Košarka

Cibona praznih ruku u kragujevačkom Jezeru, poraz poslije dva produžetka

Ivor Krapac • ponedjeljak, 18.02.2013.
Cibona praznih ruku u kragujevačkom Jezeru, poraz poslije dva produžetka
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone propustili su dobru priliku za vrijednu gostujuću pobjedu u 21. kolu ABA lige. Cibosi su u utakmici s dva produžetka u Kragujevcu pretrpjeli poraz od Radničkog, a iz uzbudljivih 50 minuta košarke osobito će pamtiti završnicu četvrte četvrtine i prvog produžetka, kada su mogli riješiti utakmicu u svoju korist...

U vrlo napetom dvoboju u svojoj dvorani Jezero, Radnički iz Kragujevca je u 21. kolu regionalne lige poslije dva produžetka sa 105:101 pobijedio Cibonu i time ostao među glavnim kandidatima za odlazak na Final Four ovog natjecanja. Momčad Miroslava Nikolića popravila je vlastiti omjer pobjeda i poraza na 13-8, koliko imaju i Budućnost i Partizan, poredani od trećeg do petog mjesta.

Cibona je sada na sedam pobjeda i 14 poraza, pobjedu ispred mađarskog Szolnokija, koji je na posljednjem mjestu. No, Vukovi imaju i prednost u međusobnom omjeru s mađarskim klubom, ukoliko dođe do toga da taj omjer odlučuje o tome tko će biti na dnu poslije 26. kola.

Vukovi su u četvrtoj četvrtini ispustili osam poena prednosti (79:71) malo manje od četiri minute prije kraja, a nisu iskoristili ni posljednji napad prije prvog produžetka, dok je u završnici tog produžetka šansu za pobjedu u svojim rukama imao Davor Kus. No, iskusni Riječanin je kod 95:95 promašio oba slobodna bacanja, a nakon što je na drugoj strani Danilo Mijatović bio neprecizan s trice, ušlo se u drugi produžetak, koji je donio sreću domaćoj momčadi.

Cibonine muke sa slobodnim bacanjima

Cibona će iz ovog poraza po lošem pamtiti dosta stvari, no u oko upadaju slobodna bacanja. Vukovi su ih pucali samo 19/29, što je ozbiljan problem za ovako izjednačenu utakmicu.

Pored toga, Cibosima je vrlo velik problem predstavljalo i kontroliranje napadačkog skoka Radničkog. Od svojih 47 skokova, domaći su čak 26 uzeli u napadu.

Početak utakmice prošao je u rezultatskoj ravnoteži. Cibonu su na početku vodili Šarić i Blassingame, uz pratnju Žižića, dok je glavni domaći adut u napadu bio Birčević. No, poslije tog razdoblja izjednačenosti, Vukovi su se uspjeli odvojiti u završnici prve četvrtine.

Cibona je okončala prvu dionicu serijom od 7:0, za odlazak do 28:21 poslije 10 minuta. Žižić je ubacio četiri uzastopna poena, druga dva polaganjem na asistenciju Kusa, a Kus je dodao tricu u odmaku do +7 za Vukove, što je bila dotad najveća prednost na bilo kojoj strani.

Gosti iz Zagreba bili su dobri i u prvoj polovici druge četvrtine, poenima Nicevića i tricom Strawberryja za održavanje +7, a zatim tricom Blassingamea, pa zakucavanjem Marčinkovića u kontri za povećanje na 38:28 šest i pol minuta do kraja prvog poluvremena.

Ipak, ponajprije zbog nekoliko izgubljenih lopti u kratkom razdoblju, Cibona nije nastavila jednako kvalitetno, a Radnički se vratio u trenucima kada je Miroslav Nikolić povukao na klupu dotad neraspoloženog američkog šutera Whitea. Umjesto Amerikanca je ušao Borisov, koji je u nastavku druge dionice donio momčadi iz Kragujevca pozitivni impuls u obrani i skoku.

