Nogomet

Hajdukova mladost na Lokomotivinu, riječki pokušaj iskupljenja

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 12.05.2012.
Hajdukova mladost na Lokomotivinu, riječki pokušaj iskupljenja
Foto: Bruno Karadža

Većina hrvatskih prvoligaša odradit će posljednje ovosezonske minute bez rezultatskog imperativa. Neki će pritom odraditi dio selekcije za ljeto, neki pokušati odigrati za navijače, a svi bi za kraju voljeli pobjedu...

Hajdukovci će se od prvenstvene sezone oprostiti na svom Poljudu, ali u vrlo "šarenom" izdanju. Trener Mišo Krstičević zbog raznih se problema svojih igrača našao u situaciji da će momčad morati "krpati sa svih strana".

Popis ozlijeđenih igrača iznimno je dugačak, a na njemu se našao i Anas Sharbini, kojemu se najavljivao nastup barem u susretu s Lokomotivom. Priliku će tako dobiti i Hajdukova mladost, na koju se, kaže Krstičević, mora dugoročno računati. Od prve će minute zaigrati Jozinović i Kiš, a šansa bi se mogla otvoriti i za Vladislavića i Medaka.

"Djeci treba dati podršku, oni su naša orijentacija i idemo napraviti što se da napraviti u zadnjoj utakmici ove sezone", najavio je strateg poljudske momčadi. No, istovremeno je vrlo jasno opisao atmosferu u kojoj se Hajduk priprema za okršaj koji mu rezultatski više ništa ne znači jer je drugo mjesto zacementirano. "Jedva čekam da sve ovo skupa završi", rekao je Mišo Krstičević.

Nedostaju: Andrić, Džoni, Elez, James, Lima, Ljubičić, Maloča, Ozobić, Radošević, Ah. Sharbini, An. Sharbini, Tomaš (ozljede).

Nogometaši Lokomotive sezonu u MAXtv Prvoj ligi zaključit će s utakmicom protiv Hajduka u Splitu. Taj susret nema veliki rezultatski značaj za Lokose, koji se nalaze na osmom mjestu ljestvice, te igrači Tomislava Ivkovića u njega mogu ući bez velikog pritiska.

Lokosi mogu svoje samopouzdanje graditi na prvom ovosezonskom dvoboju s Hajdukom. Nogometaši zagrebačkog kluba tada su na Maksimiru pod vodstvom trenera Ante Čačića odigrali vrlo dobru utakmicu i potpuno zasluženo svladali Splićane 1:0, a pogodak odluke postigao je Mateo Poljak. 22-godišnji nogometaš u subotu neće kandidirati za utakmicu protiv Hajduka, a strateg Lokomotive Tomislav Ivković će momčad morati slagati bez još nekih bitnih igrača.

Za nastup na Poljudu ne kandidiraju ozlijeđeni Ivan Peko, Arijan Ademi, Leonard Mesarić i već spomenuti Poljak te Tomi Jurić, koji je još ranije udaljen iz prvog sastava kluba s Kajzerice.

Nedostaju: Peko, Ademi, Mesarić, Poljak (ozljede), Jurić (suspenzija)

Tužna je bila srijeda u osječkim redovima. Imali su jednu ruku na Rabuzinovom suncu, Dinamo je uhvatila panika, a realizirani jedanaesterac u samoj završnici uzvratnog dvoboja finala Kupa za 2:2 vjerojatno bi im bio dovoljan za drugi trofej. Ipak, ne treba kriviti Lukačevića. Penale su promašivali i veći igrači od njega, ali i u važnijim utakmicama. Kada se sve zbroji, Bijelo-plavi su odigrali odličnu Kup sezonu, muški su se borili i u završnom obračunu s favoriziranim protivnikom te mogu biti ponosni na uspjeh kojeg su ostvarili.

