Nogomet

Inter se nada kako protiv Osječana može do prve ovosezonske pobjede

Damir Žbulj, Igor Šestak • petak, 10.08.2012.
Inter se nada kako protiv Osječana može do prve ovosezonske pobjede
Foto: Kristijan Komarica

U petak navečer kreće četvrto kolo MAXtv Prve lige, a stadionu u Zaprešiću otvorit će ga nogometaši Intera i Osijeka. Inter će u drugom nastupu pred domaćom publikom pokušati doći i do prvih domaćih bodova. Trener Perković je optimist i vjeruje u uspjeh svojih igrača, ali mu manje probleme zadaju ozljede nekih prvotimaca. Osijek stiže u Zaprešić bez primljenog gola u prve tri utakmice, s nadom da može nastaviti taj niz te se vratiti iz Zaprešića bez poraza, kao što je to činio od 1994. do 2010. godine.

Div iz Predgrađa četvrto kolo MAXtv Prve lige dočekuje na osmom mjestu s dva osvojena boda. Igrači Borimira Perkovića su na otvaranju sezone pokazali bodovno uspješna gostujuća izdanja te prilično loše izdanje na domaćoj premijeri s Lokomotivom. Sada im u goste dolazi neporaženi Osijek i bit će to novi veliki test za Perkovićevu momčad, ali i prilika za osvajanje prvih domaćih bodova u novoj sezoni.

Zaprešićka momčad u prva tri kola nikoga nije oduševila igrom pa se slobodno može reći kako je učinak od dva osvojena boda bolji od prikazanog na terenu. Inter se iz Maksimira i iz Vinkovaca vratio s osvojenim bodom, ali je u obje utakmice protivnik bio bliže pobjedi. Protiv Cibalije su Žuti čak i vodili, ali to vodstvo nisu uspjeli sačuvati duže od dvije minute. Navijače pak posebno može brinuti vrlo slabo domaće izdanje protiv Lokomotive.

U još jednoj turbulentnoj sezoni MAXtv Prve lige, u kojoj će prvoligaško društvo napustiti čak tri momčadi, slaba forma na domaćem travnjaku mogla bi biti vrlo skupa. U želji da se dokopa sredine prvenstvene ljestvice Inter naprosto mora osvajati bodove na svom stadionu. Treneru Perkoviću i njegovim igračima protiv Osijeka treba dobra predstava kako ne bi već u ranoj fazi natjecanja upali u "crvenu zonu".

"U utakmici s Osijekom moramo zaigrati puno jednostavnije i brže, više se kretati i manje se oslanjati na individualna rješenja. Pobjedom bismo popravili status na ljestvici i učvrstili samopouzdanje. Vrlo sam zadovoljan angažmanom na treninzima i mogu reći da smo igrači i ja optimisti."

Borimir Perković, trener Intera

Osijek je na Interovom stadionu od 1994. godine držao dugački niz neporaženosti, koji je prekinut tek 17. rujna 2010. godine. Zahvaljujući pogotku Tomislava Šarića Div iz predgrađa je tada stigao do pobjede i prekida te izrazito neugodne tradicije. Drugu uzastopnu domaću pobjedu protiv Osječana Inter je upisao u travnju ove godine. Za pobjedu 2:0 zabili su Skulić i Budimir.

U tjednu između utakmica sa slavonskim prvoligašima u Zaprešić je sletjelo i deveto ovoljetno pojačanje. Za Inter je potpisao vrlo iskusni Josip Milardović, ali protiv Osijeka vjerojatno neće zaigrati. Inter je Milardoviću peti klub u MAXtv Prvoj ligi i od njega se očekuje da u nastavku sezone svojim iskustvom pomogne momčadi u očuvanju prvoligaškog statusa.

Trener Perković je u prva dva kola koristio identičnu početnu postavu, dok su u Vinkovcima umjesto Bagarića i Hadžića u prvih 11 svoje mjesto pronašli Batur i Bosec. Uoči Osijeka muke mu zadaju manji problemi s ozljedama Gulića, Bagarića i Šćrbeca, a prema najavama u početnoj bi se postavi prvi put mogao naći Tomislav Jurić, napadač koji je ovog ljeta stigao u Zaprešić, a debitirao je u Vinkovcima.

Pred nogometašima Osijeka je četvrto prvenstveno kolo, a zanimljivo kako im je raspored odredio da na samom otvaranju sezone po treći put moraju protivnicima u goste. Domaća pobjeda protiv Zagreba, kao i dva neodlučena rezultata, kod Zadra i Lokomotive na Maksimiru, unijeli su dašak optimizma u bijel-plavu svlačionicu pa se očekuje kako će i u Zaprešiću nastaviti pozitivan niz bez poraza...

Bodovni učinak svakako bi trebao zadovoljiti trenera Stanka Mršića, no, osim same pozicije na ljestvici odlična je stvar što osječka obrana i vratar Vargić nisu u prvih 270 minuta prvenstva primili niti samo jedan jedini pogodak. Istina, nisi ih niti zabili puno više, točnije, samo jednom su loptu poslali iza leđa suparničkih vratara, što je na njihovu sreću bio dovoljan za tri boda protiv Zagreba.

Na Bijelo-plavima je zadaća da protiv Intera sačuvaju obrambenu razinu iz prva tri kola, ali i da poprave golgeterski učinak. Bit će teško napraviti i jedno i drugo...

"Mlada smo ekipa, kojoj samopouzdanje raste kroz pozitivne rezultate pa je za nas posebno važno što smo dobro krenuli u sezonu. Uvjeren sam kako će dobro raspoloženje potrajati još neko vrijeme," kazao je trener osječkih nogometaša Stanko Mršić.

Osijek mora na gostovanje u Zaprešić bez dvojice stožernih igrača koji su se iskazali na početku ovog prvoligaškog natjecanja. Kapetan Ivo Smoje i glavna obrambena karika, zbog isključenja na Maksimiru protiv Lokomotive nema prava nastupa, baš kao i Marko Lešković, koji je u početna tri prvenstvena kola uspio sakupiti i tri žuta kartona, čime se je nadolazeći vikend oslobodio nogometnih obveza.

Mršić ne može računati niti na najboljeg prošlosezonskohg igrača, Tomislava Šoršu, koji je i dalje van stroja zbog ozljede i u tome se možda može potražiti uzrok osječke neefikasnosti, jer Šorša je i asistirao i zabijao, ali je bio i glavni pokretač Osijekove igre. U novoj sezoni, odlaskom Maglice u Hajduk, glavnu ofenzivnu ulogu trebali su preuzeti mladi Perošević i nešto iskusniji Miličević, pomagati su im trebali dojučerašnji juniori Dugandžić i Pongračić te novopridošli Zulim, no, još uvijek napadački nisu uspjeli biti na razini zadatka.

Probleme pred Inter s lakšim ozljedama, odnosno bolesti imaju i Ibriks, Kurtović te Petrović, no vjerojatno će se oni ipak naći u užim planovima osječkog stratega.

Na posljednja dva gostovanja u Zaprešiću Osječani su poraženi, ali u sezonama prije njih stizali su do povoljnih rezultata i pobjeda pa se nadaju kako se mogu vratiti na taj 'kolosijek', ali i nastaviti ovosezonski pozitivni niz utakmica bez poraza.

Susret Intera i Osijeka na stadionu u Zaprešiću započinje u 20 sati.

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!