Nogomet

HAŠK svladao Hajdukovu B momčad, uz dva igrača više i nerealizirani jedanaesterac

Damir Žbulj • nedjelja, 09.09.2012.
HAŠK svladao Hajdukovu B momčad, uz dva igrača više i nerealizirani jedanaesterac

Iako su ovi dani rezervirani za reprezentativna nogometna uzbuđenja, hrvatski drugoligaši nastavljaju sa svojim prvenstvenim rasporedom. U subotnjim susretima četvrtog kola HAŠK je na domaćem terenu, u nervoznoj i kartonima bogatoj utakmici, stigao do pobjede nad stobrečkim Primorcem 1929, čiji igrači su već u prvom dijelu susreta stigli prikupiti dva crvena kartona. Gorica je protiv Imotskog stigla do prve prvenstvene pobjede, dok su do bodova u gostima pomalo iznenađujuće stigli Mosor i Vinogradar, kod Hrvatskog dragovoljca, odnosno Dugopolja. Lučko je u zagrebačkom derbiju svladalo Rudeš, a Zelina je na svom terenu uspjela otkinuti prve bodove vodećoj ekipi drugoligaške karavane, sesvetskom Radniku.

Nogometaši HAŠK-a su nakon dva gostujuće prvenstvena poraza, od Lučkog i Vinogradara te nakon domaće pobjede nad Rudešom, protiv stobrečkog Primorca 1929 stigli do novih drugoligaških bodova. U čvrstoj ali i na momente izuzetno nervoznoj utakmici gosti su već u prvih 45 minuta stigli zaraditi dva isključenja, a Hajdukovoj B momčadi nije baš pomoglo što su kasnili na susret i što su praktički ravno iz autobusa stigli na početak utakmice na stadionu Pešćenica.

Od samog početka utakmica je bila puna tenzija, a niti izvedba suca Fratrića nije pomogla da smiri strasti na travnjaku, koji se doveo u situaciju da na kraju akteri ovog dvoboja ne budu zadovoljni njegovom izvedbom.

Iako je prva velika prilika na susretu dala nagovijestiti u kojem smjeru će se razviti utakmica, kada je u osmoj minuti kapetan HAŠK-a Tolić sjajno natrčao na jednu povratnu loptu te s ruba kaznenog prostora na muke stavio vratara gostiju Stipicu, tijek utakmice usmjerilo je isključenje stobrečkog igrača Marka Barišića. On je već u 15. minuti prikupio dva žuta kartona, jedan zbog povlačenja te drugi zbog čvrstog starta na sredini travnjaka pa je morao ranije u svlačionicu na hlađenje.

Domaćin je tada zagospodario terenom, dok su se gosti već tada morali orijentirati na obranu svoje mreže, više nego na ugrožavanje suparničkih igrača. Mogao je HAŠK stići do prednosti u 22. minuti kada je Ivan Marić izbio sam ispred Stipice, ali tukao ravno u vratara. U nastavku akcije glavom je iz neposredne blizine mogao poentirati Čavala, no i taj pokušaj završio je ravno u rukama gostujućeg čuvara mreže.

Veli Zenuni propustio je u 35. minuti osigurati prednost domaćinu, nakon još jedno izglednog pokušaja glavom.

Međutim, samo nekoliko minuta kasnije njegovi suigrači ipak postižu pogodak. Udarac Tolića još jednom skida Stipica, ali na odbijenu loptu natrčava Matija Majcenić, koji ju s lakoćom iz neposredne blizine posprema u mrežu. Domaćini su protestirali kod pomoćnika tražeći da se gol poništi zbog zaleđa, najglasniji je bio vratar Stipica, koji je tada zaradio i prvu javnu opomenu.

Već kada su se ekipe spremale za odmor, na ulazu u sudačku nadoknadu, dodatna uzbuđenja na travnjaku. Bijeg Majcenića morao je prekršajem u kaznenom prostoru zaustaviti vratar Stipica, kojeg je sudac dodatno nagradio još jednim žutim kartonom i čime je Primorac 1929 ostao s devetoricom igrača na travnjaku. U nastaloj gužvi i naguravanju žute kartone dobili su još i dvojica igrača domaćih te trojica gostujućih, a tek nakon nekoliko minuta prekida izvođenja kaznenog udaraca prihvatio se domaći kapetan Tolić. No, rezervni vratar Ivan Banić sačuvao je mrežu Stobrečana pa se na odmor ipak otišlo samo s 1:0 domaćih nogometaša.

U nastavku susreta bile su potrebne samo četiri minuta da HAŠK i konačno riješi pitanje pobjednika. Značajnu brojčanu prednost iskoristili su već u 49. minuti, kada je Mirnes Gurbeta, koji je ušao u igru umjesto strijelca prvog pogotka Majcenića, iskoristio proigravanje suigrača, krenuo sam prema golu protivnika i sigurno poentirao.