Domaća serija za potpuni povratak u igru započela je alley-oopom asistenta Markovića i zakucavača Amaninga. Ćapin, Marković i Amaning potom su je nastavili i osigurali smanjenje na samo 40:38 dvije i pol minute do 15-minutnog predaha u svlačionicama.

Poslije trice Kusa i Strawberryjevog zakucavanja u kontri za Cibonino povećanje na 45:38, Radnički je imao novi nalet u posljednje dvije minute druge četvrtine. Uz trice Ćapina i Markovića i polaganje Krstovića poslije lijepog prodora, domaći su smanjili na samo poen zaostatka (47:46), a toliko je ostalo i na poluvremenu, nakon što je Šariću sa sirenom iscurila otvorena trica.

U drugom poluvremenu i sve do kraja utakmice Aleksandar Ćapin postao je najveća briga za Vukove, ali bilo je i drugih aduta, bez obzira jesu li igrali u ranijem dijelu susreta ili ne, kao Danilo Mijatović, koji je prvi put ušao sredinom treće četvrtine. S takvom širinom, domaći su nadoknadili što Terrico White ove večeri nije bio na svojoj pravoj razini, bez obzira što su i od njega dobili po jedan bljesak krajem četvrte četvrtine i u završnici drugog produžetka.

Među Vukovima, u završnici treće četvrtine najviše je pokazao Dario Šarić, u obrani s dvije blokade, na Birčeviću i Krstoviću, a na drugom kraju parketa s nizom skokova u napadu i ukupno šest poena u tom razdoblju. S tim skakačkim i realizatorskim učinkom pomogao je da se Cibona odvoji do 70:63 uoči završnih 10 minuta, nakon što je raniji dio treće dionice bio sasvim izjednačen.

Tricom Ćapina i dalekom dvicom Mijatovića, Radnički je rano u četvrtoj četvrtini smanjio na 70:68. No, nakon što su Blassingame, Strawberry i Žižić odveli Vukove do 79:71 u 37. minuti, činilo se da se gostujućoj momčadi smiješi pobjeda.

Domaći su imali drugačiji plan i u malo više od dvije minute poenima Sinovca i Mijatovića smanjili na 79:77, a poslije dva Žižićeva slobodna bacanja za 81:77, Terrico White ostao je sam i ubacio važnu tricu za smanjenje na 81:80 35 sekundi prije kraja četvrtine. Sa samo jednim pogođenim Strawberryjevim slobodnim bacanjem, Cibona je stigla do 82:80, dok je četiri sekunde prije kraja Ćapin bio miran s crte slobodnih, zabio oba i time vratio Radnički u egal prvi put od 27. minute.

Prije prvog produžetka, Cibona je u posljednjem napadu u četvrtoj četvrtini propustila priliku prejakim dodavanjem Blassingamea za Žižića pod košem, s bježanjem lopte u aut.

Blassingameovom tricom za 89:85, Vukovi su tri i pol minute do kraja prvog produžetka došli do prvog značajnijeg vodstva u tom razdoblju susreta. No, Radnički se pobrinuo da im Cibona ne pobjegne predaleko, a poslije Blassingameovih jedan od dva s crte slobodnih 40 sekundi do kraja, za 95:93 za Cibose, Ćapin je još dvaput bio miran iz slobodnih bacanja i time postavio 95:95 25 sekundi prije završne sirene u tom razdoblju susreta.

Šarić se hladio na klupi

Gotovo cijelu četvrtu četvrtinu, nakon što ga je Danijel Lutz povukao oko sedam minuta do kraja, Dario Šarić proveo je na klupi Vukova, i kada je momčadi išlo dobro, ali i kada je krenulo loše u završnoj fazi te četvrtine.

