Nogomet

Dinamo na Parku prinčeva: Prekid negativnog niza ili nova europska lekcija?

Igor Šestak • utorak, 06.11.2012.
Dinamo na Parku prinčeva: Prekid negativnog niza ili nova europska lekcija?
Foto: Kristijan Komarica

Pred nogometašima Dinama četvrta je utakmica u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Modri su prve tri utakmice izgubili s 2:0, a gledajući i prošlu sezonu, u elitnom europskom nogometnom natjecanju imaju devet uzastopnih poraza i gol razliku 3:28. Negativni niz pokušat će prekinuti na gostovanju kod jedne od najskupljih momčadi u Europi, kod Paris Saint-Germaina na Parku Prinčeva.

Dva su tjedna prošla od utakmice Dinama i Paris Saint-Germaina na Maksimiru. Francuski klub iz Zagreba je otišao s pobjedom rezultatom 2:0 te tri boda koja su ga gurnula na drugo mjesto skupine A Lige prvaka.

U Maksimirskoj 128 ta su dva tjedna bila sve, samo ne mirna. U tom je periodu pukla ljubav između trenera Ante Čačića i stopera Tonela pa je Portugalac udaljen iz prve momčadi. Zdravko Mamić održao je još jednu njemu svojstvenu konferenciju za novinare, a najveći šok dogodio se prošlog utorka kad je Čačićeva momčad ispala iz Kupa. U Maksimiru je s 3:2 nakon produžetaka slavila posljednja momčad domaćeg prvenstva, a trenerova se stolica opasno zatresla.

Između utakmica s Francuzima Modri su odigrali i dvije utakmice domaćeg prvenstva. Osvojili su svih šest bodova i to su najpozitivnije stvari koje se mogu istaknuti u posljednja dva Dinamova tjedna. Posebno važna bila je utakmica protiv Istre u petak, a pobjedom 3:1 Čačićeva je momčad kupila malo mira uoči puta u Pariz. Briljirao je na toj utakmici Domagoj Vida s dva pogotka.

Dinamovu momčad sada očekuje novi izazov u Ligi prvaka. Slijedi joj gostovanje na Parku prinčeva kod skupe i izrazito jake momčadi Paris Saint-Germaina. Na teško gostovanje Čačićeva momčad odlazi opterećena ne samo problemima koji su se skupili u posljednjim tjednima, već i nizom od devet poraza u utakmicama Lige prvaka. Što god su u tim utakmicama pokušali Dinamovi treneri, Krunoslav Jurčić i Ante Čačić, nije urodilo plodom, a sve se češće postavlja pitanje ne može li Dinamo barem slučajno odigrati jednu dobru utakmicu i iznenaditi svog suparnika.

U Zagrebu je Paris Saint-Germain slavio golovima Ibrahimovića i Meneza, a Dinamo se dobro držao do prvog primljenog pogotka u 32. minuti. U tih pola sata igre Modri su djelovali dosta dobro, ali da bi došli do iznenađenja na Parku prinčeva trebat će im mnogo više od toga. Hoće li Dinamovi igrači u Parizu dobiti i desetu lekciju na temu "Kako se igra nogomet u Ligi prvaka" ili im je devet lekcija bilo dovoljno da napokon napuste travnjak Lige prvaka neporaženi?

Treneri

Trener Paris Saint-Germaina je legendarni Talijan Carlo Ancelotti, jedan od šestorice nogometnih velikana koji su uspjeli osvojiti Ligu prvaka i kao igrači i kao treneri. U igračkoj karijeri je nastupao za Parmu, Romu i Milan, a kao treneru mu je Paris Saint-Germain šesta destinacija. Najveće uspjehe ostvario je na klupi Milana s kojim je dvaput osvojio Ligu prvaka (2003. i 2007.) i jednom Serie A. Dvije sezone proveo je na klupi londonskog Chelseaja te osvojio Premiership i FA Cup. 53-godišnji trener preuzeo je parišku momčad pretposljednjeg dana 2011. godine i u prvoj sezoni s njom osvojio drugo mjesto u prvenstvu.

