Nogomet

Video: Tottenham izbjegao ispadanje protiv Intera, Rubin i Basel prolaze dalje

Filip Han • četvrtak, 14.03.2013.
Video: Tottenham izbjegao ispadanje protiv Intera, Rubin i Basel prolaze dalje
Foto: EPA

U trima uzvratnim susretima osmine finala Europske lige odigrane su tri uzbudljive utakmice. Inter je dočekao Tottenham i odigrao odličnu utakmicu u kojoj je dostigao zaostatak iz Londona, no Adebayor ipak nije dopustio ispadanje Tottenhama. Zenit je propustio odličnu priliku za stizanje Basela, a Rubin je tek u produžecima došao do pobjede nad Levanteom...

Inter - Tottenham 4:1
(Cassano 20', Palacio 52', Gallas(ag) 75', Alvarez 110'/ Adebayor 96')

Nakon loše prve utakmice na White Heart Laneu, Inter je odigrao odličnu uzvratnu partiju. Od samog je početka bilo jasno kako Tottenham neće lako sačuvati tri gola prednosti koja je stekao kod kuće.

Inter je od samog početka počeo prijetiti Englezima, a u tim su napadima prednjačili Cassano i Palacio. Upravo je taj dvojac doveo Inter u vodstvo u 20. minuti utakmice. Palacio je ubacio loptu s desne strane i na petercu pronašao potpuno samog Cassana koji zabija glavom.

Inter je mogao i povećati prednost pet minuta poslije kada Palacio pogađa gredu. Neprepoznatljivi Tottenham nije bio preopasan, no odličnu je priliku imao Adebayor u posljednjim trenucima prvog poluvremena, koju ipak nije iskoristio. Raspoloženi Inter je mogao puno zadovoljniji otići na poluvrijeme.

Nakon povratka momčadi iz svlačionica, nastavila se Interova dominacija. U 52. minuti Cambiasso odlično pronalazi Palacia iza zadnje obrambene linije, a on preciznim udarcem pored Friedela postavlja rezultat od 2:0.

Uslijedili su novi napadi Intera, a jedan od njih rezultirao je slobodnim udarcem na dvadesetak metara od gola. Izveo ga je Cassano, a lopta se odbila od živog zida i prevarila Gallasa koji je ispružio loptu i postigao autogol. Inter se tako u potpunosti vratio u život jer je ukupan rezultat u tom trenutku iznosio 3:3. Do kraja utakmice nije bilo novih golova, iako je Naughton dobro zaprijetio u 85. minuti, a Cambiasso promašio lijevu stativu za samo nekoliko centimetara, pa je utakmica otišla u produžetke.

A produžeci su donijeli potpuno drugačiji Tottenham. Igrači su živnuli i postali mnogo konkretniji u svojim akcijama. To se isplatilo u 96. minuti kada udarac s ruba šesnaesterca upućuje Dembele, Handanović brani ali lopta se odbija točno do Adebayora koji nema problema s postizanjem pogotka koji je ponovo doveo Tottenham u ukupnu prednost.

Hrabri su Nerazzurri nakon početnog šoka došli sebi i ponovo krenuli u napad. Novu je nadu donio pogodak Alvareza u 110. minuti nakon ubačaja Cambiassa. Ukupan je rezultat u tom trenutku iznosio 4:4, no Englezi su bili u prednosti zbog gostujućeg pogotka. Tottenham nije dopustio potpuni preokret odigravši vrlo koncentriranu obranu u završnici, te je tako uz poraz od 4:1 prošao u četvrtfinale.

Mateo Kovačić počeo je u prvih jedanaest i igrao do 79. minute kada ga je zamijenio Marco Benassi.

Zenit - Basel 1:0
(Witsel 30')

Zenit je upisao minimalnu pobjedu na domaćem terenu, no dalje će proći Basel nakon pobjede od 2:0 u prvoj utakmici. Zenit može žaliti za propuštenom prilikom krajem utakmice, kojom su mogli vratiti stvari na početak. Još jedna olakotna okolnost za domaće bio je igrač manje u Baselovoj momčadi, no ni to nisu uspjeli iskoristiti.

