Košarka

Barcelona i Bešiktaš uvjerljivim pobjedama otvorili euroligašku sezonu

Branimir Korać • petak, 12.10.2012.
Barcelona i Bešiktaš uvjerljivim pobjedama otvorili euroligašku sezonu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U susretima prvog kola skupine D Eurolige Barcelona i Bešiktaš nisu imali nikakvih problema protiv Brose Basketsa i Partizana. Barcelona je uz vrlo dobru igru Ante Tomića svladala Nijemce 72:60 dok je Bešiktaš bio bolji od Partizana 81:65...

Barcelona - Brose Baskets 72:60 (26:9, 43:26, 64:44)

Nakon dva poraza na startu Lige Endese, Barcelona je uz dosta opreza ušla u euroligaški dvoboj protiv Brose Basketsa. Opuštanje su skupo platili u prvenstvu protiv Valladolida stoga nisu željeli da im se štogod slično dogodi i u elitnom europskom natjecanju. Od samog početka susreta su se postavili čvrsto i pokazali gostima da nemaju što tražiti na njihovom terenu.

Xavi Pascual, trener Barcelone: "Odigrali smo jako dobro na obje strane parketa i prednost je na kraju trebala biti i veća da nije došlo do opuštanja u završnici. Još uvijek radimo neke sitne pogreške koje će nestati kako momčad bude duže zajedno. Posebno me veseli topla dobrodošlica za Šarasa Jasikevičiusa koji ju je zaslužio u svakom pogledu."

Impresionirani gosti nisu se niti snašli, a već su bili u velikom zaostatku. Seriju 15:0 domaćina poveo je raspoloženi Ante Tomić, a nakon trice Wallacea već je bilo 20:5 za Barcelonu. Do kraja prve četvrtine domaćin je bez problema čuvao prednost, a ništa se nije posebno i dramatično mijenjalo u nastavku susreta.

Tek u posljednjoj dionici kada je Xavi Pascual dosta promiješao petorku i pružio svim igračima priliku, prednost Barcelone se istopila i Brose je predvođen Boštjanom Nachbarom uspio smanjiti na konačnih 72:60.

Ante Tomić odradio je vrlo dobrih 25 minuta za vrijeme kojih je ubacio 12 poena (5/10 za dva, 2/2 slobodna) uz devet skokova, četiri asistencije i dvije blokade. Uz njega se istaknuo i Pete Mickeal koji je također ubacio 12 poena. U gostujućem sastavu daleko ispred ostalih bio je Nachbar koji je susret završio s 20 poena.

Bešiktaš JK - Partizan mt:s 81:65 (19:14, 39:30, 61:53)

Mlada momčad Partizana nije uspjela slaviti na vrućem gostovanju u Istanbulu kod Bešiktaša. Domaćinu je ovo bio debi u euroligaškom natjecanju i odmah je krenuo pobjedom. Partizan ima vrlo mladu momčad, postoji tu velika perspektiva, ali u susretu protiv puno iskusnijih Turaka nije imao šanse.

Erman Kunter, trener Bešiktaša: "Sretni smo što smo otvorili sezonu pobjedom. Većim dijelom susreta smo imali situaciju potpuno pod kontrolom, međutim u obrani smo bez obzira na to napravili dosta pogrešaka i primili više poena nego što smo trebali. Imali smo problema u skoku, posebno u početku susreta jer Partizan ima dosta visoku momčad, ali i dosta neiskusnu pa smo uspjeli uspostaviti ravnotežu u nastavku susreta."

Bez obzira na visoku pobjedu Bešiktaša u konačnici, Partizan je pružio dobar otpor, dosta dugo se držao blizu Turcima, ali nije uspio preokrenuti stvari na svoju stranu te je upisao poraz. Pokušavali su gosti iznenaditi domaćina, ali kada su u nekoliko navrata propustili priliku posve se priključiti, Bešiktaša je u posljednjoj četvrtini odjurio na nedostižnu prednost i mirno priveo meč kraju.

Domaćin je dobro otvorio utakmicu, međutim Partizan se uspio polako vratiti i smanjiti na svega dva poena zaostatka 26:24. Ipak, do odlaska na odmor, domaćin je ponovno stvorio razliku te je na poluvremenu imao osjetno vodstvo 39:30.

U nastavku susreta prednost Bešiktaša je konstantno varirala na granici desetak poena razlike, Partizan je propustio nekoliko prilika za hvatanje priključka, a kada se u tome nije uspjelo, susret je prelomljen na stranu Bešiktaša koji je na kraju slavio 81:65.

Bešiktaš su predvodili vrlo dobri Patrick Christopher s 25 poena (5/6 trica) te Curtis Jerrells s 15 poena. Damir Markota za 23 minute je ubacio dva poena (0/1 za dva, 2/2 slobodna) uz dvije ukradene lopte. Kod gostiju Vladimir Lučić je ubacio 18 poena, a Leo Westermann je dodao 12.

Euroliga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

CSKA Moskva75:73Lietuvos Rytas
Barcelona72:60Brose Baskets
Bešiktaš81:65Partizan
1Barcelona 91+138
2CSKA Moskva 91+74
3Bešiktaš 55-50
4Brose Baskets 37-67
5Partizan 28-41
6Lietuvos Rytas 28-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!