U rukama trenutno ima vrlo skupu momčad punu odličnih igrača i od njega se očekuju samo najveći dosezi. Na čelu kluba je katarski biznismen Nasser Al-Khelaifi koji je mnogo uložio u slaganje momčadi te očekuje da ju talijanski trener posloži na pravi način. Za sada u tome nije uspio. Paris Saint-Germain još uvijek više djeluje kao skup kvalitetnih individualaca, nego kao prava momčad, ali u Ancelottija se za sada ne sumnja.

Talijan i sam priznaje da igra njegove momčadi nije na pravoj razini: "Do sada ove sezone nismo igrali odličan nogomet, ali smo u nekim utakmicama igrali vrlo dobro. Važno je da su rezultati dobri, čak i ako ne igramo posebno dobro." Nakon što se u Maksimiru iz prve ruke uvjerio u mogućnosti Dinama, uoči uzvrata je izjavio: "Dinamo zaslužuje igrati u ovom natjecanju. Prošao je kvalifikacije i zaslužuje respekt. Do sada u Ligi prvaka nije zabio gol i možemo se samo nadati da neće prvi gol zabiti baš nama."

Ante Čačić trener je s daleko manje iskustva, barem što se tiče ove razine natjecanja. U karijeri je vodio mnoge hrvatske klubove poput Intera, Osijeka, Slaven Belupa i Lokomotive, a Dinamo je preuzeo sedam dana ranije nego je Ancelotti sjeo na klupu PSG-a. U prvoj je sezoni odveo momčad do dvostruke krune, a najveći uspjeh svakako mu je plasman u Ligu prvaka preko Ludogoreca, Šerifa i Maribora.

Sve do utakmice sa Zadrom u Kupu uspješno je plovio hrvatskim nogometnim natjecanjima. Predbaciti mu se može i uvjerljivi prvenstveni poraz u Rijeci, ali nakon 14 kola Dinamo ima 11 bodova prednosti pred Hajdukom i na najboljem je putu da i osmi put zaredom postane prvak. Poraz u Kupu prvi je u rubrici onih koji mu se nisu smjeli dogoditi i nakon njega krenula su nagađanja o njegovom nasljedniku. Ipak, Čačić je dobio podršku klupske uprave, a pobjedom nad Istrom vratio je mir u klupske prostorije.

Gostovanje u Parizu najavio je već uobičajenim rečenicama koje stižu iz Dinamovih redova uoči europskih utakmica: "Jasno je kako u ovoj utakmici nismo favoriti, ali nismo došli u Pariz kao turisti. U nogometu su iznenađenja uvijek moguća. Pokažemo li zajedništvo i damo li sve od sebe, možemo do pozitivnog rezultata. Naš je osnovni cilj onemogućiti brzi pogodak Paris Saint-Germaina."

Vrijeme je da Čačić motivira svoje nogometaše da konačno odigraju borbenu utakmicu na najvišoj razini svojih mogućnosti te da ako ništa drugo, barem skupo prodaju kožu. Oči bode podatak da su Dinamovi igrači u tri utakmice Lige prvaka napravili tek 23 prekršaja i zaradili jedan žuti karton. Žele li do kraja natjecanja prekinuti niz poraza moraju promijeniti takav mekani pristup.

Taktika i forma

U domaćem prvenstvu Paris Saint-Germain trenutno drži prvu poziciju s 22 osvojena boda u 11 kola, a isti broj bodova uz utakmicu manje ima Marseille. Ancelotti uspjehe svoje momčadi gradi na čvrstoj obrani, trenutno najboljoj u francuskom prvenstvu. U 11. kola Parižani su primili samo sedam golova. Sa 17 postignutih golova napad im je šesti u ligi. U Ligi prvaka do sada su postigli šest, a primili dva pogotka.

Uoči dolaska Dinama, Paris Saint-Germain je doživio prvi prvenstveni poraz. S 2:1 je na Parku prinčeva slavio Saint-Etienne, a crveni karton je na toj utakmici zaradio Zlatan Ibrahimović, napadač o čijim igrama momčad za sada u velikoj mjeri ovisi. U ovoj sezoni Parižane je pobijedio još jedino Porto u drugom kolu Lige prvaka rezultatom 1:0. Do autogola Sakhoa u 55. minuti utakmice sa Saint-Etienneom, PSG u svim natjecanjima nije primio pogodak 473 minute.

