Tenis

Čilić eliminirao četverostrukog osvajača Hewitta, za obranu naslova u Queen'su protiv Murraya

Vedran Babić • subota, 15.06.2013.
Čilić eliminirao četverostrukog osvajača Hewitta, za obranu naslova u Queen'su protiv Murraya
Foto: EPA

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić preskočio je i četvrtu prepreku na ATP turniru u Queen'su. U polufinalu je u tri seta izbacio četverostrukog osvajača ovog turnira, Lleytona Hewitta, te će u nedjelju protiv Andyja Murraya pokušati obraniti lanjski naslov...

U danu u kojemu je kiša ponovno igrala značajnu ulogu u londonskom Queen'su Marin Čilić izborio je plasman u finale drugu godinu u nizu. U polufinalnom je susretu bio bolji od australskog veterana Lleytona Hewitta 6:4, 4:6, 6:2 poslije dva sata i 21 minute igre. Čilić je tako dobio svoju osvetu za poraz na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama na travi Wimbledona.

32-godišnji Australac, bivši broj jedan i osvajač Wimbledona, ovog je tjedna igrao svoj najbolji tenis ove sezone. Izbacio je Dimitrova, Querreyja i Del Potra, a protiv Čilića je odigrao dobra dva seta. Nadoknadio je break zaostatka u drugom setu, no u trećem je prvi hrvatski "reket" dominirao te je bez većih problema došao do pobjede.

Za svoj jubilarni deseti pojedinačni naslov 24-godišnji Međugorac u nedjelju će morati pobijediti prvog nositelja i drugog tenisača svijeta, Andyja Murraya. Škot je s 4:6, 6:3, 6:2 porazio Jo-Wilfrieda Tsongu. U međusobnim susretima Murray protiv Čilića vodi 8-1 (2-0 na travi).

Kronologija

Kiša je prvi put svoje prste uplela već na zagrijavanju, a igrači su se na teren vratili poslije gotovo dva sata. Uvjeti su bili vjetroviti i teški za igru. U početku se bolje snašao Čilić te je ranim breakom poveo 2:0. Doduše, Hewitt mu je jako pomogao u prvom gemu odserviravši čak četiri dvostruke pogreške.

Kod 0:2 Hewitt, trenutno 82. tenisač svijeta je bio u novim problemima, ali je izvukao 15-40. Kod izjednačenja je ponovno počela padati jaka kiša i susret se morao prekinuti poslije samo 15 minuta igre.

Statistika

Čilić je meč završio s 11 asova i pet dvostrukih pogrešaka. Imao je 58% prvog servisa, na kojemu je osvojio 76% poena. Na drugom je servisu bio uspješan u 45% poena. Realizirao je pet od 14 break lopti i spasio sedam od deset.

Dvoboj je započeo na Središnjem terenu, no s obzirom na to da je kiša dosta poremetila raspored odigravanja polufinalnih mečeva, organizatori su odlučili pomaknuti nastavak meča Čilić - Hewitt na obližnji teren broj 1. Na Središnjem su terenu tako zaigrali Andy Murray i Jo-Wilfried Tsonga. Dakako, do ove promjene nije moglo doći bez pristanka Čilića i Hewitta, no oni nisu stvarali nikakve daljnje probleme organizatorima.

Kada se igra nastavila, nekih dva sata kasnije, Australac je zadržao svoj servis gem i smanjio na 2:1. Nakon toga više nije bilo oduzetih servisa u prvoj dionici. Čilić je na svom početnom udarcu bio gotovo nedodirljiv, a kod 4:2 mogao je napraviti i drugi break da je realizirao jednu od dvije vezane break lopte.

Na servisu za set, kod 5:4, Čilić se našao u prvim problemima. Do tog trenutka Hrvat je na svom servisu izgubio samo jedan poen. Poveo je 30-0 i činilo se da će glatko doći do seta, no nije moglo bez komplikacija. Hewitt je dobio čak tri prilike za break, ali nije iskoristio ni jednu i Čilić je ipak priveo set kraju u svoju korist.

Čilić je drugi set otvorio na identičan način kao prvi - breakom u prvom gemu. Nakon toga je izvukao 15-40 na svom servisu i poveo 2:0. No Hewitt tada uzvraća s pet uzastopnih gemova. U tom nizu Čilić je imao mnogo šansi da se vrati u igru, ali nije realizirao čak pet šansi. Jednu kod 2:2 te 0-40 i jednu prednost kod 2:4.

Kod 3:5 Čilić je ipak nadoknadio izgubljeni servis i došao u situaciju da izjednači na 5:5. No dobro raspoloženje hrvatskog tenisača nije dugo trajalo. Servis mu je počeo padati i Hewitt je došao do još jednog breaka, time i seta. Na set lopti Čilić je načinio dvostruku pogrešku.

Treći set bio je ravnopravan do rezultata 2:2, a onda je Čilić s dva uzastopna breaka trasirao put prema finalu. Hewitt je jedini put u toj dionici zaprijetio kod 2:5 kada je imao i prokockao break loptu.

ATP Queen's, polufinale:
Čilić (Hrvatska, 5) - Hewitt (Australija) 6:4, 4:6, 6:2
Murray (VB, 1) - Tsonga (Francuska, 4) 4:6, 6:3, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2013. u 10:25
    ZooM daj molim te, mi smo navikli očito da svi naši tenisači moraju biti najmanje kao Ivanišević, rukometaši kao Balić, nogometaši kao Boban itd. Queens je vrhunski turnir nastupila su 4 top 10 igrača, pa to je iznad prosjeka i za ATP 500 turnire, koji su većeg ranga.
    Obrisan korisnik
  • ZooM15.06.2013. u 23:03
    Stvarno smo nisko pali u tenisu kada moramo puštati neke da uživaju u tome što je naš prvi reket ušao u finale turnira najniže kategorije. Ako sutra pobjedi drugog igrača svijeta i osvoji turnir onda ćemo uživati, danas još nije vrijeme..
    ZooM
  • interreg15.06.2013. u 22:15
    Bravo Marine, tako mi je drago da potvrdjujes dobru igru od prosle godine. Tek toliko da vas podsjetim da Marin BRANI naslov ovdje i da je vec osvojio 7-8 ovakvih turnira. ;-) Nije on od jucer odjednom naucio igrati.
    interreg
  • Obrisan korisnik15.06.2013. u 21:49
    bravo Marine i sretno dalje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2013. u 21:45
    daj nas pusti da uzivamo u ovom trenutku
    Obrisan korisnik