Nogomet

Video: Španjolska rutinski preko Saudijaca, Brazil minimalno protiv JAR-a

Josip Tolić • subota, 08.09.2012.
Video: Španjolska rutinski preko Saudijaca, Brazil minimalno protiv JAR-a
Foto: EPA

Osim 18 utakmica u devet kvalifikacijskih skupina za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, u petak se odigralo i nekoliko međunarodnih prijateljskih ogleda diljem svijeta. Od značajnijih susreta valja izdvojiti laganu pobjedu svjetskih i europskih prvaka Španjolaca protiv Saudijske Arabije te minimalno slavlje Brazila protiv Južnoafričke Republike.

Španjolska - Saudijska Arabija 5:0 (2:0)

Španjolska se pobrinula da početak svojih kvalifikacija za SP počne u odličnom raspoloženju. U prijateljskom ogledu neravnopravnih protivnika u Pontevedri Furia je nadvisila Saudijsku Arabiju rezultatom 5:0 uz dva pogotka Pedra Rodrígueza.

Na krajnjem sjeverozapadu zemlje gosti s Bliskog Istoka pružali su otpor 23 minute, a onda se pojavio Santi Cazorla pospremivši "otpadak" nakon obranjenog udarca Pedra Rodrígueza. U 100. nastupu Fernanda Torresa, koji je tom prilikom nosio i kapetansku vrpcu, domaćini su nastavili "mljeti" protivnika laganim tempom. Pet minuta potom otvorilo se i Barceloninu napadaču Pedru koji je lijepim udarcem udvostručio prednost za momčad Vicentea del Bosquea, a s tim se rezultatom otišlo na odmor.

Ulaskom Xavija i Inieste u drugom poluvremenu Španjolska je povećala tempo i još tri puta zatresla mrežu azijske momčadi koju vodi bivši trener Barcelone Frank Rijkaard. Upravo je Xavi samo dvije minute nakon ulaska u igru postigao pogodak iz slobodnog udarca, pritom doslovno probušivši mrežu gostujućeg vratara.

Travnjak stadiona u Pontevedri osjetio je i povratnik David Villa, koji se na najbolji mogući način vratio nogometu nakon gotovo devetomjesečne pauze zbog loma noge. U 64. minuti realizirao je kazneni udarac za 4:0, a devet minuta za konačnih 5:0 ponovno je poentirao Pedro na dodavanje Davida Silve.

Svoj prvi kvalifikacijski nastup u skupini I Španjolska ima u utorak kada putuje u Tbilisi na okršaj protiv Gruzije.

Brazil - Južnoafrička Republika 1:0 (0:0)

Mnogo manje pogodaka palo je na Morumbiju, stadionu Sao Paula, gdje je domaćin sljedećeg Svjetskog prvenstva Brazil ugostio organizatora posljednjeg, Južnoafričku Republiku, i slavio pogotkom nove napadačke zvijezde Zenita Hulka tek 15 minuta prije kraja.

Afrička reprezentacija, koju je prvi put vodio novi izbornik Gordon Igesund, nije se dala zavesti pod prazničku atmosferu u Brazilu, koji je u petak slavio blagdan Dana neovisnosti, već je bila dostojan protivnik cijelu utakmicu te ozbiljno prijetila nekoliko puta.

Negodovanje na tribinama Morumbija ipak se nije nastavilo nakon 90 minuta jer je jedna od zamjena u sastavu Mana Menezesa, najskuplji igrač ovoljetnog prijelaznog roka Hulk. David Luiz uputio je udarac iz uskog kuta koji je zaustavio raspoloženi vratar Itumeleng Khune, no napadač Zenita bio je spreman na odbijenoj lopti te lijepim volejem zabio prvi i jedini pogodak na utakmici.

Prijateljske utakmice, 7. rujna 2012.:
Španjolska - Saudijska Arabija 5:0 (2:0)
Brazil - Južnoafrička Republika 1:0 (0:0)
Egipat - Benin nije odigrano
Singapur - Filipini 0:2 (0:1)
Uzbekistan - Kuvajt 3:0 (2:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom08.09.2012. u 13:00
    Španjolska rutinski sa mješanim sastavom, branija je Valdes,Pedro 90 min, u nastavu tek ušli Xavi i Iniesta i BANG! 5 komada. A šta bi bilo da nije rutinski?!
    The Phantom
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 12:48
    joj opet spominjanje barce reala na svakom članku, primjetio sam vas par što trujete forum sa opsjednutošću s ta dva kluba....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 09:19
    Raspucani Barcelonovi nogometaši
    Obrisan korisnik