Nogomet

Sudar Hajdukovih i Zadrovih "krila" na Poljudu, međusobno dokazivanje Slavena i Splita

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 03.11.2012.
Sudar Hajdukovih i Zadrovih "krila" na Poljudu, međusobno dokazivanje Slavena i Splita
Foto: Bruno Karadža

Hajduk i Zadar nakon velikih pobjeda u Kupu kreću u međusobni dvoboj za prvenstvene bodove, a posebnu težinu imat će i ogled u Koprivnici, između ambicioznih Slaven Belupa i Splita...

Dvije pobjede protiv Splita lijepo su sjele Hajdukovcima uoči završnice jesenskog dijela sezone. Povratak na treće mjesto i plasman u četvrtfinale kupa opet su vratili dobru atmosferu na Poljud, a pomogla je i najava o skorašnjoj isplati dijela zaostalih plaća od kredita koji bi trebao "sjesti". Ni ispadanje Dinama iz kupa nije odmoglo, jer je Hajdukovcima potencijalno olakšalo put prema "utješnom" trofeju.

"Zadar je momčad koja je uvijek spremna zabiti golove, ali ih i prima. U zadnje vrijeme su se okrenuli mladosti i pitanje je u kakvom će sastavu istrčati. U svakom slučaju nisu momčad za podcijeniti ni na kojoj razini. Zadar nam je puno puta znao zadati teške udarce", oprezan je trener Bilih Mišo Krstičević.

Nova pobjeda dodatno bi učvrstila Hajdukove akcije u samom vrhu ljestvice, a po nju će Splićani krenuti s povratnikom Limom na lijevom braniču. Razlog je ozljeda Jozinovića i kartonu Stojanovića, pa su se Portugalcu otvorila vrata početnih 11. Svoju prigodu vjerojatno s klupe čekat će i juniorski reprezentativac Tomislav Kiš, koji je tijekom tjedna s pet pogodaka obilježio kvalifikacijsku utakmicu protiv Azerbajdžana.

Nedostaju: Jozinović, Ozobić (ozljede), Stojanović (kartoni)

Tjedan uoči gostovanja na Poljudu nogometašima Zadra obilježeno je velikim slavljem u Hrvatskom nogometnom kupu kod zagrebačkog Dinama. Izbacivanje favorita i branitelja naslova u tom natjecanju barem privremeno je bacilo u drugi plan sve probleme na Stanovima.

No, pred Ferdom Milinom i igračima je sad još teži zadatak izbjegavanja posljednje pozicije u MAXtv Prvoj ligi. Sljedeća utakmica vodi ih na Poljud, zahuktalom Hajduku, a novi podvig učinio bi ovaj tjedan Zadranima jednim od najvećih u nogometnoj povijesti. S tim da bi ovaj put podvigom zasigurno bio smatran i remi.

Milin ovaj put zbog žutih kartona na raspolaganju neće imati Bilavera i prvog vratara Gluića, ali zato su nakon odmora tijekom tjedna na raspolaganju, primjerice, Ćurjurić i ponajbolji igrač Mršić, možda i kapetan Surać, koji se mučio s gripom. Kako bilo, napunjeni samopouzdanjem Zadrani žele pokvariti planove Splićanima i čvrstom formacijom preslikati ishod s Maksimira.

Nedostaju: Bilaver, Gluić (kartoni)

Dugo je poraz u Parku mladeži bio trn u oku Farmaceuta, a nakon što su se dogodili neki drugi podbačaji, polako se zaboravilo na Splitovce i 0:2. No, u svjetlu boljeg starta nakon druge prvenstvene pauze, rivalstvo je obnovljeno i u koprivničkim redovima se javila želja za "osvetom".

