Košarka

Vukušić: "Pokidali smo se i u obrani i u napadu, mogu samo skinuti kapu cijeloj momčadi"

Bernard Jurišić • nedjelja, 02.12.2012.
Vukušić: "Pokidali smo se i u obrani i u napadu, mogu samo skinuti kapu cijeloj momčadi"
Foto: Bruno Karadža

Splitska je momčad uistinu raritetna. Još su jednom Žuti pokazali svoje goropadno, domaće lice i usprkos brojnim problemima čeličnom voljom i energijom pobijedili Budućnost, koja je na Gripe stigla sa serijom od šest uzastopnih pobjeda. Junaka pobjede bilo je koliko hoćete, nezaustavljivi Vujčić, neukrotivi Vukušić, nezaliječeni Mimica, bolesni Subotić, supermotivirani Krušlin...

Utakmicu između Splita i Budućnosti trebalo je vidjeti da bi se mogao pojmiti epitet "krvavih koljena" kojeg se često upotrebljava u košarkaškoj terminologiji. Splitska momčad odigrala je baš za taj epitet 30 posljednjih minuta i još jednom svojom agresivnošću, željom i borbenošću, ali i košarkaškom inteligencijom, nadmašila protivnika i sačuvala bodove u svojoj kući.

Dejan Radonjić, trener Budućnosti VOLI: "Čestitam Splitu na potpuno zasluženoj pobjedi, bili su večeras bolji od nas i iskoristili sve što su mogli. Otvorili smo utakmicu dobro, ali nakon toga nam je koncentracija bila jako loša. Splitu se otvorio šut u drugoj četvrtini i stigli su nas u par minuta. Do kraja smo se željom i karakterom pokušavali vratiti u utakmicu, no Split je dobro izvodio slobodna bacanja i slavio. Samo dvije asistencije? Nisam siguran da su bile baš samo dvije, ali nismo ih ni dosad imali previše. Naravno da ne mogu zbog toga biti zadovoljan."

"Ovo je za nas bila izuzetna pobjeda, u rangu s pobjedama protiv Crvene zvezde ili Cedevite. Budućnost je odlična, karakterna momčad koja se nikad ne predaje. Imali smo problema na otvaranju, no kad smo počeli trčati otvorio se šut i počeli smo igrati kako znamo. Mogli smo možda i ranije prelomiti utakmicu, ali ne smijemo se buniti", kazao je trener Žutih Mladen Erjavec.

Priprema za Budućnost bila je vrlo izazovna, jer je Erjavcu nedostajala praktično čitava vanjska linija. Katić i Marinelli bili su na tribinama, zube su morali stisnuti ozlijeđeni Mimica i bolesni Subotić.

"Svaki tjedan nam netko nedostaje na treningu, no još smo jednom pokazali koliko ova momčad ima karaktera. Imamo pet pobjeda u 11 kola i to protiv kakvih protivnika. Zadovoljni smo, rekao bih i prezadovoljni."

Mogli su Žuti imati i još koju pobjedu na gostovanjima, ali učinak "besplatne" splitske momčadi zaista je i više nego dobar. Tri pobjede su Splićani pobjegli posljednjeplasiranim Mađarima koje još i čekaju na Gripama, dvije Zadru i iza Cedevite su druga hrvatska momčad po učinku u ABA ligi.

"Morao sam povući kad nikoga nije išlo"

Posebna priča je Nikola Vujčić. Ponedjeljak i utorak proveo je u Sloveniji primajući nagradu na Sporto kongresu, srijedu i četvrtak na mobitelu mobilizirajući tvrtke, bivše igrače, gospodarstvenike da kupuju klupske dionice, tu i tamo odradio i poneki trening i onda uzeo u svoje ruke i subotnju utakmicu. Jednoj ozbiljnoj momčadi kakva je Budućnost ubacio je 20 poena, zakucavao, skakao, asistirao, u jednom trenutku završio na podu spašavajući jednu loptu:

"Vidio sam da smo utakmicu otvorili nekom grču, pod nekom kočnicom i morao sam povući kad nikoga nije išlo. Pred kraj utakmice su me počeli hvatati grčevi, to je posljedica 'života u automobilu' zadnjih mjeseci. Pet pobjeda čovječe, pogledaj samo koga smo sve dobili. I zar nisam rekao da iz naše dvorane publika sigurno neće otići nezadovoljna?", zračio je zadovoljstvom Vujo dok se "gegao" prema automobilu.