Paris Saint-Germain najčešće igra u sustavu 4-3-1-2, a tako je igrao i u Maksimiru. Momčad je odlično pokrivena na svim pozicijama. Vrata čuva Sirigu, a za obrambene pozicije konkuriraju klasni i iskusni igrači poput Thiaga Silve, Alexa, Jalleta, Van der Wiela, Maxwella i Sakhoa. U veznom redu igra odlični mladi Talijan Marco Verratti, a s tim bi dijelom momčadi talijanski strateg mogao imati najviše problema zbog brojnih ozljeda. Za ofenzivne pozicije konkuriraju Pastore, Lavezzi, Hoarau, Menez i Ibrahimović. Na Dinamo će Ancelotti bez velikog broja ozlijeđenih igrača, a među njima se ističu Nene, Thiago Motta, Gameiro, Bodmer, Luyindula i Chantome.

Dinamov veliki problem u pripremi za utakmice Lige prvaka je transformacija iz napadačke u obrambenu momčad. U utakmicama domaćih natjecanja Dinamo je dominantan i može igrati s velikim brojem ofenzivnih igrača. Također, protiv velike većine hrvatskih klubova Modri stvaraju veliki broj prilika pa se u tim utakmicama može tolerirati i slabiji postotak realizacije. U dvobojima Lige prvaka Dinamo je osuđen na branjenje vlastitog gola u najvećem dijelu utakmica jer igra protiv snažnijih protivnika, a u takvoj igri najčešće dolazi do obrambenih pogrešaka koje momčadi poput PSG-a znaju iskoristiti.

Ivan Kelava: "Sigurno da su oni favoriti, ali nešto će se i nas pitati. Moramo se boriti, pokrivati jedan drugoga i ako se njima slučajno dogodi lošiji dan, a nama se otvori, onda bi se na kraju mogli radovati. Kažem, oni su favoriti, ali u nogometu je sve moguće."

Modri u Ligi prvaka po utakmici nemaju deset dobrih prilika nego eventualno dvije ili tri, a do sada te rijetke prilike ni u jednoj utakmici nisu uspjeli realizirati. Slaba efikasnost Dinamovih napadača još je jedan veliki razlog bodovne nule.

U MAXtv Prvoj ligi Dinamovci su u 14 kola zabili 33, a primili 12 golova te prosuli tek sedam bodova. U Ligi prvaka sve su utakmice izgubili rezultatom 2:0, što je daleko bolje od prošlogodišnjih nastupa u tom natjecanju, ali još uvijek nedovoljno za prve bodove.

Čačić je u Pariz poveo 18 igrača. Vrata će sigurno čuvati Ivan Kelava, a pozicije u obrani trebali bi zauzeti Pivarić, Šimunić, Vida i Vrsaljko, ne odluči li se trener Dinama na nove eksperimente poput onog s Puljićem u zagrebačkoj utakmici. U vezni red vratio se Ademi, a uz njega će vjerojatno zaigrati Kovačić i Brozović.

Izgled ofenzivnog dijela momčadi ovisi najviše o Sammiru. On je u utakmici s Istrom zaradio lakšu ozljedu i za sada je njegov nastup pod znakom pitanja. Čačić na raspolaganju za taj dio momčadi ima Alispahića, Beqiraja, Čopa i Rukavinu, a nove bi minute u Ligi prvaka mogao odigrati i mladi Alen Halilović. U Pariz nisu otputovali Tomečak, Peko, Carrasco i Krstanović.

Ključni igrači

Iako je momčad Paris Saint-Germaina puna vrlo kvalitetnih i dokazanih igrača, jedan od njih znatno odskače od ostalih. Riječ je naravno o Zlatanu Ibrahimoviću. Moćni Šveđanin s pet je klubova osvajao nacionalna prvenstva i u svima je igrao ključnu ulogu, osim u Barceloni. S pariškim klubom teži naslovu prvaka Francuske, ali i europskom uspjehu. Iako cijelu karijeru igra u jakim klubovima, još uvijek nije dohvatio trofej Lige prvaka. Mnogi će reći da je Ibrahimović uz Messija i Cristiana Ronalda trenutno najbolji nogometaš na svijetu.