Za prvi i jedini gol na utakmici trebalo je dočekati 30. minutu i korner Zenita. Lopta se odbila do Axela Witsela, a on ju glavom šalje u Baselov gol. Gosti su mogli izjednačiti samo četiri minute kasnije kada se pred Zenitovim golom našao Marco Streller i pucao glavom, no njegov je pokušaj obranio Zhevnov.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo drugih značajnijih udaraca na gol, no Basel je ipak stradao ostavši s igračem manje. Naime, Marcelo Diaz u posljednje četiri minute zaradio je dva žuta kartona zbog prekršaja, te je morao napustiti igru.

Drugo je poluvrijeme ponudilo nekoliko dobrih akcija Zenita, no nijedan završetak nije bio dovoljno precizan. Najbolja prilika stigla je u 85. minuti kada Park Joo-Ho u svom šesnaestercu ruši Vladimira Bystrova, a sudac dosuđuje penal. Odgovornost je preuzeo Roman Shirokov, ali njegov je udarac obranio Yann Sommer. Rezultat ove utakmice tako je iznosio 1:0, ali s ukupnim rezultatom 2:1 dalje prolaze Švicarci.

Rubin - Levante 2:0
(Rondon 100', Dyadyun 112')

Utakmica u Kazanu otišla je u produžetke nakon 90 odigranih minuta. Nijedna momčad nije uspjela steći prednost iz prilika koje su imale u prvom poluvremenu, dok je drugo bilo prilično jalovo s obje strane. Rubin se probudio u posljednjih deset minuta kada su potpuno preuzeli posjed lopte i uputili nekoliko uzastopnih udaraca na protivnički gol. No, nijedan od njih nije pronašao mrežu pa su uslijedile dodatne minute.

U 100. minuti utakmice Rubinova akcija konačno je urodila plodom. Natcho je poslao odličnu loptu u šesnaesterac, a iza leđa obrane našao se Rondon i doveo domaćine u vodstvo. Posao je u 112. minuti dovršio Dyadyun izborivši se za loptu na protivničkoj polovici i postigavši pogodak pored nemoćnog Navasa. Ukupan rezultat iznosi 2:0.

Europska liga, završnica

osmina finala

Viktoria Plzeň0:1Fenerbahçe
Benfica1:0Bordeaux
Anži Mahačkala0:0Newcastle
Stuttgart0:2Lazio
Tottenham3:0Inter
Levante0:0Rubin Kazan
Basel2:0Zenit
FCSB1:0Chelsea
Fenerbahçe1:1Viktoria Plzeň
Bordeaux2:3Benfica
Newcastle1:0Anži Mahačkala
Lazio3:1Stuttgart
Inter4:1 *Tottenham
Rubin Kazan2:0 *Levante
Zenit1:0Basel
Chelsea3:1FCSB

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.03.2013. u 10:27
    jeblo ih pravilo gola u gostima...sa svim pravilima se slažem ali taj gol u gostima me jako bode u oči već godinama. bit svakog sporta da pobjedi bolji, spretniji i sretniji za gol, koš, poen....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2013. u 00:34
    mislim da u ligi prvaka ne mogu igrat oni koji su već nastupali u njoj za drugu momčad (balotelli npr), a može 1 koji je igrao europa ligu (bastos) dok u europa ligi mogu igrat svi koji su igrali ligu prvaka (kovačić, holtby...). jedino ne znam da li može u EL igrat netko ko je već igrao u njoj za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.03.2013. u 23:54
    Šteta za Inter.Kad su svi na sto posto onda i kova dobro igra.danas su odigrali odlično.Jest da nije bilo Bale-a al to ne umanjuje pobjedu Intera.sad tako treba u Seriji A nastavit.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.03.2013. u 23:25
    a cevapa interu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.03.2013. u 22:50
    nisam 100% siguran kako tocno glase pravila o igranju igraca koji su vec nastupali u europi ali sam vidio da su i Kovacic i Vida igrali utakmice eufa lige makar su igrali u ligi prvaka dok Balotelli nema pravo nastupa (bar mislim). pretpostavljam da igraci nemogu nastupati za novu momcad ako su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik