Europska liga, završnica, polufinale, 25.04.2013, 21:05 h
Basel
Basel 1:2 Chelsea
Chelsea

Video: David Luiz donio pobjedu Chelseaju slobodnim udarcem u posljednjim sekundama

Filip Han • četvrtak, 25.04.2013.
Video: David Luiz donio pobjedu Chelseaju slobodnim udarcem u posljednjim sekundama
Foto: EPA

Basel je dočekao Chelsea u prvoj utakmici polufinala Europske lige. Gosti iz Londona poveli su rano u utakmici, domaći su se vratili nakon jedanaesterca. Ipak, prednost pred uzvrat svojoj momčadi u posljednjim sekundama utakmice donio je David Luiz nakon slobodnog udarca...

Početak utakmice u Baselu obilježili su domaći igrači. S loptom u svojim nogama pokušavali su graditi svoju igru po bokovima i prijetiti Petru Čechu ubačajima. Čech je morao reagirati na neugodan udarac nakon kornera već u trećoj minuti, kada je pod prečku pucao Mohamed El Elneny. Chelsea se nakon tog pokušaja trgnuo, što im se isplatilo već u 12. minuti.

Gosti su odigrali akciju u kojoj je iz peterca pucao Frank Lampard. Yann Sommer dobro je reagirao i odbio loptu u korner. Udarac iz kuta izveo je Lampard, a lopta je došla pred Baselov gol gdje su se našli Moses i Ivanović, a loptu je u mrežu glavom poslao Nigerijac za rezultat od 0:1.

Basel je ponovo pokušao preuzeti inicijativu u igri, no nijedna akcija nije bila efikasna. Odličnu je priliku iz prekida imao Fabian Schär, ali i taj je udarac obranio Čech. Uslijedilo je razdoblje bez previše uzbuđenja, sve do 31. minute kada se u prilici našao Fernando Torres, no domaći su igrači izbili loptu izvan opasne zone. Torres je pokušao i iz daljine minutu kasnije, ali taj je udarac obranio Sommer.

Minutu prije kraja prvog poluvremena Chelsea je odigrao kontru u kojoj je Hazard pucao daleko iznad gola, a odmah zatim našao se sam pred domaćim vratarom, no pucao je pored vrata. Na odmor se stoga otišlo s minimalnom prednošću gostiju.

Početak drugog poluvremena otvoren je najboljom prilikom Basela do tada. Stocker je driblingom došao unutar Chelseajeva kaznenog prostora, ali njegov udarac pogodio je stativu. Stativu je snažnim udarcem uzdrmao i Fernando Torres u 54. minuti, kada ga je Hazard pronašao u sredini šesnaesterca.

Uslijedilo je desetak minuta u kojima se nije mnogo toga događalo, nijedna momčad nije uspjela značajnije zaprijetiti. Basel je izgradio jednu akciju u 67. minuti kada je ubacio Philipp Degen, no pred golom se nisu dobro snašli domaći napadači, pa su gosti lako spriječili izjednačenje. U sljedećoj akciji izdaleka je pucao Fabian Frei, no taj je šut otišao pored gola.

Sve agresivniji Basel dolazio je u solidne prilike, no i dalje im je nedostajao dobar završni dodir s loptom. Udarac Marcela Diaza otišao je pored gola, a loptu koju je u šesnaestercu dobio Salah, lako je zaustavio Čech.

Šok za Chelsea dogodio se u 86. minuti kada je češki sudac Pavel Kralovec dosudio prilično sumnjiv penal za domaće, nakon prekršaja Azpilicuete nad Stockerom. Loptu je na bijelu točku postavio Schär i snažnim udarcem donio izjednačenje svojoj momčadi.

Chelsea je nakon tog pogotka svim snagama krenuo naprijed, a to je urodilo plodom u posljednjim sekundama sudačke nadoknade. Chelsea je imao slobodan udarac na dvadesetak metara od gola, a izveo ga je David Luiz. Lopta je išla nisko po podu u suprotan kut, a domaći je vratar ostao prekratak da bi obranio. Odmah zatim označen je kraj utakmice s konačnim rezultatom od 1:2.

Europska liga, završnica

polufinale

Basel1:2Chelsea
Fenerbahçe1:0Benfica
Chelsea3:1Basel
Benfica3:1Fenerbahçe

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 15:47
    Ja se slažem da je Baselov penal smiješan i da ga nije bilo i nigdje ga nisam opravdavao, ja samo kažem da je za svoj trud, želju i borbenost, Basel zaslužio izvuči više iz ove utakmice, jer nije ni Chelsea odigrao sad baš tako sjajno da bi već u prvoj utakmici zaslužio osigurati prolaz.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 15:11
    a Baselov smiješni penal nisi spomenuo. zanimljivo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 14:03
    Mislim da je Basel zaslužio barem remi. Chelsea je imao svoje prilike, ali ih nisu iskoristili, nego su zabili dva sretna, slučajna gola, što me podsjetilo da takve tragične golove obično primaju samo Dinamo i Hajduk u Europi. A i taj prekršaj u zadnjim sekundama iz kojeg su zabili je isto malo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • FMfanatic26.04.2013. u 08:06
    odg 3+ glatko :))
    FMfanatic
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 00:15
    Solidna utakmica
    Obrisan korisnik