Nogomet

Video: Tottenham ispratio blijedi Inter s tri gola u mreži, Basel u završnici do vrijedne pobjede nad Zenitom

Josip Tolić • četvrtak, 07.03.2013.
Video: Tottenham ispratio blijedi Inter s tri gola u mreži, Basel u završnici do vrijedne pobjede nad Zenitom
Foto: EPA

Odigrane su druge četiri utakmice osmine finala Europske lige u terminu od 21:05. U vjerojatno najzanimljivijoj utakmici cijele večeri Tottenham je uvjerljivo svladao Inter 3:0 pogocima Balea, Sigurdssona i Vertonhgena i napravio veliki korak prema četvrtfinalu. Basel je slavio nad Zenitom 2:0 nakon što su u završnici za Švicarce pogodili Díaz i Frei, a Benfica je minimalno svladala Bordeaux. U ogledu Levantea i Rubina nije bilo pobjednika ni pogodaka.

Tottenham - Inter 3:0 (2:0)
(Bale 6', Sigurdsson 18', Vertonghen 53')

Ogled Tottenhama i milanskog Intera najavljivao se kao poslastica osmine finala Europske lige, ali prva utakmica na White Hart Laneu nije ponudila veliko nadmetanje ova dva sastava. Englezi su stigli do visoke i vrijedne pobjede zahvaljujući uraganskom prvom poluvremenu.

Već u šestoj minuti Spursi su poveli. Gylfi Sigurdsson najavio je da će večer biti njegova ubačajem s lijevog boka na glavu Garetha Balea koji je nastavio golgeterski niz i glavom neobranjivo pogodio suprotan kut za 1:0. Gosti se nisu snašli nakon ranog šoka, a u mreži im je završila još jedna lopta. Jermain Defoe izborio se za udarac u šesnaestercu Nerazzurra, obranio je raspoloženi Handanovič, no Sigurdsson je bio neuhvatljiv na odbijenoj lopti i Tottenham je u 18. minuti upotpunio start iz snova.

Bezopasna i pomalo izgubljena momčad Intera imala je nekoliko vrlo dobrih prilika za pogodak nakon kojih je mogla bitno promijeniti tijek susreta. Ricky Álvarez našao se u stopostotnoj situaciji sedam minuta prije predaha nakon što ga je proigrao Cassano, ali nije uspio pogoditi okvir. Kazna je stigla u osmoj minuti nastavka. Bale je izveo korner, a Vertonghen glavom pogodio za konačnih 3:0.

Posljednju priliku za goste za kakvu-takvu nadu u uzvratnom susretu u Milanu imao je Rodrigo Palacio u 74. minuti, ali niti on u ogledu "jedan na jedan" s Bradom Friedelom nije izašao kao pobjednik. Američki vratar nogom mu je odbio čisti "zicer" i zaključio sjajnu večer sastava Andréa Villasa-Boasa. Za Inter je hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić igrao do 56. minute i utopio se u sivilu igre Nerazzurra.

Benfica - Bordeaux 1:0 (1:0)
(Carrasso 21'/ag.)

Izuzev utakmice u Londonu, ostatak ogleda bio je poprilično siromašan pogocima. Jednu od njih odigrali su Benfica i Bordeaux na Stadionu svjetlosti u Lisabonu, a domaćini su došli do vrijedne minimalne pobjede.

Ključan trenutak dvoboja dogodio se sredinom prvog poluvremena, točnije u 21. minuti. Rodrigo je bio najzaslužniji za vodstvo crvenih, s 20-ak metara otvorio si je prostor za udarac i krasno potegao udarac koji je od grede od leđa gostujućeg vratara Carrassa završio u mreži.

Basel - Zenit 2:0 (0:0)
(Díaz 83', Frei 90+4'/11m)

Na semaforu St. Jakob Parku dugo je stajala "nula" u ogledu Basela i Zenita. Domaćini su, međutim, u samoj završnici utakmice uspjeli naplatiti nadmoć u protivničkoj polovici koju su imali tijekom cijelog dvoboja i stigli do dva pogodaka koja će im uvelike olakšati uzvrat u Sankt Peterburgu.

U 83. minuti Basel je poveo nakon greške gostujuće obrane. Mohamed Salah uputio je udarac iz daljine koji je odbio vratar ruske momčadi Vjačeslav Malafejev, no na odbijenoj lopti nečuvan je ostao Marcelo Díaz i pogodio nebranjenu mrežu za 1:0.

Kada se činilo kako će to biti i konačan ishod prve utakmice, u posljednjim trenucima sudačke nadoknade veliku je nesmotrenost napravio Luís Neto. Srušio je Salaha u kaznenom prostoru i zaradio crveni karton, a Alexander Frei dobio i iskoristio mogućnost s bijele točke udvostručiti vodstvo švicarskog sastava za vrijednih 2:0.

Levante - Rubin 0:0 (0:0)

Uz Anži, i druga ruska momčad u ovoj fazi natjecanja Europske lige odigrala je utakmicu bez pogodaka. U sjeni ostalih dvoboja snage na Gradskom stadionu u Valenciji odmjerile su momčadi Levantea i Rubina. Napetosti, međutim, nije nedostajalo jer su obje momčadi kraj utakmice dočekale s desetoricom.

Cristian Ansaldi u sedmoj minuti drugog dijela zaradio je drugi žuti karton, no brojčana prednost španjolskog sastava potrajala je samo dvije minute. Zbog bezazlenog faula na sredini terena pocrvenio je veznjak Levantea Míchel. Unatoč činjenici što su više od pola sata momčadi igrale "deset na deset", put do mreže nisu pronašle i odluka o putniku u četvrtfinale bit će poznata u Moskvi, na uzvratu.

Europska liga, završnica

osmina finala

Viktoria Plzeň0:1Fenerbahçe
Benfica1:0Bordeaux
Anži Mahačkala0:0Newcastle
Stuttgart0:2Lazio
Tottenham3:0Inter
Levante0:0Rubin Kazan
Basel2:0Zenit
FCSB1:0Chelsea
Fenerbahçe1:1Viktoria Plzeň
Bordeaux2:3Benfica
Newcastle1:0Anži Mahačkala
Lazio3:1Stuttgart
Inter4:1 *Tottenham
Rubin Kazan2:0 *Levante
Zenit1:0Basel
Chelsea3:1FCSB

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.03.2013. u 13:25
    inter nema sansi u uzvratu
    Obrisan korisnik
  • mala truba08.03.2013. u 12:38
    jos da nabave napadaca umjesto ovog Defoea ;), i LB
    mala truba
  • Obrisan korisnik08.03.2013. u 12:15
    Čini se da je Modrićev odlazak zapravo bio dobra stvar, koliko god to zvučalo bogohulno...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2013. u 10:44
    dobro je se inter osraamotio
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2013. u 10:26
    Spursi pregazili Inter ka plitki potok.
    Obrisan korisnik