Kao pripremu za subotnji derbi Koprivničani su odradili Kup protiv trećeligaša iz istog grada i u četvrtfinale prošli uz nešto muke i tek u produžecima. "Trener se s pravom ljutio, bilo je loših stvari u toj utakmici. No, to smo raščistili među sobom i mislim da će susret protiv Splita biti sasvim drukčiji", najavio je novi kapetan Slaven Belupa Elvis Kokalović. Dodatno samopouzdanje Farmaceuti vuku iz činjenice da u prošlom prvenstvenom kolu, u Puli, nisu primili gol.

Nakon dugo vremena trener Roy Ferenčina ima svoju momčad manje-više na okupu, nedostaju tek Batarelo i Rak, pa će Splitovcima suprotstaviti svoj najjači sastav. Sve u nadi da će visoko mjesto uz tri boda biti zadržano i da će se popraviti vrlo negativni skor s mlađim prvoligašem.

Nedostaju: Batarelo, Rak (ozljede)

Pobjeda na Kantridi u debiju Zorana Vulića na klupi Splita nije imala željeni učinak na daljnju igru i rezultate Crvenih. Nakon prvenstvenog poraza od Hajduka pa potom i ispadanja u Kupu od iste momčadi, Split je ponovno u nezavidnoj situaciji. Nalazi se na šestoj poziciji ligaške ljestvice uoči gostovanja u Koprivnici, a u sljedećem kolu u Park mladeži dolazi Dinamo.

"Slaven je prava domaćinska momčad, ali jednostavno moramo pokazati karakter da bismo uzeli bodove. Nemamo što tražiti ako budemo mlaki i neambiciozni kao protiv Hajduka", poručio je Vulić. "Kvalitetu neosporno imamo, ali moramo je pokazati."

Iako je protiv Hajduka u Kupu odigrao cijelu utakmicu, Križanac se neće pojaviti u zapisniku. "Riskirao sam, dogovor je bio da odigra 45 minuta. Momci se trebaju ugledati na njega", kazao je Vulić. Uoči ove utakmice valja spomenuti da petorici važnih Splitovih igrača "prijeti" treći žuti karton, a time i preskakanje utakmice s Dinamom. To su Vitaić, Vuković, Erceg, Vojnović, Baraban.

Nedostaju: Križanac, Vidić (ozljeda), Pehar (kartoni)

Pred nogometašima Intera iz Zaprešića jedna je od važnijih utakmica ove jeseni i utakmica koja bi u velikoj mjeri mogla usmjeriti ostatak sezone Diva iz predgrađa. U Zaprešić stiže Cibalija, momčad koja je trenutno jedno mjesto iza Intera sa zaostatkom od tri boda. Eventualnom pobjedom igrači Borimira Perkovića napravili bi veliki korak prema sredini tablice, a rivalima iz Vinkovaca pobjegli bi na velikih šest bodova.

Inter Vinkovčane dočekuje u dobrom raspoloženju nakon sjajnog preokreta prošlog vikenda na Maksimiru. Tada je Perkovićeva momčad bila oslabljena neigranjem nekoliko važnih obrambenih igrača i već se nakon osam minuta našla u zaostatku od dva pogotka. No, pokazali su igrači iz Zaprešića sjajan karakter i golovima Oršića i Kramarića stigli do pobjede rezultatom 3:2.

Prvi ovogodišnji susret ovih klubova završio je podjelom bodova, a Interu uoči utakmice u prilog ne ide domaća forma. Na svom terenu Div iz predgrađa osvojio je pet bodova, dok je van Zaprešića osvojio devet. Perkovićevi igrači hrabriti se mogu činjenicom da su u posljednje tri sezone u domaćim utakmicama s Vinkovčanima osvojili sedam bodova.

Nedostaju: Mlinar, Plazanić (kartoni), Batur, Čosić (ozljede)

Cibalia se okreće novoj fazi prvenstva nakon ogleda protiv favoriziranih protivnika; Hajduka, Slaven Belupa i Dinama. Tjedan su Nebeskoplavi dobro započeli slavljem nad Goricom u osmini finala Kupa (1:0), a sada im slijedi okršaj protiv izravnog konkurenta za ostanak u MAXtv Prvoj ligi, zaprešićkim Interom.