Mladi Šibenčanin je ponovno bio na parketu tek u završnici prvog produžetka, poslije Žižićevog petog prekršaja, a prosjedio je i dio drugog dodatnog perioda utakmice. Kako ovo nije bila slaba Šarićeva večer, bilo je prilike i za koju minutu više - no, trener Vukova smatrao je da su bolji izbor druge varijante, sa Strawberryjem i Rozićem na krilnim, a Blassingameom i Kusom na vanjskim pozicijama.

Cibona je tada ostala bez Žižića, koji je dobio petu osobnu, no napad kasnije mogla je stići do ključnih poena. Poslije prekršaja Ćapina nad Kusom, iskusni Riječanin promašio je oba slobodna bacanja 17 sekundi do kraja, što je otvorilo priliku domaćima - no, ni oni je nisu iskoristili, s Mijatovićevom promašenom otvorenom tricom.

U drugom produžetku Radnički je prekinuo dvije minute dugo razdoblje bez ijednog ubačaja uz važnu ulogu Matthewa Amaninga, prvo polaganjem za 97:95, potom blokadom na Šarićevom šutu za dvicu, pa zakucavanjem u kontri za 99:95 malo više od dvije i pol minute do kraja. U preostalom razdoblju Cibona više nije došla bliže od -2.

U završnoj minuti, vrlo važne poene za Radnički ubilježio je White, zakucavanjem "iz odbojke" poslije promašene trice Borisova, za domaće povećanje na 102:97 15 sekundi prije kraja. Rozić je vratio Ciboni nadu tricom za 102:100, ali poslije dva Markovićeva slobodna za 104:100, Strawberry je zabio samo jedno od svoja dva i time smanjio na 104:101, što je Markoviću dalo priliku da u novom odlasku na crtu slobodnih bude dovoljno samo ubačeno jedno. Domaći adut toliko je i napravio.

Aleksandar Ćapin je s 32 poena, sedam asistencija, pet skokova i tri osvojene lopte vodio domaću momčad. Steven Marković imao je 15 poena, sedam asistencija i šest skokova, a Matthew Amaning 14 poena i šest skokova.

Andrija Žižić završio je s 25 poena i devet skokova za Cibonu. Jerel Blassingame imao je 20 poena, šest asistencija, četiri skoka i tri osvojene, ali i čak devet izgubljenih lopti. Davor Kus upisao je 16 poena, devet skokova i sedam asistencija, a Dario Šarić 13 poena, 10 skokova i četiri blokade.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

21. kolo

Szolnoki Olaj89:72Petrol Olimpija
Split61:71Krka
Budućnost VOLI65:57Široki Brijeg
Cedevita78:80MZT Skoplje Aerodrom
Crvena zvezda84:76Partizan
Igokea90:75Zadar
Radnički105:101 *Cibona
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.02.2013. u 13:50
    Ma kakva sramota. Zamalo su usprkos svemu dobili utakmicu.!! To je ogroman pomak u odnosu na prije mjesec - dva. I u vezi trenera... Uvjeren sam da Lutz odlično kuži košarku. Samo dali je to dosta - neznam. Treba izgraditi autoritet itd. Ono skakutanje kraj aut linije i lamatanje rukama nikoga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2013. u 13:46
    sramota....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2013. u 13:33
    Utakmica je bila dobra, ali ne mogu hrvatski klubovi takvi kakvi su igrati ozbiljnu euro košarku, zadnjih godina postali smo kanta za napucavanje...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2013. u 10:29
    raduje me svaki poraz cibone. jupi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2013. u 09:30
    dobra tekma za gledanje,puna neizvjesnosti,možda malo manje kvalitetna,radnički fulao 5-6 zicera,cibona promašila 7-8 ključih slobodnih bacanja,loše građenje skoka u obrani cibone,26 nap.skokova i 103 ispucanih lopti iz igre radničkog,jednostavno su morali dobiti tekmu.Žao mi je cibone i naše... [više na forumu]
    Obrisan korisnik