Utakmica je tada praktički završila, jer domaćin je do kraja sigurno sačuvao stečenu prednost, prijetio još iz ponekog pokušaja, no i propustio do kraja napuniti mrežu gostiju.

Primorac 1929 će tako svoju prvu pobjedu tražiti u narednom kolu kada im na Poljud dolazi lokalni rival Dugopolje. Pred HAŠK-om je idućeg vikenda zahtjevno gostovanje kod Radnika u Sesvetama.

HAŠK - Primorac 1929 2:0 (1:0)

Druga HNL, četvrto kolo
Zagreb, stadion Pešćenica, gledatelja: 200
Suci: Ninoslav Fratrić (Darda) Mario Živković (Vukovar) Luka Prološčić (Osijek)
Strijelci: Majcenić 38', Gurbeta 49'

HAŠK: Županac, Barišić, Cetina, Marjanović, Tolić, Škorić, Zenuni (Krajček 65'), Majcenić (Gurbeta 46'), Nimac (Krznar 46'), Čavala, Marić
Trener: Ratko Ninković

Primorac 1929: Stipica (c.k. 44'), Bašić, Peričić, Bradarić (Banić 45'), Jurina (Vukčević 46'(Bencun 59')), Plazonić, Tomičić, Španjić, Barišić (c.k. 15'), Vladović
Trener: Davor Mladina


U ostalim susretima subotnjeg rasporeda Šibenik je remizirao s Pomorcem, a 'na papiru' jedan od favorita za vrh, HNK Gorica, tek je u četvrtom kolu stigao do svoje prve pobjede.

U Veliku Goricu stigli su nogometaši Imotskog, koji nisu imali šanse protiv raspoloženog domaćina. Gorica ima solidan sastav i bilo je pitanje vremena kada će proigrati, a u zanimljivom susretu, u kojemu su u nekoliko navrata okvir gola pogađali i domaći i gostujući nogometaši, gledatelji su vidjeli i četiri postignuta pogotka.

Slika 1 od 1.

Nogometaši goričkog trenera Damira Milinovića poveli su deset minuta prije odlaska na predah, kada je kazneni udarac realizirao Domagoj Abramović. Pet minuta kasnije na 2:0 povisio je Karlo Težak i tada je već bilo jasno kako će odlučni Goričani teško prepustiti bodove gostima.

Posao je nakon deset minuta igre u nastavku, svojim drugim pogotkom, donio Abramović, dok je na konačnih 3:1 u 61. minuti postavio Josip Bagarić. U samoj završnici utakmice priliku je u redovima domaćina dobio i Mario Grgurović, koji se nakon avanture u litavskom Žalgirisu vratio na domaće nogometne travnjake, gdje će s Goricom pokušati ostvariti što bolji plasman i eventualno na kraju sezone osigurati mjesto koje vodi u najviši rang hrvatskog nogometa.

Hrvatski dragovoljac bio je lagani favorit za pobjedu protiv Mosora u Sigetu, no, gosti su ti koji su se radosni vratili kući u Dalmaciju. Sve je bilo riješeno u prvih 15-ak minuta i svi oni koji su malo zakasnili na početak ovog dvoboja propustili su ono najbitnije.

Željko Sablić u petoj minuti i Juraj Grizelj u sedmoj minuti iz kaznenog udarca, u potpunosti su šokirali 500-tinjak domaćih navijača, ali i sve igrače Hrvatskog dragovoljca. Početno vodstvo Mosora ublažio je Danijel Zlatar u 16. minuti, no do kraja susreta rezultat se na veliku žalost Dragovoljaca nije mijenjao.

Gosti su od 40. minute igrali s igračem manje na travnjaku, kada je drugu javnu opomenu dobio Divković, no niti to nije bilo dovoljno nogometašima Krešimira Sunare da stignu barem do boda, a kamoli da osiguraju sva tri.

Vodeći sesvetski Radnik gostovao je u Zelini, kod novopečenog drugoligaša, ali do pobjede nije stigao. Naprotiv, tek je desetak minuta prije kraja, pogotkom Čuturila stigao do boda. Domaćin je vodio od 21. minute kada je Vedran Mesec svladao Luku Karatovića, međutim, popustili su pred kraj dvoboja te su tako nakon uvodnog poraza od Lučkog, ali dvije pobjede, nad Vinogradarom i Primorcem 1929, stigli do svog prvog neodlučenog rezultata u drugoligaškoj sezoni. U idućem kolu gostuju kod Mosora, dok je Radnik domaćin HAŠK-u.

