Košarka

Zadrani žele pobjedu za izbjegavanje dna, Cedevita dočekuje neopterećenu Cibonu

Branimir Korać • subota, 16.03.2013.
Zadrani žele pobjedu za izbjegavanje dna, Cedevita dočekuje neopterećenu Cibonu
Foto: Kristijan Komarica

Pretposljednje kolo ABA lige obilježavaju borbe za prvo mjesto, Final Four i izbjegavanje posljednjeg mjesta. U vrlo izjednačenoj ligi nema susreta koji o nečem ne odlučuje, a pozornost hrvatske košarkaške javnosti bit će usmjerena prema Mađarskoj i Domu sportova...

Pretposljednje kolo ABA lige je već djelomično odigrano, dva susreta su završena i upravo ta dva susreta ponudila su neke odgovore u borbi za Final Four i izbjegavanje posljednjeg mjesta.

Split je porazom od Radničkog došao u vrlo tešku situaciju i sve kalkulacije nakon pobjede protiv Širokog kako bi to možda moglo biti dovoljno za ostanak u igri za nastup u ABA ligi i sljedeće sezone, pale su u vodu. Nakon tog poraza Široki je bio u najtežoj poziciji, međutim upisao je kasnije dvije velike pobjede protiv Crvene zvezde i Union Olimpije i sigurno neće završiti kao posljednji.

ABA liga, 25. kolo

Split - Radnički 63:81
Union Olimpija - Široki WWin 82:85

Subota

MZT - Partizan 19:00
Crvena zvezda - Budućnost 19:00

Nedjelja

Szolnoki - Zadar 17:00
Cedevita - Cibona 17:00
Igokea - Krka 20:15

Splićani će sa zanimanjem gledati dvoboj u Mađarskoj gdje Szolnoki dočekuje momčad Zadra i nadat će se pobjedi svojih dalmatinskih susjeda. U slučaju pobjede u Mađarskoj, Zadar će mirno dočekati posljednje kolo i tu bi šansa Splita protiv opuštenijeg domaćina bila veća nego što će biti u slučaju da Zadrani izgube u Mađarskoj.

Ukoliko Zadar upiše poraz u Mađarskoj, bit će sve jasno, posljednje kolo i dvoboj Zadra i Splita u KC Krešimir Ćosić dat će posljednjeplasiranog. Poraženi u tom susretu zauzet će posljednju poziciju i time izgubiti pravo nastupa sljedeće sezone u ABA ligi bez obzira na plasman u nacionalnom prvenstvu.

Zadrani u Szolnoki odlaze spremni i po pobjedu kako bi izbjegli nervozu i muku u posljednjem kolu. "Imamo potencijala za pobjedu, ta nam je utakmica vrlo važna i možemo je okrenuti u svoju korist. Moramo zaustaviti njihov kontranapad i odigrati obranu kao protiv Radničkog", jasna je računica Ante Nazora.

U tom važnom susretu Zadar neće moći računati na Vedrana Morovića, no ostali igrači bi trebali biti spremni za nastup pa i Franko Kaštropil koji je imao određenih problema s koljenom.

Mađarima poraz ne znači previše, oni će i sljedeće sezone nastupati u ABA ligi bez obzira na plasman ove sezone, ali to se zna već neko vrijeme, no forma im je u porastu i igraju sve bolje. Zadar ima veći motiv, priliku izbjeći posljednje mjesto kolo prije kraja, ali i Mađare će se tu nešto morati pitati.

U nedjeljnom zagrebačkom ogledu pobijedit će...?

ANKETA#553

Druga dva hrvatska predstavnika igraju međusobno u susretu koji više znači Cedeviti nego Ciboni. Cibona je prebrinula brige oko posljednjeg mjesta, pobjedom protiv Union Olimpije definitivno je odbacila svaku mogućnost ispadanja iz lige, ali bez obzira na Cedevitine ambicije i želje, gradski dvoboj u posljednje vrijeme donosi više tenzije i želju obje momčadi za uspjehom.

Cedevitina se nalazi u borbi za pozicije koje vode u Eurokup, barem tu još uvijek dobro stoji i želi ostvariti barem tu ambiciju. Do kraja sezone za potvrdu toga morat će pobijediti Cibonu i Široki i nitko joj neće moći oduzeti nadu u Eurokup, u protivnom se situacija značajno komplicira.

Kako su još uvijek svježe rane iz finala Kupa Krešimira Ćosića, Cedevita će imati dodatni motiv i želju za uzvratom Ciboni. Međutim Cibona je već pokazala da se značajno podiže i igra sve bolju košarku te trenutna pozicija na ljestvici ne predstavlja realnu vrijednost ove momčadi.

U preostala tri susreta neće nedostajati neizvjesnosti. Partizan gostuje u Skoplju i traži pobjedu u borbi za Final Four dok MZT traži pobjedu u borbi za Eurokup. Crvena zvezda je u igri za prvo mjesto nakon regularnog dijela sezone i za to treba pobijediti Budućnost koja je u borbi za Final Four. Igokea dočekuje Krku i ima priliku pobjedom osigurati prvo mjesto nakon regularnog dijela sezone. U svakom slučaju ovo kolo će nam dati neke odgovore na važna pitanja u borbi za vrh i izbjegavanje dna.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

25. kolo

Split63:81Radnički
Petrol Olimpija82:85Široki Brijeg
Crvena zvezda79:63Budućnost VOLI
MZT Skoplje Aerodrom66:64Partizan
Szolnoki Olaj90:79Zadar
Cedevita92:78Cibona
Igokea84:75Krka
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina17.03.2013. u 10:29
    dobra stvar je što je MZT sinoć tukao Partizana, tako da u zadnjem kolu mora pobijediti Szolnoki.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik16.03.2013. u 16:07
    Ma novinar je htio reći da ukoliko Zadar pobijedi Szolnoki da onda postoji mogućnost da niti jedan hrvatski klub ne završi na posljednjem mjestu, jer ako onda Splićani tuku Zadar u gostima onda bi Mađari bili posljednji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2013. u 14:10
    Nebih se složio s dijelom teksta o Splitu i Zadru. Za Split bi bilo bolje da Mađari pobjede, u suprotnom bi Zadar bio siguran, a svejedno iznimno motiviran u toj utakmici, jer bi eventualnom pobjedom eliminirali konkurenta za mjesto u ABA ligi dogodine. S nekakve psihološke strane takav protivnik... [više na forumu]
    Obrisan korisnik