Nogomet

Cibalia optimistična i opuštena na Poljudu, nazire se kraj "crnoj rupi" Osijeka

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 13.04.2013.
Cibalia optimistična i opuštena na Poljudu, nazire se kraj "crnoj rupi" Osijeka
Foto: Duje Bonačić

Poslije uzbudljive završnice ogleda Splita i Rijeke, hrvatsko prvenstvo nastavlja se u subotu na Poljudu, Maksimiru, Aldo Drosini i u Gradskom vrtu...

Nakon uspješno odrađene prve polufinalne utakmice Kupa nogometaši Hajduka vraćaju se obvezama u MAXtv Prvoj ligi. Na Poljud im stiže Cibalia, također polufinalist Kupa koji se uz to bori za ostanak u ligi. Trener Bilih Mišo Krstičević svjestan je da je njegova momčad prilično istrošena, što zbog Kupa, što zbog sve češćih ozljeda. Unatoč tome, cilj je pobjeda.

"Cibalia igra kvalitetno u gostima, puno opuštenije nego kući. Najavljuju dobar rezultat i obećavaju da će se potruditi, a isto ćemo učiniti i mi. Ovo nam je treća utakmica unutar šest dana, nemamo igrača da osvježimo momčad. Ipak, dat ćemo sve od sebe da odigramo angažirano i da ne ulazimo u kalkulacije zbog onih što ispadaju."

Krstičević je jedva "skrpao" 18-oricu s kojom će raspolagati. Puno je igrača izvan pogona zbog ozljeda, no trener se ipak nada nastupima Maloče, Maglice i Milića, iako bi se lako moglo dogoditi da dobiju poštedu kako bi bili spremni za uzvrat u Kupu.

Nedostaju: Andrijašević, Oremuš, Milović, Jonjić, Tomaš, Ozobić (ozljede), Vršajević (kartoni)

"Zrno po zrno - pogača, kamen po kamen - palača." Ako pitate nekog od članova kluba iz grada na Bosutu, ovaj polagani, ali stabilan ritam prikupljanja bodova Cibaliji će donijeti povoljnu završnicu sezone - dolazak na mjesta koja jamče ostanak. Domaćom pobjedom nad Lokomotivom u prošlom kolu (2:0) pokazali su da mogu odgovoriti na velike ispite, a sada je pred njima jedan od najvećih - gostovanje na Poljudu.

"Ne planiramo niti računamo na slabiju igru Hajduka zbog umora, sve ovisi o našoj igri i pristupu od početka utakmice. Ako mislimo utakmicu završiti pozitivnim ishodom, moramo napraviti svoje i odigrati kvalitetnu utakmicu. Sve ovisi o nama", samouvjereno je najavio ogled u Splitu trener Vinkovčana Miroslav Bojko.

Jedan od najiskusnijih pojedinaca nebeskoplavog sastava zasigurno je Mladen Bartolović, čovjek koji je tri godine proveo među Bilima. "Hajduk već godinama igra istim načinom, u prvih petnaest minuta pritiskom će pokušati zabiti kako bi si olakšao daljnji tijek utakmice. Svjesni smo toga ", potvrdio je iskusni veznjak. Trenera Bojka će veseliti povratak Mišića i Mazalovića u kadar nakon oporavka od ozljede.

Nedostaju: Rugašević, Terzić (kartoni)

Nogometaši Lokomotive pobjedu će u 27. kolu MAXtv Prve lige tražiti na domaćem terenu protiv Slaven Belupa. Porazom u prošlom kolu klub s Kajzerice pao je na četvrto mjesto na tablici i u susretu protiv Koprivničana pokušat će izboriti bodove kojima bi zadržao priključak za samim vrhom tablice.

