poziciju ligaške ljestvice i ponovno se doveli u obećavajuću situaciju u borbi za Europu. U ovom kolu Crveni gostuju na zadarskim Stanovima. Trener Tonći Bašić svjestan je da njega i njegovu momčad čeka težak susret.

"Ulazimo u završnicu prvenstva. Svaki bod je bitan. Nama za Europu, a Zadru za opstanak. Optimističan sam jer će po prvi put zaigrati momčad koja je igrala na pripremama u Turskoj. Zadar je zanimljiva i mlada momčad, a dovoljno govori to što su Dinamu nanijeli jedini poraz u prvenstvu. Gledao sam tu utakmicu i moramo biti u jednom od najboljih ovosezonskih izdanja ako na Stanovima mislimo uzeti tri boda."

Bašić će imati određenih problema pri sastavljanju momčadi jer mu nedostaje nekoliko igrača (Jelić, Golubar, Pehar, Babić, Serdarušić), a Hrgović je upitan. No, zato bi se među prvih 11 mogao vratiti Ante Erceg, koji je priznao da još uvijek nije 100 posto spreman.

Nedostaju: Jelić (ozljeda i suspenzija), Serdarušić, Golubar, Pehar, Babić (ozljede)

Puljani još uvijek nisu odvratili misli od prošlotjednog prekida u utakmici 24.kola MaxTV Prve lige protiv Rijeke, a već ih na Aldo Drosini očekuje novi ispit. U subotu u goste stiže zaprešićki Inter, izravni konkurent u grčevitoj borbi za opstanak među najboljim hrvatskim momčadima. Istra 1961 u odličnoj je formi, a na domaćem terenu ove godine osvajaju puni plijen.

Trener Istre Igor Pamić svjestan je važnosti ovog susreta, ali je i veoma oprezan u najavi: "Utakmica će zasigurno biti teška, a od svojih igrača očekujem da budu na potrebnoj razini, i uz kvalitetu koju posjedujemo vjerujem da ćemo osvojiti nova tri boda. Ilija Lončarević ima opasnu momčad, koja nije čudesna, ali je dobra i sigurno sposobna zaprijetiti."

Pamić je i najavio neke rotacije u momčadi zbog brzog ritma utakmica, u kojem Puljani igraju čak tri susreta u samo sedam dana. Nije otkrio kompletan sastav, ali u napadu bi se opet trebao naći istureni Primorac uz podršku Križmana, Anđelkovića i Bellea.

Nedostaju: nitko

Nakon remija krajem rujna prošle godine, Inter će ponovno ispitati svoju snagu protiv Istre. No, sada se ta dva kluba za razliku od prije nekoliko mjeseci nalaze u drugačijim situacijama. Dok je Istra u izrazito dobroj formi i naletu, Inter je nanizao dosta loših rezultata, a svaki im je bod od vitalne važnosti.

Div iz predgrađa je u posljednjem kolu nadigrao Osijek kod kuće, a u idućem tjednu je upisao dvije pobjede protiv niželigaša s više postignutih golova. NK Jedinstvo je stradalo na domaćem travnjaku s 4:2, a Sutla iz Šenkovca je izgubila s 5:0. Svi ti rezultati nagovješćuju bolju napadačku igru Intera, kojom bi se klub mogao vratiti u ''mirnije vode'' i na zacrtana mjesta u ligi.

Međutim, unatoč dobrim partijama u posljednjih tjedan dana, gostovanje u Puli bit će vrlo težak ispit za momke Ilije Lončarevića. Iskusnom treneru forte je i dalje obrana, a ukoliko i napadači dođu do izražaja, Inter bi mogao iznenaditi s pokojim ''otrgnutim'' bodom.

Nedostaju: nitko

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

25. kolo

Lučko2:2Osijek
Lokomotiva1:2Cibalia
Varaždin0:3Slaven Belupo
Rijeka0:1Zagreb
Zadar2:1Split
Šibenik0:3Dinamo
Istra 19612:1Inter-Zaprešić
Hajduk1:0Karlovac 1919
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ronny198707.04.2012. u 13:37
    moja prognoza: Šibenik - Dinamo 2 Hajduk - Karlovac 1 Rijeka - Zagreb x Zadar - Split 1 Istra 1961 - Inter-Zaprešić 1 živi bili pa vidjeli
    ronny1987
  • Obrisan korisnik07.04.2012. u 12:36
    I onda netko kaže da nam liga nije zanimljiva... A za ostanak u ligi borba samo takva. Danas vjerojatno dobivamo novog (starog) prvaka, Dinamo!
    Obrisan korisnik