Nogomet

Slaven Belupo i Hajduk po nastavak, Osijek po popravak dojma

Sportnet • nedjelja, 22.07.2012.
Slaven Belupo i Hajduk po nastavak, Osijek po popravak dojma
Foto: Duje Bonačić

U nedjelju će biti odigran drugi dio prvog kola MaxTV Prve lige, a sva tri hrvatska kluba koja su igrala Europsku ligu u četvrtak, ove nedjelje odlaze na gostovanja...

Poslije dugih i napornih priprema, Cibalia je spremna za svoju osmu uzastopnu sezonu Hrvatske nogometne lige i 20. od 22 izdanja dosad u neovisnoj Hrvatskoj. Prvi protivnik Slaven Belupo, koji je odlično krenuo u sezonu visokom pobjedom u Europskoj ligi, dat će pravi odgovor na pitanje koliko su pripreme bile uspješne.

"Slaven Belupo je jako dobra ekipa, sređen klub i zaslužuje respekt. Respekt, ali ne i strah - ne bojimo ih se. Idemo se bahato postaviti i pokušati osvojiti bodove", najavio je na konferenciji za novinare u petak strateg Nebesko-plavih Samir Toplak.

Raspoloživi kadar Cibalije za nedjeljnu utakmicu u Vinkovcima nije potpun; nekoliko igrača vuče ozljede iz pripremnog razdoblja. Tako je sigurno da neće nastupiti Jurić i Matoš, dok je Bartolović iz istog razloga upitan. Ipak, kapetan Mario Lučić smatra da momčad mora uzeti bodove kod kuće i pokazati tko je gazda u svom dvorištu.

Nedostaju: Tomislav Jurić (ozljeda), Marin Matoš (ozljeda), Mladen Bartolović (ozljeda, upitan)

Nakon 6:0 protiv Portadowna Koprivničanima je samopouzdanje na visokoj razini, no isto je tako, napominje trener Roy Ferenčina, bilo vrlo malo vremena za odmor. U skladu s time, odrađeni su tek lakši treninzi. "Ulazimo u seriju europskih i prvenstvenih susreta u kojima moramo jako dobro rasporediti snage, jer nam neće biti lako. Više ćemo biti na putu nego na treninzima, ali tu se ništa ne može učiniti", kazao je strateg Farmaceuta za službene internetske stranice Kluba.

Što se tiče taktike za Vinkovce, nema kalkuliranja: "S Cibalijom ćemo igrati potpuno otvoreno, ništa nećemo kalkulirati i najvažnije je da ne izgubimo. Pruži li nam se prigoda ići ćemo na pobjedu i vjerujem u dobar rezultat."

Dobar uvod u sezonu Prve lige važan je i zbog predstojeće sjednice Skupštine, na kojoj će se odlučivati i o financiranju koprivničkog kolektiva, pa bi bod(ovi) na kontu sigurno značili dosta.

Nedostaju: Glavica, Gregurina (ozljede), Maras (kartoni)

U prvom kolu nove sezone MAXtv Prve lige Zadar na svojim Stanovima dočekuje momčad Osijeka i osim što otvara sezonu kreće i u jedan niz od pet vrlo teških utakmica koje bi odmah mogle pokazati kakva sezona se može očekivati.

U odnosu na prošlu sezonu momčad koju vodi Dalibor Zebić nije doživjela velike promijene, a od novih imena u svlačionici treba istaknuti trojac Ivan Conjar, Tomislav Brnadić i Ivan Jolić. U pripremnom dijelu Zadar je odigrao četiri utakmice te upisao tri pobjede dok su jedini poraz doživjeli od Širokog rezultatom 2:1.

Utakmica protiv Osijeka, koji sasvim sigurno u Zadar dolazi uzdrman nakon europskog poraza, dobra je prilika da momčad uz prednost domaćeg terena i podršku s tribina pobjedom krene u sezonu u kojoj će svaki osvojeni bod biti dragocjen u želji za izbjegavanjem teške borbe za ostanak u ligi do posljednjeg kola. "Čeka nas nova teška sezona, ali vjerujemo u uspjeh," bio je jasan u najavi sportski direktor Josip Bajlo.

Nedostaju: Terkeš (ozljeda)

Osijek će na otvaranju MAXtv Prve lige put Zadra, gdje će odigrati svoju već četvrtu ovosezonsku službenu utakmicu. Nakon dvije uvodne europske pobjede, domaći okršaj sa švedskim Kalmarom u četvrtak sigurno je ostavio trag na Mršićevim igračima. Ako ne fizički, onda psihološki svakako. Jer, konačnih 1:3 uopće ne dočarava stanje na travnjaku u toj utakmici. Gosti su praktički iz tri udarca postigli tri pogotka, dok su Osječani, uz solidnu igru, propustili pregršt lijepih prilika.