"Vidjeli ste kakvi smo bili kad nas je Vukušić povezao, svi su igrali sjajno. Vujo, Mime, Kruška, Suba, Vuk - svi su igrali izvrsno u oba smjera. Radili smo greške, ali u konačnici bili smo bolji i sretan sam zbog ove velike pobjede."

Mimica je morao na parket "preko reda", nosio je "čarapu" za zagrijavanje lijevog lista, a na koncu je odigrao vrlo dobrih 35 minuta. Oni koji košarku "gledaju" samo čitajući završnu statistiku utakmice nikad iz pet poena i 11% šuta neće pročitati što je sve Mimica radio u obrani i koliko je braniča Budućnosti "ugušio" svojom agresivnošću.

"Vidi se da zbog propuštenih treninga Mimica nema snage i zbog toga mu izlaze šutevi koje inače pogađa. Ali on je u obrani nenadomjestiv, igrač kojeg on čuva nema ni sekunde mira i zato mu treba zažmiriti na neke stvari u napadu", kazao je Erjavec.

Vedran Vukušić već je u četvrtoj minuti zaradio treću osobnu. Sjeo je na klupu, vratio se na parket na otvaranju drugog poluvremena i dao ruku Vujčiću i Krušlinu u napadu Žutih.

"Mogu samo skinuti kapu svojim suigračima, dali smo sve od sebe. Ovo nam je bilo vrlo bitno nakon onog nezgodnog poraza u Širokom i zato smo pomalo ušli u grču. Oslobodili smo se u drugoj četvrtini, počeli igrati jaku obranu i to nas je odvelo do pobjede."

Ta energija s kojom splitski igrači "ginu" na Gripama uistinu je posebna. Krušlin na parketu izgleda kao terijer, a Vukušić nije dozvolio da ga iz takta izbace rani problemi s prekršajima:

"Dajem sve od sebe da pomognem momčadi da pobijedi, radim što treba. Čitavoj momčadi treba čestitati jer smo se svi pokidali i u obrani i u napadu u ovih 40 minuta", zaključio je Vukušić.

Nedjeljno poslijepodne će splitski košarkaši provesti na Poljudu, kao gosti Hajduka na Jadranskom derbiju protiv Rijeke. I zaraditi još malo pljeska za sve što pokazuju ove sezone. Zaslužili su ga, itekako.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

11. kolo

Radnički92:79Zadar
MZT Skoplje Aerodrom87:54Szolnoki Olaj
Split71:69Budućnost VOLI
Crvena zvezda69:57Široki Brijeg
Cedevita97:78Krka
Petrol Olimpija87:82Cibona
Igokea73:50Partizan
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.12.2012. u 14:52
    bravo splićani!da cibonini igrači igraju sa pola žara kao igrači splita, imala bi cibona 6-7 pobjeda!šteta što splićani imaju toliko problema s ozljedama!kad će se više vratiti katić??jedina zamjerka erjavcu...koristi više reinholdta!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2012. u 09:15
    Tako je Jurišiću !! Dečki pročitaju statistiku pa kao imaju neko mišljenje o utakmici. I još nešto u obranu Erjavca. Vuju su trenirali najveći europski treneri i on sigurno zna ko je dobar trener.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2012. u 08:56
    Japanci ti si pravi primjer južnjačke euforije. Nakon pobjede odmah FF !!?? Erjavec je pravi kontinentalac. Dobar je Eri !!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2012. u 18:05
    Bravo žuti-nastavak pozitivnog tjedna u klubu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2012. u 14:44
    i moram priznati da me malo nervira ovi erjavec. sa pričom ko se nadao da ćemo imati 5 pobjeda. Ja sam se nadao da ćemo imati i više. Nadam se da se i igrači nadaju da će uvatit final four. jedino se tako može naprid. ja dosada nisam vidija niti jednu momčad da je bolja od splita.
    Obrisan korisnik