U posljednjem kolu Osječani se imaju prilike od svoje publike oprostiti dobrom partijom i pobjedom protiv Zadra, čime bi sigurno barem malo ublažili maksimirsku traumu. "Igramo i dalje na rezultat, na tri boda. Iako sigurno ne budemo bili u najjačem sastavu napravit ćemo sve za pobjedu. Želimo se dostojno oprostiti od naših vjernih navijača," poručio je trener Stanko Mršić.

No, bez obzira na sve, europsko natjecanje u idućoj sezoni bit će vrhunska nagrada ovim igračima za uloženi trud, ali i osječkoj publici, koja je u Gradskom vrtu zaslužila i gledati dobar, europski nogomet.

Nedostaju: Babić, Vidaković (ozljeda)

Ni Zadrani ne ulaze u zadnje ligaško kolo pod pritiskom, no pobjeda u Gradskom vrtu mogla bi im biti značajna za klupsku statistiku. Naime, zadarski prvoligaš u svojoj povijesti nikada nije ostvario više od 11 sezonskih pobjeda, a protiv Osječana ima priliku upisati rekordnu 12. pobjedu.

Međutim, prošlotjedna izvedba protiv Karlovca ostavila je dosta upitnika nad momčadi Dalibora Zebića, dok bi uspjeh u srcu Slavonije isprao takav okus i bio lijep zaključak sezone u kojoj je Zadar ostvario osnovni cilj i ostao u prvoligaškom društvu.

Trener Zebić na teren će po svemu sudeći poslati postavu u kojoj će u obrani zaigrati Jonjić, Kovačević i Bilen, a u veznom će redu svoju prigodu vjerojatno dobiti junak susreta s Karlovčanima, Rašo. Izostanaka i razloga za popunjavanje igračkog kadra juniorima i kadetima nema, tim više što zadarski prvi sastav ionako čine dovoljno mladi igrači kojima će vrijediti skupiti još jednu utakmicu u svojim nogama.

Nedostaju: nitko

Još jedna prvoligaška sezona bliži se svom kraju, a nogometaši Cibalije posljednju utakmicu odradit će kod kuće i to protiv Zagreba. Prilika je to svim navijačima vinkovačke momčadi da se oproste od svojih ljubimaca jer službenih utakmica neće biti sve do početka prvenstva u srpnju.

Prilika je to i za vinkovačke nogometaše da pobjedom isperu gorak okus koji je ostavio uvjerljiv poraz na gostovanju u Puli u prošlom kolu. Rezultatski gledano, utakmica Vinkovčanima nije od prevelike važnosti budući da u najgorem slučaju mogu zamijeniti mjesta sa Zagrebom, ali svakako je prisutan motiv da se od vlastitih navijača oproste pobjedom. "Sutrašnja utakmica nema nekog natjecateljskog naboja, ali sigurno kako se želimo s domaćim navijačima oprostiti s pobjedom. Momčad Zagreba je nakon promijene trenera počela igrati puno bolje i kvalitetnije i bit će to dobra i zanimljiva utakmica", najavio je posljednji ovosezonski nastup trener Samir Toplak.

Završava tako još jedna sezona za prvoligaša s Bosuta, a razloga za zadovoljstvo svakako ima, posebice ako se uzme u obzir loš početak sezone. Jedino za čime se može žaliti je izlazak u Europu koji je bio jako blizu preko kupa, ali preoblikovanje i novi početak kluba pomoći će da se to razočaranje brzo preboli.

Nedostaju: Bartolović, Rugašević (ozljede)

"Uopće ne sumnjam u dobru utakmicu", najavio je Zagrebov trener Dražen Besek prije odlaska na gostovanje u Vinkovce, na posljednjih 90 prvoligaških minuta, koje će Pjesnici iz Kranjčevićeve ulice odraditi bez rezultatskog imperativa. "Zadovoljan sam što smo probudili potencijal momčadi i došli do mirne završnice", dodao je nasljednik Gordana Ciprića na klupi.