Trener Lokomotive Tomislav Ivković u razgovoru za službenu klupsku stranicu istaknuo je kako vjeruje u trijumf svoje momčadi: "Slaven Belupo je vrlo dobra ekipa koja je imala puno problema s ozljedama i to ih je koštalo dosta bodova. U subotu ih dočekujemo s velikim respektom, ali vjerujemo u svoje kvalitete i dobru formu. Nadam se osvajanju tri boda", poručio je strateg kluba s Kajzerice.

Ivković u utakmici protiv kluba iz Koprivnice neće moći računati na nastupe Filipa Mihaljevića i Filipa Škvorca, koji je obnovio ozljedu koljena. No, u momčad će se vratiti Pavličić, Trebotić, Leko i Barbarić.

Nedostaju: Mihaljević, Škvorc (ozljede)

Nakon izazova u Kupu, kojeg nisu odradili najbolje, Farmaceuti odlaze na megdan k Lokomotivi te se nadaju konačno upisati sve tri boda ovog proljeća. Zbog manjka pobjeda momčad je psihološki poljuljana, a kako ima problema i u realizaciji, Lokosi će joj biti teški protivnik. Trener Roman Sović ostao je k tome zbog Kupa bez Novinića, koji neće više ni igrati ove sezone nakon napuknuća ključne kosti, dok su zbog crvenih kartona na tribinama prisilno Kokalović i Bubnjić, vrijedni članovi prve postave.

"Sigurno će nam nedostajati, to je na neki način hendikep, pošto su to naši standardni igrači, koji su pokazivali napredak u igri. Treba ipak svaki problem probati gledati s pozitivne strane, pa reći da se otvara prostor drugim dečkima, imamo dosta široki igrački kadar", kazao je trener.

Ipak se Farmaceuti nadaju pobjedi i svoju prednost vide u iskustvu, koje manjka mladim nogometašima Lokomotive. "Apsolutno, iskusni igrači mogu u teškim trenucima prelomiti utakmicu. Naravno, garancije nema, jer je Lokomotiva u naletu, psihološki rasterećenija i lakše im je igrati. No, mi možemo ravnopravno s njima." Nedostaju: Novinić (ozljeda), Kokalović, Bubnjić (kartoni)

Neočekivani poraz od Zadra malo je poremetio planove Istranima i pokvario vrlo dobar dojam u proljetnom dijelu prvenstva. Osim toga, zeleno-žuti su dopustili Zadranima da im se opasno približe, te će pobjeda protiv Zagreba biti imperativ igračima Igora Pamića. Pogocima se nada oporavljeni Sandi Križman koji "posti" još od petog kola.

"Stvarno se nadam da ću zabiti protiv Zagreba. Ipak, najbitnije je da pobijedimo, a tko će zabiti nije važno. Već dugo nismo pobijedili na Drosini i nadam se da je došlo vrijeme. U zadnje tri utakmice u Puli smo odigrali tri remija i ne vidim zašto ne bismo protiv Zagreba napokon slavili", kazao je napadač Istre 1961.

Puljani u sljedeće tri utakmice imaju sjajnu priliku riješiti pitanje ostanka u ligi jer igraju s momčadima koje su niže rangirane - Zagreb, Inter i Cibalia. Protiv Pjesnika nisu još pobijedili ove sezone, uzeli su tek jedan bod, a u subotu neće moći računati na ozlijeđenog Matea Sušića, te viroznog Igora Čagalja. Na klupi će nakon dužeg vremena ponovno biti Ivor Horvat.

Nedostaju: Sušić (ozljeda), Čagalj (viroza)

Nakon četiri uzastopna poraza od momčadi iz gornjeg dijela tablice, Zagreb čeka još jedno teško gostovanje kod Istre. Iako u neugodnoj situaciji, Pjesnici su, na čelu sa svojim strategom Ćirom Blaževićem, optimistični i vjeruju da će utakmica kod Istre biti prekretnica koja će ih usmjeriti ka pobjedama koje su potrebne za ostanak u ligi.

