Ostali sportovi

Perković u Parizu doživjela prvi ovosezonski poraz, Sandra: "Katastrofa od uvjeta"

Iz Pariza:Maja Giljanović • petak, 06.07.2012.
Perković u Parizu doživjela prvi ovosezonski poraz, Sandra: "Katastrofa od uvjeta"
Foto: Kristijan Komarica

Četvrti nastup i prvi put da Sandra Perković na ovogodišnjim mitinzima Dijamantne lige nije pobijedila. Nakon Šangaja, Eugenea i Osla dvostruka europska prvakinja na Stade de Franceu u Parizu s hicem od 61,46 metara zauzela je drugo mjesto iza bivše svjetske prvakinje Dani Samuels.

Dani Samuels

Pobjednica Pariza, svjetska prvakinja iz Berlina 2009. godine, izjavila je: "Ova pobjeda idealna je za podizanje samopouzdanja tim više što je stigla na mokrom jer vrlo slični uvjeti mogli bi nas dočekati i na Olimpijskim igrama u Londonu. Krug je bio vrlo sklizak, kao led, ali moramo se biti u stanju prilagoditi svim uvjetima".

Nepunih tjedan dana nakon što je u Helsinkiju obranila naslov prvakinje Europe osvojen prije dvije godine u Barceloni Sandra Perković u četvrtom je ovosezonskom nastupu na mitinzima Dijamantne lige prvi put ostala bez pobjede. Nakon 68,24 m i novog hrvatskog rekorda u Šangaju, 66,92 m u Eugeneu i 64,89 m u Oslu 22-godišnja Zegrepčanka na Stade de Franceu je ostala na drugom mjestu sa skromnih 61,46 m, a nakon nastupa u mix-zoni kratko je izjavila: "Bilo je katastrofalno, krug nije valjao i iz ovog svega još sam i izvukla najbolje što sam mogla".

Slučajni prolaznik koji se uključio tek na početku međunarodnog prijenosa u 20 sati bio je potpuno izvan događanja. Nebo nad Parizom bilo je kristalno plavo, međutim, diskašice čije je natjecanje počelo u 18:30 bile su itekako svjesne da se pola sata prije njihovog izlaska na stadion promatrale nebo otvorilo, da je pljusak osjetno snizio temperaturu, ali i natopio krug. Desetak minuta prije starta natjecanja u disku kiša je stala, ali šteta je bila učinjena i u prvoj seriji samo je jedna od devet natjecateljica prebacila 60 metara. Vodstvo je s 60,06 m preuzela Melina Robert-Michon, a Perković se s 58,71 m smjestila na drugo mjesto ispred, nakon odustajanja viceprvakinje Europe Nadine Müller, na papiru najveće konkurentice danas Yarelis Barrios (58,49 m).

U drugoj seriji Sandrin hitac bio je daleko skromniji i prijestupom je odlučila suce poštedjeti mjerenja daljine, a u međuvremenu je skliznula na treće mjesto iza još i Zinaide Sendriute (59,56 m). Dok u trećoj seriji nije došao red na nju Perković je pala za još jednu poziciju iza Dani Samuels (60,79 m) na četvrto mjesto: bivša svjetska prvakinja probila se na podij, ali na drugo mjesto jer Robert-Michon je u drugoj seriji još poboljšala rezultat i vodstvo učvrstila hicem od 61,04 m.

Perković je, pak, upisala još jedan promašaj, ali sve je došlo na svoje u četvrtoj seriji. Čim je izbacila disk Sandra je podigla ruke u zrak i mjerenje daljine pokazalo je da se nije prevarila, suci su izmjerili 61,46 m i na semaforu je došlo do promjene u vodstvu. Nakon četvrtog pokušaja Perković je preuzela prvo mjesto, Robert-Michon je držala drugo, Samuels treće mjesto, a vrlo pritajene bile su brončana prošli tjedan u Helsinkiju Natalija Semenova (58,62 m) na petom i olimpijska vicepobjednica Barrios (58,49 m) na šestom mjestu.

Perković je u petoj seriji ponovno prestupila, a treći neispravni od ukupno pet pokušaja Zagrepčanka iskoristila je Samuels i s 61,81 m preotela joj prvo mjesto. Ovakav odnos snaga ostao je i nakon šeste serije i Perković je nakon prva tri nastupa Dijamantne lige i pobjeda još i u Varaždinu (67,64 m), Baru (67,19 m) i Splitu (66,85 m) doživjela prvi poraz sezone.

Dvostruka europska prvakinja sada će na Bjelolasicu, a sljedeći nastup imat će na mitingu Dijamantne lige u Monte Carlu za dva tjedna. "Uvijek želim pobijediti i naravno da sam malo ljuta, ali gotovo 62 metra u ovakvim uvjetima za mene je kao 70 metara u normalnim. Danas je jednostavno bilo presklisko za moj ukus, sad ćemo dva tjedna trenirati i prije Igara nastupiti još u Monacu", zaključila je Perković.

Dijamantna liga, Pariz, bacanje diska (Ž):
1.Samuels (Australija) 61,81
2.PERKOVIĆ 61,46
3.Robert-Michon (Francuska) 61,04
4.Semenova (Ukrajina) 59,93
5.Sendriute (Litva) 59,56
6.Barrios (Kuba) 58,49
7.Thurmond (SAD) 57,72
8.Grasu (Rumunjska) 55,59
9.Caballero (Kuba) -

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.07.2012. u 16:52
    Pobjednićko postolje uopće nije poraz.S tim rezultatom nastavila sjajan ovo sezonski kontinuitet odličnih rezultata a kakvi su bili uvjeti za djevojke rezultat je odličan.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 23:20
    Meni nikad nisu jasne te spike: sklisko, mokro, bučno, vruće, prašno.......pa dovraga i bestraga, svi imaju iste uvjete i u čemu je problem?? Kaj ova Australka trenira samo po kiši pa je zato danas dobila?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 22:01
    Veseli što je ponovno na postolju, unatoč "skliskim uvjetima". Nadam se da će do OI dobro utrenirati "skliske uvjete" jer u Londonu je ogromna vjerojatnost "skliskoće", a i podešavanje "nišanskih sprava" ne bi bilo na odmet - opet 4 iksića.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 20:44
    da me ova sakom dohvati 3 godine bi bio u komi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 20:20
    Poražena je jer je čista kad dobije odma će doletit doping kontrolori.
    Obrisan korisnik