Košarka

CSKA i Real osigurali prednost domaćeg terena u četvrtfinalu Eurolige

Branimir Korać • četvrtak, 04.04.2013.
CSKA i Real osigurali prednost domaćeg terena u četvrtfinalu Eurolige
Foto: EPA

Završeno je natjecanje u skupine E Eurolige, a na prva dva mjesta plasirali su se košarkaši moskovskog CSKA i Reala. Oni će ujedno imati u četvrtfinalnim susretima prednost domaćeg terena te će tako biti u prednosti u odnosu na protivnike...

CSKA u Ateni osigurao prvu poziciju

Moskovljani su bili u najlagodnijoj situaciji uoči posljednjeg kola. Bili su najbliži prvoj poziciji u skupini i čak i poraz ih je ostavljao tamo, jedino nisu smjeli izgubiti s više od 17 poena razlike u kombinaciji s nekim drugim rezultatima.

Panathinaikos je s druge strane pokušavao u svakom slučaju ostati neporažen jer ga je poraz stavljao na četvrtu poziciju čime mu četvrtfinale donosi Barcelonu koja je u tom srazu priličan favorit računajući euroligašku formu.

Iako su Moskovljani i s prihvatljivim porazom ostajali vodeća momčad skupine, oni nisu previše kalkulirali. Nisu nikako dopuštali domaćinu da preuzme kontrolu nad rezultatom, do posljednjih trenutaka susreta držali su rezultatsku neizvjesnost i tražili put do pobjede.

Potpuno izjednačen dvoboj riješen je tek u samoj završnici kada domaćin nije iskoristio kod 65:63 napad za preuzimanje vodstva, na drugoj strani je 12 sekundi prije kraja Krstić pogodio za 67:63 i nade Panathinaikosa su polako splašnjavale.

CSKA je vodstvo preuzeo sredinom posljednje dionice kada je iskoristio sušno razdoblje Grka i tricama Teodosića i Hrjape poveo 58:54, tricom je smanjio Bramos da bi Roko Ukić održavao na ulasku u posljednje dvije minute domaćina na minus jedan.

Ipak, ta promašena trica Bramosa kod 65:63 i ubačaj Krstića bili su ključni, CSKA je zadržao prednost i na kraju odnio pobjedu 69:63.

Ovom pobjedom Moskovljani su osigurali prvo mjesto u skupini dok je Panathinaikos završio kao četvrtoplasirani.

Prva imena kod Moskovljana bili su Viktor Hrjapa s 13 poena (4/8), sedam skokova i šest asistencija te Saša Kaun s 11 poena (5/5) i šest skokova. U redovima Panathinaikosa Michael Bramos je ubacio 18 poena (7/10) i uhvatio pet skokova, a Stephane Lasme je dodao 11 poena (5/9). Roko Ukić je za 31 minutu ubacio devet poena (2/9 za dva, 0/2 za tri) uz pet asistencija, tri skoka i dvije ukradene lopte.

Real rutinski nadigrao Anadolu Efes

Drugi važan dvoboj u skupini E igran je u Madridu gdje je Real ugostio momčad Efesa. Madriđanima je pobjeda donosila najmanje drugo mjesto u skupini i odmah su pokazali da ih ona jedino zanima.

Efes je dosta kompromitirao svoj status u skupini u posljednjih nekoliko utakmica, odlično je krenuo, ali nakon ozljede Vujačića doživio je lagani pad i u ovom trenutku ne izgleda konkurentno onima najjačima.

U Madridu je svih 40 minuta proteklo u znaku Reala koji je glatko slavio 86:66.

Brzopleto odigrana završnica prve četvrtine od strane Efesa pomogla je Realu da stvori značajniju prednost i krene prema pobjedi. Iako su Madriđani imali prednost praktički od samog starta, na ulasku u posljednju minutu prve četvrtine vodili su 18:14 da bi nakon toga napravili brzu seriju 7:0 i nakon prvih deset minuta vodili već 25:14.

Za Efes je u posljednje vrijeme postalo simptomatično da ima prilične padove u igri, tako je bilo i u Madridu gdje je domaćin već sredinom druge četvrtine imao ogromnih plus 20 i već tada je bilo jasno da Efes u ovom susretu nema što tražiti.

Najviše što se uspio približiti bilo je na 47:37 početkom drugog poluvremena, no ubrzo je Real prebacio u brzinu više i do kraja susreta se više nije osvrtao. Na kraju je slavio 86:66, dovoljno za željeno drugo mjesto u skupini.

Sergio Llull bio je najefikasniji sa 16 poena (6/12), a tome je dodao i šest asistencija dok je odmah do njega bio Rudy Fernandez s 15 poena (6/10), većinom u početnom stadiju susreta kada se domaćin odvajao.

Kod Efesa Jordan Farmar je upisao 11 poena (5/12), a Jamon Lucas deset poena (5/10). Stanko Barać je za 16 minuta ubacio šest poena (3/5 za dva). U domaćem sastavu Dontaye Draper nije ulazio u igru.

Alba slavila u Malagi za oproštaj od Eurolige

Ako već nije uspio Brose, uspjela je Alba. Brose je ostao na nuli nakon 14 kola, Alba je bila značajno konkurentnija, a uostalom od Eurolige se oprostila pobjedom u Malagi kod Unicaje.

Jasmin Repeša je tražio pobjedu od svojih igrača kako bi se nastavila serija uspješnih nastupa i tako pokrenula lavina uoči važne završnice u španjolskom prvenstvu.

Međutim, njegovi igrači bili su prilično indisponirani, posebno u prvih 15-ak minuta kada je Alba riješila utakmicu.

Užasno je Unicaja krenula u susret pa je tako već u 13. minuti gubila s ogromnih 32:13. Gosti su iz igre šutirali izvrsnih 70 posto, bilo je jasno da će teško zadržati takvu efikasnost, međutim bilo je upitno hoće li Unicaja imati dovoljno snage i motiva za preokret.

Do poluvremena je Unicaja uspjela smanjiti na 40:27, međutim uz sve napore u trećoj dionici, nije se uspjela spustiti na ispod deset poena zaostatka.

Kada im to nije pošlo za rukom u tih deset minuta, čini se kao da su se ispuhali i Alba je početkom posljednje četvrtine napravila seriju koja ju je odvela na 59:38 i tu je svaka priča o pobjedniku završena.

Završilo je 68:55 za Albu koju su predvodili Jekel Foster s 13 poena (5/7) i Derrick Byars s 12 poena (5/9) i pet skokova. Kod Unicaje najefikasniji su bili Luka Žorić (4/7 za dva, dva skoka za 18 minuta) i Txemi Urtasun (4/7) s po 12 poena, a Kruno Simon je za 24 minute ubacio četiri poena (0/1 za dva, 1/4 za tri) uz četiri asistencije i tri skoka.

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

14. kolo

Žalgiris90:81Brose Baskets
Panathinaikos63:69CSKA Moskva
Real Madrid86:66Anadolu Efes
Unicaja Málaga55:68Alba Berlin
1CSKA Moskva 113+114
2Real Madrid 104+64
3Anadolu Efes 95-3
4Panathinaikos 95+33
5Unicaja Málaga 77-27
6Žalgiris 68+25
7Alba Berlin 410-77
8Brose Baskets 014-129

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!