Košarka

Olympiakos, Maccabi i Tabakova Caja Laboral u četvrtfinalu

Ivor Krapac • četvrtak, 04.04.2013.
Olympiakos, Maccabi i Tabakova Caja Laboral u četvrtfinalu
Foto: EPA

Uzbudljivo posljednje kolo skupine F drugog kruga košarkaške Eurolige okončano je s dobrim vijestima za Olympiakos, Maccabi i Caju Laboral, koju s klupe vodi Žan Tabak. Momčadi iz Pireja, Tel Aviva i Vitorije igrat će u četvrtfinalu, do kojega su Olympiakos i Caja došli pobjedama u četvrtak navečer, dok Maccabiju nije smetao poraz u Barceloni...

S Maccabijem i Olympiakosom na 8-5, a Himkijem, Cajom Laboral i Montepaschijem na 7-6, tek u završnom kolu skupine F Topa 16 saznali smo tri putnika u četvrtfinale, koje je ranije osigurala jedino Barcelona. Na koncu, radovali su se Olympiakos, Maccabi i Caja Laboral.

Grčka momčad, koja brani naslov, sve je riješila sama, s domaćih 79:70 protiv Himkija, čime je osigurala drugo mjesto i pritom eliminirala goste, za koje igraju Zoran Planinić i Krešimir Lončar.

Parovi četvrtfinala

CSKA Moskva - Caja Laboral
Olympiakos - Anadolu Efes
Barcelona - Panathinaikos
Real Madrid - Maccabi

Za prolazak su potrebne tri pobjede, a prvospomenute momčadi imaju prednost domaćeg terena.

Caja Laboral je kod kuće sa 76:64 nadjačala Montepaschi iz Siene, koji je time ostao bez izgleda za prolaz, ali kako je ta utakmica završila najranije od tri koje su započele u istom terminu, momčad Žana Tabaka trebala je čekati rasplet preostala dva, tada još otvorena susreta. Caja je još mogla ispasti da je Maccabi pobijedio u Barceloni i Himki slavio u Pireju s manje od 13 poena prednosti, ali nije se dogodila nijedna od te dvije stvari.

S domaćim pobjedama Olympiakosa i Caje Laboral, Maccabi je bio siguran bez obzira na rasplet svoje utakmice. Momčad Davida Blatta je sa 74:71 izgubila na gostovanju kod Barcelone, koja je, tako, na kraju bila uvjerljivo prva, s omjerom 13-1, uz jedini poraz u gostima kod Himkija još u drugom kolu.

Olympiakos je s omjerom 9-5 zauzeo drugu poziciju, a Maccabi i Caja Laboral završili su sa 8-6, ali uz prednost telavivske momčadi zbog bolje koš-razlike u međusobnim susretima, s po jednom pobjedom na svakoj strani. Himki i Montepaschi na kraju su imali omjer 7-7, bez prolaska u četvrtfinale, a izglede za prolaz je još ranije izgubio turski dvojac, Fenerbahče Ülker i Bešiktaš, koji će se u petak sresti u utakmici koja odlučuje jedino o posljednjem mjestu.

Sjajni Lampe vukao Tabakovu momčad

Predvođena izrazito raspoloženim Poljakom Maciejem Lampeom, Caja Laboral obavila je svoj dio posla s 12 poena prednosti protiv Montepaschija, s konačnom razlikom koja je mogla biti i puno veća. Poslije čak 24 razlike za domaće (69:45) pet minuta i 45 sekundi do kraja, gosti iz Siene uspjeli su vratiti barem malu nadu približavanjem na 71:62 četiri minute kasnije, ali poenima Fernanda San Emeterija i Andreasa Nocionija za +12, Caja je ubrzo riješila sve dvojbe.

Lampe se istaknuo s 27 poena i devet skokova za Tabakovu momčad, uz 12/19 za dvicu, 0/1 za tricu i 3/3 iz slobodnih bacanja. Nocioni je dodao po 13 poena i skokova, uz dvije blokade, a San Emeterio ubilježio je 13 poena i pet asistencija.

Goste iz Italije je s 24 poena vodio Bobby Brown, koji je dodao šest asistencija, ali i pet izgubljenih lopti. Nitko drugi nije zabio više od osam poena, koliko je imao Matthew Janning.

Montepaschi je bolje započeo utakmicu, s vodstvom sa 7:2 u prvih pet minuta, ali do približavanja u završnici, gotovo sve ostalo pripalo je domaćoj momčadi. Goste su pritom najviše koštali slabi šut za tricu, s 0/10 u jednom trenutku u drugoj četvrtini, kada je Caja gradila prednost, ali još više od toga, razliku je stvarala dominacija domaćina u skoku. Na poluvremenu je bilo 27-15, s čak 14 Cajinih napadačkih skokova, a na kraju susreta 47-28, uz 22 napadačka skoka Tabakove momčadi.