"Bit će opasno ove sezone, jer tri kluba ispadaju, a ne nazire se tko bi to mogao biti. Ima nas dosta izjednačenih ekipa i od prvog susreta moramo krenuti svom snagom. Postavit ćemo se napadački, s dvije špice i idemo na pobjedu," hrabro je najavio trener Mršić.

Gostovanja u Zadru uvijek su neugodna, Bijelo-plavi su u prvenstvu tamo bez pobjede još od 2004. godine i teško se može očekivati da će se to s ovom neiskusnom momčadi promijeniti. Na vrata bi umjesto uzdrmanog Vargića mogao ili mladi Mikulić ili još mlađi, Malenica, velika osječka juniorska nada.

Nedostaju: Tomislav Šorša, Domagoj Pušić (ozljeda)

Premijera nove sezone u Pulu dovodi Hajduk. Istra 1961 i u ovu sezonu ulazi ambiciozno sa željom ostvarivanja plasmana bliže vrhu nego dnu ljestvice, a kako bi tu želju i ostvarili, na svom travnjaku ne smiju gubiti bodove. Tijekom pripremnog razdoblja Puljani su odigrali niz utakmica, međutim nisu briljirali, ali najavljuju kako će u Prvenstvu izgledati puno bolje.

"Generalka s Pomorcem nije bila dobra, a nismo baš bili najbolji niti na pripremama u Sloveniji. Međutim, Prvenstvo je sasvim druga stvar i očekujem kako ćemo tu pokazati svoje pravo lice", najavio je Sandi Križman. Trenera Pamića najviše brinu ozljede Alena Pamića i Tomislava Havojića. "Nisam sretan s tim zdravstvenim stanjem, ali od kukanja nema pomoći. Idemo po dobar rezultat s kadrom koji imamo, da smo u punom sastavu, uvjeren sam da bismo odlično prošli u tom susretu. Ovako krećemo bez nekih važnih igrača, idemo ostvariti cilj, a on nije borba za opstanak."

Nedostaju: Pamić, Havojić (ozljede), Bačelić-Grgić (crveni karton)

Početak Hajdukove sezone je bio kao u noćnoj mori. Suspenzija zbog nepodmirenog duga Šibeniku, Kerumov show i provođenje samovolje uoči europskog debija, općenito vrlo loša atmosfera oko kluba. Međutim, susret protiv Skonta je navijačima Hajduka vratio osmijeh na lice, dobra igra i pobjeda pokazali su kako mlada i većinski domaća momčad može igrati dobar nogomet.

Europski start je bio vrlo dobar, a sad slijedi neugodan domaći protivnik. Istra nije protivnik koji se smije podcijeniti i trener Mišo Krstičević je toga itekako svjestan. "Istra ima jako dobre igrače i vođena je od strane dobrog trenera. Oni se neće boriti za opstanak nego će biti visoko plasirani i ne očekujemo lagan posao. U odnosu na sastav protiv Skonta, napravit ću jednu ili dvije izmjene jer je to bio naporan susret za moje mladiće i nekima treba osvježenje." Debi u novom dresu tako bi mogao upisati Anton Maglica, napadačko pojačanje iz Osijeka koje je bilo na klupi protiv Skonta, no spletom okolnosti mladi napadač nije ulazio u igru.

Nedostaju: Anas i Ahmad Sharbini (odsutni), Oremuš (ozljeda)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.07.2012. u 18:29
    odsutni su oni vec 3 godine ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.07.2012. u 16:38
    koje objašnjenje za sharbinije... odsutni
    Obrisan korisnik
  • Hektor33322.07.2012. u 13:52
    http://www.thefirstrow.eu/watch/131783/1/watch-nk-istra-1961-vs-hnk-hajduk-split.html mogla bi pogledat
    Hektor333
  • Obrisan korisnik22.07.2012. u 13:49
    bili brode diži sidro..
    Obrisan korisnik
  • Gips22.07.2012. u 12:29
    Jako sam zadovoljan početkom HNL-a! Već sam pogledao dvije utakmice, više nego u cijeloj prošloj sezoni! Kvaliteta bi mogla biti još veća s obzirom da neki igrači vuku ozlijede s priprema, neki nisu registrirani, a neki se klubovi siguran sam, planiraju osnažiti! Uostalom... [više na forumu]
    Gips