Nogomet

Ivković sanja treće pretkolo, a trener Dinama Maaskant i dalje arogantno najavljuje prolaz

Damir Žbulj • četvrtak, 25.07.2013.
Ivković sanja treće pretkolo, a trener Dinama Maaskant i dalje arogantno najavljuje prolaz
Foto: EPA

Lokomotiva je u drugo pretkolo kvalifikacija za Europsku ligu ušla s najmanje očekivanja od svih hrvatskih klubova. Dinamo iz Minska na papiru je izgledao kao popriličan favorit za prolaz, međutim, uz pametnu igru na gostovanju u Bjelorusiji sastav Tomislava Ivkovića stigao je do vrijedne 1:2 pobjede i velike prilike da u uzvratu od 20 sati na Maksimiru stigne do sjajnog uspjeha...

"Odigrali smo taktički savršenu utakmicu, bili smo maksimalno disciplinirani i organizirani. Svaka čast dečkima na provedbi dogovorenoga," istaknuo je trener Lokosa Tomislav Ivković nakon prve utakmice drugo pretkola kvalifikacija za Europsku ligu u kojem je njegov sastav u svojem prvom europskom nastupu u povijesti kluba svladao favorizirani Dinamo iz Minska te tako uz dva postignuta pogotka na gostujućem terenu najavio veliku priliku za prolaz.

Međutim, odrađeno je samo pola posla. Lokomotiva je u prvom dvoboju imala priliku 'dokrajčiti' suparnika, posljednjih 20-ak minuta imali su i igrača više an terenu, u samoj završnici Mario Šitum nije realizirao kazneni udarac, što znači da umjesto praktički riješenog dvoboja u prvih 90 minuta u Minsku, hrvatsku ekipu očekuje još jako puno posla večeras od 20 sati na Maksimiru.

Svjestan je Ivković kako još uvijek nije sve odlučeno, ali i kako ima odličan rezultat i priliku da vjerojatno kroz identičnu taktiku kao i u prvoj utakmici vreba suparnika i svoju priliku za pozitivan rezultat traži kroz protunapade.

Za takav rasplet na raspolaganju ima upravo savršene igrače.

U prvom dvoboju istaknuli su se Musa i Chago odličnim asistencijama te Šitum i fenomenalni brzonogi Petar Mišić postignutim golovima. Ova četvorka glavna je osovina ovosezonske Lokomotive, a može se očekivati kako će Ivković i u uzvratu vjerojatno zaigrati s identičnim početnim sastavom kao što je to bilo i u Minsku.

"Utakmica će biti izuzetno teška i morat ćemo odigrati još barem 20 posto bolje nego što smo igrali u Minsku kako bismo prošli tu prepreku. Naravno da se u svim utakmicama Europske lige mi smatramo kao autsajderi, a druga je stvar što se osjećamo dobro i imamo kvalitetu, uz maksimalan angažman na travnjaku i pozitivan rezultat na kraju, nitko sretniji od nas," najavio je strateg Lokomotive pred današnju utakmicu.

Dinamo iz Minska nakon 18 odigranih kola u bjeloruskom prvenstvu trenutno je četvrta ekipa na tamošnjoj ljestvici, međutim, nakon poraza od Lokomotive, poraženi su i za vikend u prvenstvu pa u Zagreb sigurno ne dolaze u najboljem mogućem raspoloženju.

Traži se podrška

U svojem premijernom europskom nastupu Lokomotiva je na pragu najvećeg uspjeha u povijesti kluba, ali prolaz u treće pretkolo kvalifikacija za Europsku ligu bio bi izuzetno važan i za hrvatski klupski europski koeficijent. Iz kluba su pozvali sve navijače i simpatizere kluba da u što većem broju dođu na stadion i pruže podršku igračima i treneru u susretu protiv bjeloruskog predstavnika. Ulaznice se prodaju na blagajni Lokomotive ispod zapadne maksimirske tribine po popularnoj cijeni, za tribinu zapad treba izdvojiti 15, dok za istok ulaznica košta deset kuna.

Njihov trener Nizozemac Robert Maaskant bio je (pre)siguran u uspjeh i prije prvog dvoboja, a čak niti nakon domaćeg poraza nije promijenio svoje mišljenje pa i dalje bahato i arogantno, možda čak i bezobrazno najavljuje kako njegova ekipa ima velike šanse za prolaz te kako Lokomotiva nije, osim hitrine, pokazala baš ništa u čemu bi bila bolja od Dinama.

"Razočaran sam rezultatom, bili smo kažnjeni za naše pogreške. U posjedu lopte smo dominirali, ali nismo bili dovoljno konkretni te smo čak i s desetoricom bili ekipa koja pokušava napasti. Još uvijek imamo svoje šanse, igra se nova utakmica u Zagrebu i mišljenja sam kako protiv ove ekipe možemo postići najmanje dva pogotka. Bit će teško, ali ne i nemoguće."

Nizozemski trener nema neko pozitivno mišljenje o Lokosima: "Najgora stvar je što protivnik nije puno pokazao. Jedini adut kojeg su imali u igri protiv nas bila je - brzina, što im je omogućilo nekoliko opasnih protunapada preko kojih su i osigurali pobjedu."

Strijelac jedinog pogotka za ekipu iz Minska bio je Srbin Lazar Veselinović, a loptu su u mrežu pospremili tek nakon pomutnje u Lokomotivinoj obrani, a ne iz neke vrhunski izgrađene akcije. Međutim, izgledno je kako će Bjelorusi i u Zagrebu na Maksimiru pokušati kroz dominaciju u posjedu lopte stići do golova: "Siguran sam kako će Hrvati igrati isto kao i u Minsku, uz koncentraciju na obranu. Mi moramo biti strpljivi, igrati svoj nogomet. Kada zabijemo prvi gol, protivnik će postati nervozan, što će nam olakšati zadatak."

Dvoboj na Maksimiru započinje u 20 sati, a pravdu će dijeliti Škot Kevin Clancy.

Kvalifikacije za Europsku ligu, drugo pretkolo, uzvrat:
Lokomotiva - Dinamo Minsk, 20 sati
(prva utakmica: Dinamo Minsk - Lokomotiva 1:2)

Europska liga, kvalifikacije

2. pretkolo

Dinamo Minsk1:2Lokomotiva
Hajduk2:1Turnovo
Rijeka5:0Prestatyn Town
Turnovo1:1Hajduk
Lokomotiva2:3Dinamo Minsk
Prestatyn Town0:3Rijeka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 15:43
    Ovo će za mene osobno biti najugodnije iznenađenje ako Lokosi prođu dalje. Sretno im bilo!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 14:28
    chago je za sare-a doktor nogometa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 12:38
    Ako se ne skupi 15000 zagrebcana da podrzi lokomotivu danas je zbilja sramota.. Jos je i cjena karata presmijesna.. Ivkovic i decki zbilja zasluzuju da im se zapljesce zato purgeri i svi ostali koji su u mogucnosti veceras na stadion i ne stedite grla i dlanove!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 12:37
    Ako se ne skupi 15000 zagrebcana da podrzi lokomotivu danas je zbilja sramota.. Jos je i cjena karata presmijesna.. Ivkovic i decki zbilja zasluzuju da im se zapljesce zato purgeri i svi ostali koji su u mogucnosti veceras na stadion i ne stedite grla i dlanove!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 12:03
    prenosi se na arenasport1!
    Obrisan korisnik