Olympiakos sve riješio u četvrtoj dionici

Iako je u 18. minuti imao 15 poena prednosti, s 45:30 na semaforu nešto više od dvije minute do kraja druge četvrtine, Olympiakos je tek u četvrtoj dionici osigurao pobjedu nad Himkijem. Gosti iz Rusije su se u trećoj četvrtini prvo približili, a polaganjem Zorana Planinića, u 28. minuti stigli u egal (56:56) prvi put poslije završnice prve četvrtine.

Branitelji naslova prelomili su utakmicu serijom od 11:2 između 31. i 36. minute, zaključenom tricom i pogođenim dodatnim bacanjem Kostasa Papanikolaoua, poslije prekršaja Sergeja Monje na ubačenom vanjskom šutu grčkog igrača. Poslije samo 60:59 početkom četvrte četvrtine, Olympiakos je pozitivnim nizom pobjegao do 71:61 nešto manje od četiri i pol minute do kraja, što Himki više nije uspio stići.

U preostalom razdoblju prije posljednje sirene, gostujuća momčad nije bila bliže od sedam poena zaostatka.

Papanikolaou je bio daleko najraspoloženiji u dresu domaćina, s 21 poenom i 12 skokova, bez promašaja za tricu (6/6). Vassilis Spanoulis pridružio se s 15 poena i pet asistencija, dok je goste iz Rusije s 19 poena i osam skokova vodio James Augustine. Paul Davis dodao je 13 poena i šest skokova.

Zoran Planinić je za nešto više od 30 i pol minuta u igri ubilježio 12 poena, sedam skokova i četiri asistencije, s 3/7 za dvicu, 1/5 za tricu i 3/4 iz slobodnih bacanja. Krešimir Lončar bio je na parketu nešto više od 16 minuta, a za to vrijeme imao je dva poena (šut 1/3) i tri skoka.

Barcelona ponovno pobijedila, Tomić uobičajeno dobar

Otkako je osigurala prvo mjesto, Barcelona je u posljednjim kolima drugog kruga igrala za svoj ponos i nastavak uspješnog niza, a u slučajevima kada je bila kod kuće, kao ove večeri, i za navijače koji su došli u dvoranu. Momčad Xavija Pascuala očito je imala dovoljno motiva i bez onoga konkretnog rezultatskog, zaključivši Top 16 još jednom dobivenom utakmicom.

Maccabi je iz Barcelone otišao s tri poena zaostatka i time ispustio priliku da završi drugi krug na drugom mjestu skupine F, što bi se dogodilo u slučaju da su slavili.

Ante Tomić je još jednom bio među vodećim domaćim adutima, ovog puta s 13 poena i osam skokova za nešto više od 26 minuta u igri, sa 6/9 za dvicu i 1/2 iz slobodnih bacanja. No, glavni junak bio je neočekivan.

Alejandro Abrines, 19-godišnje nisko krilo domaćina, završio je s 21 poenom, od kojih je osam zaredom zabio u Barceloninom nizu od 8:0, za povratak poslije četiri poena zaostatka (57:53) i preokret na 61:57 šest minuta do kraja.

Zabijajući iz slobodnih bacanja, Abrines nije posustao ni u nastavku, u razdoblju kada se Maccabi vratio i izmjenjivao u vodstvu s domaćom momčadi. Kada su se svojim poenima pridružili Joe Ingles i Ante Tomić, Barcelona je prelomila utakmicu odmakom do 72:67 minutu i pol prije posljednje sirene, što gosti više nisu stigli.

Uz Abrinesa i Tomića, u Pascualovoj momčadi istaknuo se i Juan Carlos Navarro, koji je upisao 12 poena, dok su Devin Smith i Ricky Hickman s po 16 poena vodili goste, Smith i sa sedam skokova. Darko Planinić igrao je nepunih sedam i pol minuta i završio bez poena i s po jednim skokom i osvojenom loptom, uz 0/2 za dvicu.

Euroliga, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

14. kolo

Baskonia76:64Montepaschi Siena
Olympiakos79:70Himki
Barcelona74:71Maccabi Tel Aviv
Bešiktaš80:73Fenerbahçe
1Barcelona 131+165
2Olympiakos 95+35
3Maccabi Tel Aviv 86+93
4Baskonia 86+48
5Himki 77+82
6Montepaschi Siena 77-21
7Fenerbahçe 212-191
8Bešiktaš 212-211

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 14:24
    sve osim naslova barcelone i tomića mvp-a bi bilo senzacija
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 07:44
    Imat će mo jako zanimljive dvoboje četvrtfinala jer će biti uzbudljive košarke ko će ići u final four Eurolige . Prvi favorit za osvajanje Eurolige je CSK jer igraju najbolju košarku ove sezone.
    Obrisan korisnik
  • narada10805.04.2013. u 02:27
    Znaci imamo 5 ("pravih") Hrvata u cetrvtfinalu, jesam tocno zbrojio??
    narada108
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 00:55
    Dobri paroviiii...Olympiakos - Anadolu Efes će biti izrazito napeto zbog mržnje Turaka i Grka!!
    Obrisan korisnik