Košarka

U izjednačenoj utakmici punoj preokreta CSKA teško do pobjede nad Lietuvos Rytasom

Igor Šestak • četvrtak, 11.10.2012.
U izjednačenoj utakmici punoj preokreta CSKA teško do pobjede nad Lietuvos Rytasom
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Čast da otvore novu sezonu košarkaške Eurolige pripala je igračima moskovskog CSKA i Lietuvos Rytasa iz Vilniusa. U vrlo zanimljivoj utakmici punoj preokreta do prve pobjede u skupini D stigli su košarkaši CSKA, prošlogodišnji finalisti ovog natjecanja, rezultatom 75:73. Junak Moskovljana bio je Sonny Weems s ključnih pet poena u samoj završnici utakmice. Za Lietuvos Rytas nastupio je hrvatski košarkaš Leon Radošević i prikazao vrlo dobru igru.

Početnu petorku CSKA činili su Teodosić, Nicholas, Weems, Hrjapa i Krstić, dok su za goste iz Vilniusa startali Blums, Babrauskas, Seibutis, Katelynas i Samardžiski. Prvi koš nakon minute igre zabio je Seibutis i Lietuvos Rytas je u vodstvu proveo ostatak prve četvrtine. Najveću prednost momčad Aleksandra Džikića imala je u osmoj minuti kada je na semaforu stajalo 18:10. CSKA je u samoj završnici prve četvrtine zaigrao bolje i smanjio zaostatak na tri poena.

Do prvog vodstva ruska momčad je stigla u 12. minuti slobodnim bacanjima Krstića, dok su gosti bez poena ostali gotovo tri minute. CSKA je vodio kroz drugi period igre, ali se nije uspio odvojiti na prednost veću od pet poena sve do posljednjih 30 sekundi prvog poluvremena. Tada je Hrjapa zakucao za 43:35, za goste je poentirao Ivanov, a Ponkrašov sa zvukom sirene pogodio tricu za plus devet Moskovljana.

Statistika

Košarkaši CSKA za dva poena su šutirali 21/38 (55 posto), a za tri poena 6/18 (33 posto). Gosti su bili nešto slabiji. Šutirali su 20/39 (51 posto) za dva i 6/19 (31 posto) za tri poena. Lietuvos Rytas je bio precizniji s linije slobodnih bacanja. Pogodili su gosti 15 od 17 pokušaja, dok su domaćini imali dva promašaja više (15/19). Pobjedu u skokovima odnijela je momčad CSKA (33-30), baš kao i u asistencijama (13-11).

U trećoj četvrtini zakazali su napadi i jedne i druge momčadi, ali posebno ruski pa je taj period igre pripao gostima rezultatom 15:8. Na prvi koš u drugom poluvremenu čekalo se skoro dvije minute, kada je Seibutis pogodio tricu. Polaganjem je odgovorio Weems, a onda je ponovno uslijedila napadačka kriza na obje strane pa nije bilo koševa do zakucavanja Leona Radoševića na isteku 34. minute. Na polovici treće četvrtine Lietuvos Rytas je polaganjem Ivanova i bacanjima Babrauskasa smanjio zaostatak na samo dva poena, a minutu i 15 sekundi prije kraja četvrtine Katelynas je izjednačio na 52:52. Dva poena prednosti uoči posljednjih deset minuta domaćinima je osigurao Krstić.

Tricama Katelynasa i Nedovića gosti su održavali priključak, a onda su u 35. minuti izjednačili slobodnim bacanjem Blumsa. Na ulasku u posljednjih pet minuta vodstvo Lietuvos Rytasu donio je Jomantas i prisilio Ettorea Messinu na minutu predaha. Zaigrali su Moskovljani bolje i preko Micova i Hrjape stigli do prednosti 67:64 na ulasku u posljednje tri minute.

Gosti su slobodnim bacanjima Radoševića i Jomantasa izjednačili, a minutu i 40 sekundi prije kraja košem Seibutisa poveli s 69:67. Domaćini su upropastili i idući napad, a Radošević s još dva bacanja odveo svoju momčad na plus četiri. No, tada je na scenu stupio Sonny Weems i zabio pet uzastopnih poena za novi preokret, a Teodosić je slobodnim bacanjima postavio 74:71. Nakon male revije slobodnih bacanja, imali su gosti priliku doći do izjednačenja i produžetaka, ali u samoj završnici Nedović nije uspio poentirati. Pobjeda je tako na otvaranju Eurolige pripala moskovskoj momčadi rezultatom 75:73.

Prvi strijelac ruskog kluba bio je Weems s 14 poena. Odlično je odigrao Krstić, koji je zabio 12 poena, izborio devet prekršaja i dodao sedam skokova. 12 poena imao je i Hrjapa uz pet skokova, a 11 je zabio Erceg. Najbolji pojedinac litavskog kluba bio je Seibutis s 19 poena, šest skokova i dvije asistencije. Katelynas je zabio 12 poena i dodao pet skokova, a Nedović pridodao 11 poena. Hrvatski košarkaš Leon Radošević na parketu je proveo 17 minuta i istaknuo se s deset poena (šut iz igre 3/4), pet skokova, dvije ukradene i jednom izgubljenom loptom te jednom asistencijom.

U petak se u skupini D sastaju Barcelona i Brose Baskets te Bešiktaš i Partizan. CSKA će u drugom kolu gostovati u Beogradu, a Lietuvos Rytas će dočekati Barcelonu.

Euroliga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

CSKA Moskva75:73Lietuvos Rytas
Barcelona72:60Brose Baskets
Bešiktaš81:65Partizan
1Barcelona 91+138
2CSKA Moskva 91+74
3Bešiktaš 55-50
4Brose Baskets 37-67
5Partizan 28-41
6Lietuvos Rytas 28-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.10.2012. u 11:42
    dobar učinak u 16 min: 10p i 5sk, val. čak 17! mali je jako dobar....radnik je, svjestan svojih nedostataka, a opet jako dobro koristi svoj atleticizam. on mora biti u repki za EP u sloveniji.
    Obrisan korisnik
  • Gomez6911.10.2012. u 21:40
    ako bude ima dovoljnu minutažu
    Gomez69
  • cimbo11.10.2012. u 21:28
    Radosevic će biti veliko otkriće ove sezone!
    cimbo