Zagrebaši će istrčati u sastavu koji diktiraju ozljede nekolicine igrača, ali Dražen Besek je uvjeren kako to neće sniziti razinu igre koje njegova momčad prikazuje tijekom proljetnog dijela prvenstva. Na raspolaganju mu neće biti Oršulić, Abdurahimi i Dedić. Njihove su ozljede lakše naravi.

"Neki igrači, međutim, žele mi pokazati što mogu i neće mi biti teško sastavljati momčad. Vjerujem da se i Cibalia želi od sezone oprostiti na najbolji mogući način, pozitivnim rezultatom", konstatirao je Besek, koji će po povratku u hrvatsku metropolu dio svojih igrača poslati na odmor. Juniori će morati odraditi svoje prvenstvo do kraja, dok Abdurahimi, Pavlović i Štiglec imaju dodatnih reprezentativnih obveza.

Nedostaju: Abdurahimi, Dedić, Oršulić (ozljede)

Nakon dobre predstave u Zadru, nogometaši Karlovca žele još jednim pozitivnim rezultatom završiti ovogodišnje natjecanje i tako se oprostiti od prvoligaškog društva. Na Čavleku će gostovati Rijeka i to će biti prvi ovosezonski dvoboj ovih momčadi, budući da u jesenskom dijelu natjecanja nisu igrali zbog štrajka Karlovčana.

Utakmica nema natjecateljskog naboja jer su uoči zadnjeg kola odlučene sve dvojbe, ali dodatan motiv domaćim igračima bit će proslava desetog rođendana karlovačkih navijača Gademza. Utakmicu je najavio Mihael Sopčić, strijelac prvog pogotka u Zadru: "Zbog nas i naših navijača voljeli bismo se od prvoligaškog društva oprostiti dobrim nastupom i novim bodovima. Ono što sigurno možemo obećati je da će publika vidjeti još jednu utakmicu u kojoj ćemo 90 minuta izgarati za uspjeh."

Iako je Karlovac već dugo siguran putnik u niži rang natjecanja, trener Sanjin Lucijanić izrazio je zadovoljstvo proljetnim nastupima njegove momčadi u teškim uvjetima u kojima su radili. U posljednjoj ovosezonskoj utakmici strateg Karlovca neće moći koristiti usluge kartoniranih Jelavića i kapetana Štefančića te ozlijeđenog Bubala.

Nedostaju: Štefančić i Jelavić (kartoni), Bubalo (ozljeda)

Lišeni straha od neplaniranog ispadanja u drugu ligu koje je moglo nadviti itekako tmurne oblake nad Kantridu, Elvis Scoria i njegovi igrači odlaze u grad na četiri rijeke sa željom da se barem djelomično iskupe za sve muke kroz koje su proveli svoje navijače tijekom proteklih mjeseci te dobrim rezultatom najave obećavajuće ljeto pod Volpijevim "patronatom".

Osim toga, Rijeka će u posljednjem, 30. kolu pokušati ostvariti svoju prvu ovosezonsku gostujuću pobjedu. "No, to će možda biti lakše reći nego učiniti, Karlovcu osim Dinama nitko nije postigao niti pogodak na njihovom terenu", upozorio je trener riječkog prvoligaša.

Značajnijih promjena u sastavu momčadi, najavio je Scoria, neće biti. Ono što je važno, dodao je, bit će test karaktera i selekcija za iduću sezonu: "O nekim se igračima još može promijeniti mišljenje, ali na njima je da pokažu kako to uistinu i žele. Protiv Slaven Belupa smo pokazali da se možemo nositi sa svima kada smo koncentrirani. Motiva imamo puno". Plan Rijeke za gostovanje u Karlovcu podrazumijeva preuzimanje većeg rizika i postizanje pogotka, što znači da se može očekivati i solidnu nogometnu partiju.