"Osjećam da su igrači svjesni situacije i idemo se potući na pravi i kvalitetan način. Vjerujem da ćemo ostvariti ono po što idemo u Zaprešić, a to je pobjeda", izjavio je na konferenciji za novinare dan uoči utakmice trener Vinkovčana Željko Kopić.

Uz oporavljenika Petra Filipovića u Cibaliji respektiraju protivnika, ali cilj im je jasan. "Imaju dobre igrače i napadački potencijal. Momčad je kvalitetna i dobra, zadnju utakmicu pobijedili su Lokomotivu u gostima, no mi u svaku utakmicu moramo ući s ciljem uzimanja bodova i tako će biti i u Zaprešiću", dodao je Kopić.

Nedostaje: nitko

Rijeka je proteklog tjedna u golijadi u Zadru nastavila svojim ritom naizmjeničnih pobjeda i poraza, no momčad Elvisa Scorije vjeruje kako je protiv Zagreba na Kantridi došlo vrijeme za ponovno povezivanje dva uzastopna uspjeha. "Želim da otpustimo kočnice, baš kao u Zadru- Želim da igramo brzo, s malo dodira", kaže strateg riječkog prvoligaša.

Ipak, svjestan je da Pjesnici ne dolaze s bijelom zastavom: "Zagreb će imati jednako velik motiv, a ukoliko momčad nije 100 posto motivirana i ne pazi na sitnice, upast će u probleme".

Scoria po svemu sudeći neće moći računati na Kristijana Čavala, koji ima zdravstvenih problema. Međutim, ostatak kadra mu je na raspolaganju i imat će nekoliko opcija za susret sa Zagrebom. Među njima je i napadač Danijel Cesarec, koji uoči subotnjeg okršaja optimistično najavljuje: "Vidim seriju utakmica u kojoj se mi dižemo, pobjedom nad Zagrebom ostajemo u vrhu i u posljednjih pet utakmica polusezone ulazimo puni samopouzdanja".

Nedostaju: Čaval (ozljeda)

U tjednu u kojem su, još jednom, ostali bez trenera, a potom i ispali iz Kupa, nogometaše Zagreba očekuje gostovanje u Rijeci. Pjesnici su na Kantridi posljednji puta slavili u travnju ove godine, no kako ove sezone još nisu uspjeli stići do punog plijena u ulozi gosta jasno je kako ih u 14. golu očekuje težak zadatak.

Zagrebaše će nakon odlaska Luke Bonačića s klupe voditi donedavni voditelj omladinske škole Dražen Madunović. Novi trener 11-plasiranog kluba MAXtv Prve lige nakon preuzimanja nove funkcije poručio je kako maksimalno vjeruje u svoje igrače i njihove kvalitete te da se nada kako jednako toliko i oni vjeruju u njega jer nije preko noći stigao u Zagrebello.

U prošlom kolu treći žuti karton zaradili su Mladen Pelaić i jedini strijelac za Bijele u dvoboju sa Zelinom, Besart Abdurahimi pa će oni morati preskočiti ovo gostovanje, a u konkurenciju za sastav vraća se Damir Šovšić. Madunović je naglasio i kako se nada dobroj atmosferi: "Veći broj gledatelja na tribinama i nama povećava motivaciju, tako da očekujem zanimljivu i neizvjesnu utakmicu".

Nedostaju: Abdurahimi, Pelaić (kartoni), Dedić, Oršulić, Frljužec, Čiča, Džolan (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.11.2012. u 14:27
    samo divlje svinje na ovom forumu :D!! a sad na tekmu....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2012. u 13:19
    Inter-Cibalia http://www.youtube.com/watch?v=sz7I9pZXd28&feature=plcp
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2012. u 12:10
    Nije Čosić nego je Ćosić!
    Obrisan korisnik