Rukomet

Zagrebaši protiv Metalurga, Goluža protiv Červara

Damir Žbulj • petak, 26.10.2012.
Zagrebaši protiv Metalurga, Goluža protiv Červara
Foto: Davor Sajko

Pred početak reprezentativne stanke, gdje će Hrvatska odraditi dva susreta, domaći sa Slovačkom i gostovanje u Latviji, Croatia osiguranje Zagreb odigrat će još jedan susret regionalne SEHA lige. Nakon što su u utorak u jedinom pravom hrvatskom derbiju svladali Nexe, očekuje ih teško gostovanje u Skoplju kod Metalurga, Line Červara...

Rukometaši hrvatskog prvaka otputovali su u Makedoniju na okršaj sedmog kola regionalne SEHA lige. U Skoplju ih očekuje Metalurg Line Červara, a ovaj dvoboj postao je pravi regionalni derbi, gledajući sve bolju i bolju skopsku ekipu, iz sezone u sezonu.

Bit će to dvoboj učitelja i učenika, jer sadašnji trener Zagrebaša, ali aktualni hrvatski rukometni izbornik Slavko Goluža, bio je pomoćnik Červaru za kormilom reprezentacije te će biti zanimljivo vidjeti tko će koga nadmudriti na terenu Avtokomande, pred krcatim tribinama i dvije tisuće bučnih navijača domaćeg sastava.

Lovro out - Lovro in

Lijevo krilo CO Zagreba mladi Lovro Šprem na susretu protiv Nexea ozlijedio je koljeno te ga sigurno na terenu neće biti barem dva tjedna. U Makedoniju nije niti otputovao, a na njegovom mjestu našao se još mlađi Lovro Mihić. Perspektivni 18-godišnjak početkom ove sezone priključen je prvoj ekipi te će sada imati i prvu priliku za dokazivanje, ako mu trener Goluža ukaže povjerenje.

CO Zagreb u radnom je ritmu posljednjih tjedana, a poslije dva uzastopna europska poraza, od Schaffhausena i Barcelone, na pobjednički ritam Goluža je ekipu vratio protiv Nexea, no, niti tada Zagrebaši nisu odigrali uvjerljivu i dominantnu utakmicu. Slavlje od 'samo' dva razlike, uz čak 31 primljeni pogodak, pokazuju kako obrana nije bila na najvišoj razini, segment igre koji će posebno biti važan protiv Červarova Metalurga.

"Metalurg je momčad koja igra na manji broj golova. Njihovu igru karakterizira čvrsta obrana, te vrlo mali broj polukontri i kontri. Očekujem da će Metalurg pokušati umrtviti tempo te pokušati svesti igru na šest na šest," svjestan je dobro što ga čeka u Skoplju Goluža, ali i dodao: "Bez obzira na sve ja ću inzistirati na bržoj igri."

Forma Metalurga je sjajna na početku ove nove sezone. Vidi se tu Červarova ruka, ekipa im je čvrsta i organizirana, a pobjede nad St. Peterburgom, Bjerringbro-Silkeborgom, Gorenjem te Chamberyjem dovoljno govore o ozbiljnosti, ali i kvaliteti s kojom su ušli u novu sezonu.

Slična je to ekipa koja se i lani suprotstavila Zagrebašima u osmini finala Lige prvaka - ali i izgubila. No, snažniji su za Tihomira Dodera, srednjeg vanjskog te iskusnog slovenskog veterana Renata Vugrinca, koji je početak sezone odradio u Mariboru međutim, poziv Line Červara i Lige prvaka nije mogao odbiti, a s 37 godina na leđima još uvijek igra odlično.

Goluža zna od kod prijeti opasnost

Trener Zagrebaša Slavko Goluža svjestan je koji su aduti Line Červara u večerašnjem regionalnom okršaju: "Darko Stanić je odličan golman, a u posljednje je vrijeme u fantastičnoj formi. Dosta su se pojačali sa Renatom Vugrincem na desnom beku jer je on igrač dobrog šuta, ali i dobar organizator igre koji zna podignuti razinu igre čitave momčadi te jako dobro zna surađivati s kružnim napadačem. Sustav i disciplina su najjače oružje Makedonaca, a ne pojedinci. Odlični su u guranju lopte na liniju, te je na nama da ih zaustavimo u tome. Trebamo biti puno čvršći i agresivniji u obrani nego u dosadašnjim utakmicama."

Metalurg ove sezone regionalno natjecanje ne shvaća previše ozbiljno. Zbog neodlaska na gostovanje u Prešov u prvom kolu kažnjeni su porazom 10:0 'za zelenim stolom', a upisali su i domaći poraz protiv drugog hrvatskog predstavnika u ovom natjecanju, Nexea. Vidljivo je kako i u ostalim utakmicama Červar koristi svaku priliku da odmori svoje glavne igrače.

To sigurno neće napraviti protiv Croatia osiguranje Zagreba.

Domaća rukometna javnost, ali i Slavko Goluža jako dobro poznaju bivšeg hrvatskog izbornika, ali i bivšeg trenera Zagrebaša, koji će pod svaku cijenu htjeti skinuti skalp hrvatskom prvaku.

U posljednja dva međusobna dvoboja, ona u Ligi prvaka na proljeće ove godine, Metalurg je upisao minimalno domaće slavlje (19:18) da bi u zagrebačkoj Areni njegov sastav morao tadašnjem trener Obrvanu stisnuti ruku i čestitati na sigurnoj pobjedi. Ipak, tada je Zagreb bio drugačiji, iskusniji, sigurno i kvalitetniji. U Skoplju ponovno možemo očekivati utakmicu s malim brojem pogodaka, a možda i po prvi puta u povijesti međusobnih okršaja ovih klubova, Metalurg u ovaj dvoboj ulazi u statusu favorita.

Bit će zanimljivo večeras u Skoplju kako će na takavu situaciju reagirati i Červar, Stanić, ali i ostatak njihove ekipe.

Regionalna SEHA liga:
Metalurg - Croatia osiguranje Zagreb, 18 sati

Regionalna liga (M)

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Metalurg Skoplje33:26RK Zagreb
Nexe Našice27:27Vardar Skoplje
Prešov33:26Sloga Doboj
Borac Banja Luka21:20Izviđač CO
Lovćen Cetinje29:29Meškov Brest
1Meškov Brest 18568:518+5040
2Metalurg Skoplje 18471:397+7439
3Vardar Skoplje 18540:462+7836
4RK Zagreb 18516:457+5935
5Prešov 18513:471+4235
6Lovćen Cetinje 18497:523-2629
7Nexe Našice 18501:502-125
8Borac Banja Luka 18439:530-9111
9Izviđač CO 18417:498-819
10Sloga Doboj 18449:553-1044

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!