U ovoj sezoni postigao je deset od 17 prvenstvenih pogodaka PSG-a, a u Ligi prvaka se u strijelce upisao dva puta. Njegovu moć Dinamovci su osjetili već u Zagrebu. Zabio je prvi pogodak na utakmici, a imao je još nekoliko prilika, ali nije bio precizan. "Zlatan je definitivno najbolji igrač protiv kojeg sam igrao. Stvarno je klasa. Jak je, odličan tehničar i sve zna s loptom", izjavio je Domagoj Vida.

Ukoliko bude spreman i ukoliko zaigra na svojoj prirodnoj poziciji, Dinamov najvažniji igrač bit će Sammir. Novi hrvatski reprezentativac igrač je koji može stvoriti višak driblingom, kvalitetno uposliti suigrače, ali i zaprijetiti udarcem iz daljine. Na utakmici u Maksimiru bio je jedini Dinamov igrač koji se donekle nosio s moćnim stoperima PSG-a i jedini koji je uspio kreirati kakvu-takvu opasnost po suparnička vrata. Trener Čačić u Ligi prvaka ga je već dva puta postavio na poziciju najisturenijeg igrača Dinama, ali očito je kako Sammiru ta uloga ne odgovara. Baš kao ni Dinamu.

Što se tiče obrambenog dijela momčadi, ključnu će ulogu igrati Josip Šimunić. Iskusni stoper u posljednje je vrijeme u odličnoj formi i od njega se očekuje još jedna dobra utakmica.

Međusobni susreti

Utakmica prije dva tjedna bila je prva u povijesti između Dinama i Paris Saint-Germaina. Bila je to prva gostujuća pobjeda Parižana u Ligi prvaka još od studenog 1997. godine kada su s 1:0 pobijedili Göteborg. Dinamo je do sada protiv francuskih klubova odigrao 14 utakmica i ubilježio tek tri pobjede i tri remija. Među osam poraza posebno se ističe onaj prošlogodišnji od Lyona s visokih 7:1. Modri su u Francuskoj gostovali sedam puta, a četiri puta su uspjeli ostati neporaženi i na tome mogu graditi svoj optimizam.

Vrijednost

Prema portalu Transfermarkt momčad Paris Saint-Germaina vrijedi nešto više od 308 milijuna eura. Najskuplji eksponat pariške svlačionice je brazilski stoper Thiago Silva koji je procijenjen na 40 milijuna eura. Pet milijuna manje trenutno vrijedi Ibrahimović, a još pet manje Lavezzi. O trenutnoj financijskoj moći kluba najbolje govori činjenica da su sva tri najskuplja igrača u klub stigla ovoga ljeta. Osim njih trojice, svojom se cijenom ističe Javier Pastore. On je klub stigao 2011. godine, a trenutno vrijedi 29 milijuna eura.

Cijela Dinamova momčad vrijedi tri milijuna i 100 tisuća eura više od Thiaga Silve. Sammir je trenutno procijenjen na šest milijuna eura, a na dva milijuna manje Vrsaljko i Vida. Beqiraj vrijedi tri i pol, a Kovačić tri milijuna eura.

Utakmica na Parku prinčeva počinje u 20:45, a vodit će ju poljski sudac Pawel Gil.

Liga prvaka, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Dynamo Kijev0:0Porto
PSG4:0Dinamo
1PSG 614:3+1115
2Porto 610:4+613
3Dynamo Kijev 66:10-45
4Dinamo 61:14-131

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 20:39
    Žalosno je tražiti link za live stream! Hrvatski predstavnik igra LP a prenosi ga tko???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 20:37
    @El capitano je pravi navijač... Isto tako niti Zadar nije imao šanse protiv Dinama pa je ipak pobijedio... Komentar ti ne pije vodu (uopće)!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 17:57
    Vidim, realni ste. Nema veze, ja sam samo (jedini) odgovorio na izazov i drage ću volje doći po isprike na članku nakon utakmice :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 15:05
    A mogao bi Dinamo i iznenadit ak samir ne bude igrao! Mozda izvuku nulu ak muski zaigraju i Kelava bude na razini..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 15:04
    A mogao bi Dinamo i iznenadit ak samir ne bude igrao! Mozda izvuku nulu ak muski zaigraju i Kelava bude na razini..
    Obrisan korisnik