"Puljani se uza svu svoju kvalitetu ne osjećaju još potpuno spokojnima, pa našu utakmicu s njima vidim kao bespoštednu bitku rezerviranu samo za hrabre i spremne. U svojoj momčadi vidim dovoljno takvih igrača, a posebno me raduje što se oporavio stup naše obrane Nadarević, te što je Abdurahimi odslužio kaznu", izjavio je Ćiro.

Upitan je nastup Štroka i Mitrovića koji još uvijek imaju problema s ozljedama, a svi su ostali igrači na raspolaganju Blaževiću. Zagreb ima imperativ pobjede, s obzirom na to da su posljednja momčad u ligi, za Interom imaju jedan bod zaostatka, a Cibalia im bježi za četiri boda.

Nedostaju: Štrok, Mitrović (ozljede)

Crnoj seriji nogometaša Osijeka ipak bi se mogao nazirati kraj. U goste im stiže Zadar, protivnik kao naručen po mjeri, kojem bi kao prvo trebali postići pogodak, a onda na kraju i uzeti sva tri boda. Suparničku mrežu nisu već zatresli u sedam uzastopnih utakmica, a posljednja pobjeda bila je ona protiv Dinama u proljetnom otvaranju. Vrijeme je za proslavu na tribinama, pogotovo jer i Kohorta slavi 25 godina postojanja.

Trener Stanko Mršić ponovno na raspolaganju ima većinu igrača: "Svjesni smo kako smo u neugodnoj poziciji, ali i kako se možemo izvući iz te situacije. Uvjeren sam kako će želja za pobjedom, a onda i zalaganje, biti na visokoj razini. Raspoloženje je dobro, kao i okruženje oko ekipe, a vidljivo je kako su svi igrači u potpunosti koncentrirani na rad."

Protiv Zadrana Osijek u svojim domaćim nastupima u posljednje vrijem nije imao problema, u zadnja dva nastupa u Gradskom vrtu gol razlika je 7:0 u korist osječkih nogometaša, no, za zadovoljstvo Bijelo-plavih ovoga puta sigurno će biti dovoljna i minimalna pobjeda. Za smireniji ulazak u završnicu sezone i posljednjih šest kola.

Nedostaju: J. Mišić (ozljeda)

Pobjeda protiv Istre 1961 na domaćem terenu dala je prijeko potreban mir igračima i stručnom stožeru Zadra i u posljednji dio borbe za ostanak u MAXtv Prvoj ligi momčad pod vodstvo Ferde Milina ulazi u nešto ugodnijoj situaciji.

Novo kolo Zadrane vodi u Slavoniju, kod Osijeka kojeg muči efikasnost i niz loših rezultata u posljednje vrijeme pa se gosti nadaju da mogu povezati dva dobra rezultata. U ovom slučaju to bi bio i bod, mada je pritajena želja dolazak i do sva tri. Milin ovaj put nema previše problema izostancima, no morat će smisliti kako anulirati izostanak "kartoniranog" kapetana Jakova Suraća.

Prije utakmice s pulskim prvoligašem Zadrani su imali računicu o deset potrebnih bodova za ostanak u elitnom društvu, a za pretpostaviti je kako će glavnog aduta u Gradskom vrtu imati u Stipi Perici, u posljednje vrijeme sjajnom napadaču ove momčadi. Sve u svemu, u redovima Zadra žele i nakon 27. prvenstvenog kola ostati izvan zone sastava kojima je ugrožen ostanak.

Nedostaje: Surać (kartoni)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.04.2013. u 12:13
    25 GODINA TRADICIJE
    Obrisan korisnik
  • Hektor33313.04.2013. u 10:58
    1 ,1, 1X, 2
    Hektor333
  • Master Yoda13.04.2013. u 10:41
    nadam se da ćemo danas vidit 4000.gol hajduka
    Master Yoda
  • Kojot_5013.04.2013. u 10:34
    Ajmo Hajduče!
    Kojot_50

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Izdvojeno