Košarka

Vujčić: "Sami smo sebi u svlačionici nametnuli imperativ, Cibonu moramo dobiti!"

S Gripa:Bernard Jurišić • petak, 16.11.2012.
Vujčić: "Sami smo sebi u svlačionici nametnuli imperativ, Cibonu moramo dobiti!"
Foto: Bruno Karadža

Cibona je prošle sezone ostala jedina momčad koja je došla na Gripe i otišla s pobjedom. Ove sezone Splićani žele vratiti daj dug i upisati i Vukove na listu onih koji su u posljednje dvije sezone poraženi u "splitskoj tvrđavi". Sportski direktor Vujčić i trener Erjavec najavljuju prekid niza od tri poraza baš protiv svojih navećih rivala...

Utakmica između Splita i Cibone oduvijek je bila jedna od tri "klasika" hrvatske košarke, uz dvoboje ta dva kluba sa Zadrom. Zadnjih godina, čak i čitavo desetljeće, Splićani su se teško nosili s financijski snažnijim rivalom. Pobjede Žutih bile su rijetke, samim time i slatke. A baš je Cibona jedina prošle sezone "pokorila" Gripe u svom pohodu do naslova prvaka.

Vujčić: "Šarić još nije gotova priča"

Dario Šarić u nedjelju bi trebao otputovati u Istanbul na "druženje" s čelnim ljudima Fenerbahčea, a sportski direktor Žutih još uvijek smatra otvorenom mogućnost da najbolji 18-godišnji košarkaš na svijetu do kraja sezone zaigra za Split:

"Svi elitni klubovi su puni stranaca i zato se nadamo da bi i za onaj klub koji će ga kupiti dobra opcija bila do kraja sezone ga 'parkirati' kod nas. Što se Fenerbahčea tiče, jedino me strah da ga ne ostave odmah dolje ako bude na probi s obzirom koliko smo ga dobro spremili i koliko je napredovao otkako je s nama, bez obzira što nije igrao", uz osmijeh je kazao Vujčić.

Zanimljivo je i da na Gripama svakog tjedna, utorkom i srijedom, traju "okršaji" između "Mladih" i "Starih" članova seniorske momčadi, u kojima je sudjelovao i Šarić. Poraženi pobjednicima plaćaju ćevape.

"Drag mi je entuzijazam mladih i s koliko žara ulaze u te utakmice. Ali malo mi ih je i žao, naplaćali su se ćevapa već, haha..."

"To što je Cibona jedina slavila na Gripama prošle sezone nam je dodatni motiv. Moramo bit koncentrirani svih 40 minuta jer su oni momčad koja može trčati cijelu utakmicu i osim Žižića, svi mogu pogoditi tricu. Izgubili su od Radničkog prošlog vikenda, ali Radnički je dobra momčad, nije to neko iznenađenje", kazao je u najavi derbija trener Žutih Mladen Erjavec.

Iza Splićana je loš period u kojem su doživjeli tri poraza (Szolnoki, Partizan, Krka), što ih je u izjednačenoj ABA ligi brzo povuklo prema samom dnu. Stoga je pobjeda protiv Cibone praktično imperativ. Erjavec ne smatra da će Cibonin put u Ulm tijekom tjedna njegovoj momčadi donijeti neku prednost:

"Put je njihova stvar, putovali oni pješke ili zrakoplovom nama je svejedno. Energetski moramo biti bolji od njih, to je osnovni preduvjet za pobjedu."

Vukušić se potpuno vratio treninzima, Krušlin ima problema s posjekotinom na lijevoj ruci, no momčad bi trebala biti kompletna u subotu od 16:30 sati. Ako izuzmemo Tonija Katića, čiji će se povratak nakon operacije koljena vjerojatno odgoditi za iza Nove godine.

"Naša visoka linija je naša prednost u svim utakmicama, ali još uvijek čekamo da ih podrži i vanjski šut, tada će i visoka linija biti opasnija. Cibona ima jake pojedince, nedavno je Carter sam dobio utakmicu u Podgorici."

Zagrepčanin Erjavec svoju je karijeru uglavnom gradio kroz Trnsko, ne preko Ciboninog Tornja. Ipak, utakmice te dvije momčadi uvijek smatra posebnima:

"Utakmice Splita i Cibone imaju dugu tradiciju, to je pravi, veliki derbi hrvatske košarke. TO su jedina dva hrvatska kluba koja su osvajala titulu prvaka Europe i svakako zaslužuju punu dvoranu. Neka naši navijači 40 minuta budu uz nas i igrači će im za podršku uzvratiti pobjedom", najavio je Erjavec.

Humanitarna akcija za malu Vukovarku

Utakmica između Splita i Cibone, kao i ona između Hajduka i Lokomotive, imat će i humanitarni karakter "Za Mia Lanin prvi korak". Na prodajnim mjestima gdje će se kupovati ulaznice moći će se donirati i sredstva za liječenje četverogodišnje Vukovarke Miu Lanu Knezović, a za svaku donaciju KK Split će poklanjati mali dres kluba. Mia Lana boluje od Lenox-Gasttautovog sindroma, što za posljedicu ima teški oblik epilepsije. Miji Lani je potrebno oko 70.000 eura za terapiju aminokiselinama, a donacijama se mogu priključiti svi uplatama na žiro-račun 2340009-3110331234 u PBZ-u.

Sportski direktor Nikola Vujčić ambicije u utakmici protiv Cibone nije ni pokušao "zamotati u celofan":

"Samo smo sebi u svlačionici postavili imperativ da se ova utakmica mora dobiti. Cibona ima širinu, drže visok tempo i upravo su nas tako i dobili prošle sezone na Gripama. Mi imamo veliku volju i želju prekinuti ovaj niz od tri poraza i očekujem odličnu utakmicu s punim tribinama."

Pozivnice navijačima skoro da više i ne treba slati, Gripe su od početka sezone prilično dobro popunjene. Internetom kruže i pozivnice za "navijačku mobilizaciju" i sportsku subotu od 16:30 na Gripama, a od 19 sati na Poljudu, gdje gostuje Lokomotiva.

"Bit će to pravi sportski dan i vjerujem da će i Gripe i Poljud biti dobro popunjeni i da će ljudi guštati. Puno naših igrača ide na utakmice Hajduka i jako nam je drago što su oni, kao i igrači RNK Splita, došli podržati nas protiv Partizana. Volio bih da to postane i pravilo kad je god moguće, kad nam se ne preklapaju termini", rekao je Vujčić.

Taman negdje u tim trenucima (konferencija za medije počela je u 9:30h), zaorio se pljesak i skandiranje iz klupskog kafića zbog oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču. Bio je to još jedan razlog za osmijehe na licima i spontani pljesak nazočnih u trofejnom salonu splitskog kluba. Nije se nakon toga više pričalo o košarci...

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Split72:62Cibona
Radnički73:59Široki Brijeg
Budućnost VOLI76:60Zadar
Igokea79:55MZT Skoplje Aerodrom
Cedevita91:86Szolnoki Olaj
Crvena zvezda79:61Krka
Petrol Olimpija82:86Partizan
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.11.2012. u 15:57
    Ajmo žuti!
    Obrisan korisnik