Vinogradar je pomalo i iznenađujuće, nakon prikazane igre u otvaranju sezone, stigao do pobjede kod Dugopolja. U prošlom kolu protiv HAŠK-a su spretno stigli do bodova, međutim, pobjeda na ovom gostovanju nikako ne može biti slučajna i dokaz je buđenja Vinogradara.

Goste je u vodstvo doveo Hrvoje Tokić u 18. minuti utakmice, dok je već u 26. minuti bilo 0:2, kada je Smodlaku svladao Medven. Mišina ekipa pokušavala je čitavo drugo poluvrijeme probiti blok gostujuće obrane, ali uspješno su obavili zadaću tek minutu prije isteka regularnog dijela utakmice, kada je nadu u osvajanje barem boda donio Petar Petranić. Međutim, do kraja dvoboja nije više bilo vremena za novu radost domaćih pa su pobjedu i bodove odnijeli igrači Vinogradara, kojima u narednom kolu u Mladinu dolazi Lučko. Dugopolje je tako u prva četiri kola upisalo i treći poraz, što svakako nije bilo očekivano, a priliku za povratak na pobjedničke staze imat će u narednom kolu na Poljudu kod Primorca 1929, odnosno Hajdukova B sastava.

Pravi zagrebački drugoligaški derbi odigrali su Lučko i Rudeš, kojeg je favorizirani domaćin tek golovima u nastavku susreta okrenuo u svoju korist. Početnih 45 minuta zaključeno je bez pogodaka, no, početkom nastavka Lučko stiže do prednosti.

Najstrožu kaznu u 50. minuti realizirao je Elvis Sarić, za 1:0 i slavlje 400-tinjak domaćih simpatizera. Samo desetak minuta kasnije Lučko je stiglo i do drugog pogotka, kojim je riješeno pitanje pobjednika ovog dvoboja. Ivan Abramović osigurao je domaćim igračima mirniju završnicu, a s nova tri boda prošlosezonski prvoligaš priključio se Rudešu na sredini ljestvice s polovičnim učinkom od dvije pobjede i dva poraza na otvaranju sezone. U idućem, petom kolu, Lučko gostuje kod probuđenog Vinogradara, dok će Rudeš na svom terenu dočekati vrlo dobar Solin.

Upravo će nedjeljnim susretom Solina i Junaka biti zaključeno četvrto kolo Druge HNL.

Foto: www.hask.hr

2. HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Hrvatski dragovoljac1:2Mosor
Dugopolje1:2Jaska Vinogradar
Zelina1:1Radnik Legea
Gorica3:1Imotski
HAŠK2:0Primorac 1929 Stobreč
Lučko2:0Rudeš
Šibenik1:1Pomorac
Solin3:0Junak
1Hrvatski dragovoljac 3039:25+1453
2Solin 3043:39+451
3Rudeš (-2)3047:30+1748
4Šibenik (-1)3042:31+1148
5Jaska Vinogradar 3043:39+448
6Zelina 3046:30+1646
7Pomorac 3051:39+1246
8Dugopolje 3039:42-346
9Lučko 3031:28+345
10Gorica 3040:35+540
11Radnik Legea 3042:43-140
12Mosor 3031:40-938
13Junak 3034:43-936
14Imotski 3026:41-1531
15Primorac 1929 Stobreč 3025:43-1828
16HAŠK 3024:55-3115
17Segesta 00:000
18Val 00:000

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.09.2012. u 20:15
    to je to. pa obično ovi koji najviše seru niti ne gledaju tekmu. samo pročitaju bio je penal i crveni i onda je sve namješteno jer neki klubovi očito ne smiju dobit crveni ili ne daj bože da se protiv njih svira penal
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2012. u 16:38
    Jasno da je namješteno čim hajduk nije pobjedio.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2012. u 13:58
    odličan članak! sve namješteno! ovo nije ni močvara ovo je blato poslije kiše!
    Obrisan korisnik

2. HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Hrvatski dragovoljac1:2Mosor
Dugopolje1:2Jaska Vinogradar
Zelina1:1Radnik Legea
Gorica3:1Imotski
HAŠK2:0Primorac 1929 Stobreč
Lučko2:0Rudeš
Šibenik1:1Pomorac
Solin3:0Junak
1Hrvatski dragovoljac 3039:25+1453
2Solin 3043:39+451
3Rudeš (-2)3047:30+1748
4Šibenik (-1)3042:31+1148
5Jaska Vinogradar 3043:39+448
6Zelina 3046:30+1646
7Pomorac 3051:39+1246
8Dugopolje 3039:42-346
9Lučko 3031:28+345
10Gorica 3040:35+540
11Radnik Legea 3042:43-140
12Mosor 3031:40-938
13Junak 3034:43-936
14Imotski 3026:41-1531
15Primorac 1929 Stobreč 3025:43-1828
16HAŠK 3024:55-3115
17Segesta 00:000
18Val 00:000