Košarka

CSKA nastavio niz pobjeda, Žorić i Williams za čudo u Istanbulu

Branimir Korać • četvrtak, 28.03.2013.
CSKA nastavio niz pobjeda, Žorić i Williams za čudo u Istanbulu
Foto: EPA

Top 16 Eurolige ulazi u samu završnicu, a u prva dva susreta skupine E dogodilo se jedno iznenađenje. Kreirala ga je oslabljena Unicaja koja je u krnjem sastavu i s lošim zdravstvenim kartonom slavila kod Efesa, a CSKA je na svom parketu svladao Real...

Treći uzastopni poraz Reala

CSKA je nastavio s odličnim nastupima posljednjih tjedana i upisao je još jednu pobjedu u borbi za jednu od prve dvije pozicije u skupini što donosi prednost domaćeg parketa u četvrtfinalu. U goste mu je došao Real koji je u laganom padu forme, u Euroligi je upisao dva poraza u posljednja dva kola, a i u španjolskom prvenstvu više nije onako nedodirljiv.

Od početka susreta CSKA je stao čvrsto i krenuo po pobjedu, vrlo rano je stigao do prednosti i već u prvoj četvrtini je Real bio u dvoznamenkastom zaostatku.

Pad Reala je nastavljen i u drugoj četvrtini kada je CSKA serijom 8:0 pobjegao na 36:19 zahvaljujući šest poena Nenada Krstića u tom razdoblju.

Na poluvrijeme se otišlo s prednosti Moskovljana 44:28 i ne baš perspektivnom situacijom za Real. Ipak, početkom drugog poluvremena Real je zaigrao bolje, uspio je nakon trice Weemsa napraviti seriju 9:0 i smanjiti zaostatak na 47:37 i na tih desetak razlike je bio sve do završnice treće dionice. Tada je ponovno domaćin podignuo igru i pobjegao je na 63:47 uoči posljednje četvrtine.

Bilo je jasno da će Real teško do pobjede i domaćin je krenuo u hvatanje željenih osam poena razlike. Sedam minuta do kraja bio je na ugodnih 68:53, međutim Real se počeo približavati i sve više prijetiti.

Felipe Reyes i Jaycee Carroll doveli su Real na minus sedam dvije minute prije kraja susreta, ali CSKA je ipak uspio iskoristiti dekoncentraciju Fernandeza i Rodrigueza s linije slobodnih bacanja i na kraju slaviti 81:72.

Najbolji kod CSKA bili su Sonny Weems s 21 poenom (8/16), Miloš Teodosić sa 17 poena (7/14) i sedam asistencija te Viktor Hrjapa s 11 skokova. Kod gostiju Rudy Fernandez je ubacio 24 poena (8/11, 6/8 trica) uz šest skokova, a Felipe Reyes deset poena (3/5). Dontaye Draper za četiri minute ostao je bez značajnijeg učinka.

Unicaja šokirala Efes u gostima

Unicaja je uz velike probleme otputovala na gostovanje u Istanbul kod Anadolu Efesa, ali je na kraju u velikoj borbi upisala pobjedu 70:64. Do pobjede je došla na krilima briljantnog dvojca Luka Žorić - Marcus Williams.

Anadolu Efes je tražio pobjedu koja bi ga zadržala u igri za jedno od prva dva mjesta dok je s druge strane Unicaja morala slaviti i nadati se porazu Panathinaikosa u Njemačkoj kako bi ostala u igri za četvrtfinale.

Jasmin Repeša je u Istanbul otputovao bez Krune Simona i Earla Callowaya dok Luka Žorić cijeli tjedan nije trenirao i bilo je upitno hoće li moći nastupiti. I uz te probleme, uspio je izvući pobjedu.

Unicaja je bolje otvorila utakmicu, ali početkom druge četvrtine počela je padati i tri i pol minute prije odlaska na odmor Repešina momčad je bila u zaostatku 27:20 što je bila najveća prednost koju je neka momčad ostvarila. Ipak, do odlaska na odmor Unicaja je uspjela doći na koš razlike da bi nakon tehničke pogreške klupi u zadnjoj minuti Efes to iskoristio i na poluvrijeme otišao s vodstvom 33:28.

U drugom poluvremenu situacija se vrlo brzo promijenila. Unicaja je nakon odmora bolje krenula, brzo je napravila preokret i serijom 9:0 preuzela je vodstvo koje je održavala sve do sredine posljednje četvrtine. Tu je domaćin u dobrom razdoblju igre napravio 9.1 i poveo 58:53, činilo se da Unicaja pada i neće moći izdržati s malom rotacijom i problemima, ali Efes to nije znao iskoristiti.

Mahmutijeva momčad je u posljednje četiri minute odigrala izrazito loše, ubacila je tek četiri poena do kraja susreta i to samo dva poena iz igre zakucavanjem Erdena za 63:62. S druge strane Žorić te prije svih Williams, koji je ubacio devet poena u zadnjih dvije i pol minute, bili su ključni u preokretu i pobjedi Unicaje.

Luka Žorić je utakmicu završio s 21 poenom (9/17) i osam skokova dok je Williams ubacio 22 poena (8/18) uz sedam skokova i asistencija. Kod razočaravajućeg Efesa Jordan Farmar je ubacio 13 poena (4/12) uz pet asistencija, a Kerem Gonlum 11 poena (3/5) uz sedam skokova. Stanko Barać je za 15 minuta ubacio dva poena (1/2) uz dva skoka.

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

13. kolo

CSKA Moskva81:72Real Madrid
Anadolu Efes64:70Unicaja Málaga
Brose Baskets60:82Panathinaikos
Alba Berlin77:55Žalgiris
1CSKA Moskva 113+114
2Real Madrid 104+64
3Anadolu Efes 95-3
4Panathinaikos 95+33
5Unicaja Málaga 77-27
6Žalgiris 68+25
7Alba Berlin 410-77
8Brose Baskets 014-129

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10829.03.2013. u 15:26
    Čovjek bi pomislio „zašto Unicaja ne ide na F4? Valjda su negdje previše kiksali." Samo, kad se gleda koga su sve vani dobili (Maccabi, CSKA, Real i Efes), onda se stvarno mora govoriti o jakoj grupi. Sa tim omjerom u grupi F si na trećoj poziciji i u igri za F4. Mozda je ipak ona izgubljena... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik29.03.2013. u 02:58
    lakrdija od momčadi! danas su padali ljudi na kladi masovno...bez 3 važna igrača u gostima dobiti efes-to nitko nije očekivao...sramota-čovjek ne može danas ni zicer skinut!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2013. u 21:06
    Strašno !! Bez tri važna igrača ,pa još i u gostima kod stvarno preskupog (bezveznog) Efesa uhvatili 15. pobjedu. Još jedna školica košarke profesora Repeše. U zadnjem kolu će za domaću publiku razbiti ALBU i ispasti.
    Obrisan korisnik