Nedostaju: nitko

Pred nogometašima Lučkog posljednja je utakmica u MAXtv Prvoj ligi. Igrači Željka Kopića oprostit će se od prvoligaškog nogometa na stadionu u Kranjčevićevoj gdje su proteklu sezonu nastupali kao domaćini. U svom debitantskom plasmanu među najbolje hrvatske klubove Lučko se nije osramotilo, već je steklo iskustvo koje im može biti samo od pomoći u povratku u Drugu ligu.

Od svoje publike Lučani će se oprostiti u susretu protiv Šibenika koji također ispada iz lige, te će i jednima i drugima ova utakmica poslužiti kao svojevrsna uvertira u drugoligaško natjecanje u kojem će se susretati sljedeće sezone. Kopić je najmlađi trener u MAXtv Prvoj ligi, a ovo će mu biti posljednja utakmica na klupi Lučko pošto nije dogovorio produženje suradnje.

Iako utakmica neće imati nikakvog rezultatskog značaja za očekivati je ipak kako će i Zagrepčani i Šibenčani htjeti pobjedu. Uprava Lučkog odlučila je počastiti navijače besplatnim ulazom na tribine, a tri boda za kraj pokušat će donijeti najjača postava domaćih jer nema ozlijeđenih niti suspendiranih igrača u posljednjem kolu.

Nedostaju: nitko

U jutarnjim satima subote nogometaši Šibenika krenut će na posljednju utakmicu u Prvoj HNL – gostovanje kod Lučkog u Kranjčevićevoj. Žele nastaviti s dobrim igrama kakve prikazuju i u posljednje vrijeme, a nadaju se da će napokon proraditi i realizacija s kojom ni bodovi ne bi bili daleko.

U najavi zadnje ovosezonske utakmice trener Goran Tomić je istaknuo: "Igramo protiv ekipe koja u zadnje vrijeme igra jako dobar nogomet, koja ima dosta kvalitetnih pojedinaca, koja jako teško gubi. S druge strane, mi smo tri zadnje utakmice odigrali jako dobro: Slaven Belupo, Karlovac i Osijek. Zaslužili smo puno više bodova, falio nam je realizator da svu tu dobru igru oplodimo. Nastojat ćemo na najbolji mogući način završiti sezonu, pokušati uzeti bodove."

Nakon oporavka od ozljeda u početni se sastav vraćaju standardni Blaić i Georgievski, ne i Bašić kojeg još muči ozljeda. Upitan je nastup veznjaka Španje. Na gol će ponovno Slavica, a na stoperskoj poziciji od prve bi minute ponovno trebao biti junior Špadina.

Nedostaju: Bašić, Dujaković (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

30. kolo

Inter-Zaprešić3:0Varaždin
Hajduk0:1Lokomotiva
Lučko0:0Šibenik
Osijek5:0Zadar
Karlovac 19191:2Rijeka
Slaven Belupo2:2Istra 1961
Cibalia0:2Zagreb
Dinamo0:0Split
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.05.2012. u 16:33
    To kolo moglo bi biti vrlo efikasno.Jedina utakmica gdje još rezultat ima veliku važnost je u Koprivnici.Ostale utakmice vjerovatno če se igrati dosta opušteno pa i strjelci mogu doći na svoje. Nema nekih posebno rezultatskih važnosti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.05.2012. u 16:20
    To može biti lijepa utakmica.I Hajduk i Lokosi igraju bez ikakvog opterečenja
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.05.2012. u 12:58
    Mislim da danas Lokomotiva neće izgubiti na Poljudu ako su budu borili kao dosada
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.05.2012. u 12:49
    O moja Rijeko vodi nas do pobijede!
    Obrisan korisnik

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

30. kolo

Inter-Zaprešić3:0Varaždin
Hajduk0:1Lokomotiva
Lučko0:0Šibenik
Osijek5:0Zadar
Karlovac 19191:2Rijeka
Slaven Belupo2:2Istra 1961
Cibalia0:2Zagreb
Dinamo0:0Split
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548