Europska liga, kvalifikacije, 2. pretkolo, 18.07.2013, 18:00 h, Minsk, stadion Traktor
Suci: Richard Trutz (SVK); Tomaš Somolani (SVK) Ondrej Brendza (SVK);
Dinamo Minsk
Dinamo Minsk
Lazar Veselinović 62'
1:2 Lokomotiva
Mario Šitum 11'
Petar Mišić 41'
Lokomotiva

Video: Sjajan posao Lokomotive u europskom debiju uz povijesnu pobjedu protiv Dinama

Damir Žbulj • četvrtak, 18.07.2013.
Video: Sjajan posao Lokomotive u europskom debiju uz povijesnu pobjedu protiv Dinama
Foto: EPA

Za odlične vijesti iz bjeloruskog Minska pobrinuli su se nogometaši Lokomotive, koji su u svom premijernom europskom nastupu stigli do pobjede nad Dinamom, rezultatom 1:2. Golove za Lokose postigli su Mario Šitum i Petar Mišić još u prvom poluvremenu, a nakon primljenog pogotka u nastavku ostaje žal što posao nije dovršen još na gostovanju, jer imao je hrvatski predstavnik posljednjih 20-ak minuta igrača više na terenu, dok je Šitum dvije minute prije kraja propustio realizirati kazneni udarac.

Dinamo Minsk
Dinamo Minsk
Lokomotiva
 
Aleksandr Gutor
 
Vitali Trubilo
 
Sergej Politevič
 
Slobodan Simović
 
Oleg Veretilo
 
Artem Bikov
 
Nemanja Nikolić
(do 61'+')
 
Nenad Adamović
(do 61')
 
Hernan Figueredo
(do 84')
 
Lazar Veselinović
 
Igor Stasevič
Pričuvni igrači
 
Carlos Coto
61'+'
 
Vladimir Khvaščinski
61'
 
Sergej Kontsevoj
84'
Trener
Robert Maaskant
20
(do 71')
11
(do 84')
Pričuvni igrači
Trener
Tomislav Ivković

Lokomotiva je napokon dočekala i taj dan i prvi, povijesni nastup u europskim natjecanjima, u drugom pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu. Već nakon ždrijeba se znalo kako Lokose očekuje izuzetno težak posao, protiv čvrste i neugodne ekipe koja je 'na papiru' bila u određenoj mjeri favorit, međutim, hrvatski predstavnik prezentirao se u sjajnom izdanju...

Još je u najavi utakmice strateg Lokosa odlično uočio način na koji igra njegov suparnik, mudro je odabrao taktiku s kojom se odlučio suprotstaviti Dinamu, a već u prvom dijelu njegova ekipa imala je fantastična dva pogotka prednosti.

Počelo je čvrsto, već je u drugoj minuti Musa zaradio javnu opomenu zbog oštrog starta, no, osim prividne premoći u posjedu lopte domaćih, nije bilo ozbiljnijih prijetnji po Lokomotivina vrata.

Baš naprotiv, iz prve prave prilike pred golom Dinama, Lokosi su stigli do vodstva. Musa je odradio veći dio posla, majstorski je probio lijevi bok, krajnjim naporom je uspio ubaciti, gdje je Mario Šitum na pet metara od gola bio snalažljiv i savršeno precizan, za veliko slavlje gostiju iz Zagreba.

Igrala je Lokomotiva hrabro, bez treme, bez kompleksa. Odlično su se njeni igrači postavili na terenu, vrebali su svoju priliku iz brzih protunapada te se čekala situacija kada se mogla iskoristiti činjenica kako posljednja linija Dinama stoji izuzetno visoko i daleko od svojih vratiju.

Jedna takva prilika stigla je u 41. minuti, a sjajno je poentirao novopridošli Petar Mišić. Chago je gurnuo loptu u suparničku polovicu, u prazan prostor se sjurio Mišić, izbio sam ispred vratara Dinama te rutinski i smireno loptu smjestio u mrežu.

Bjeloruski nogometaši vidno su ostali šokirani raspletom na njihovom stadionu. Osim nekoliko poluprilika nisu u prvih 45 minuta ozbiljno ugrozili gol Lokomotive, a u sučevoj nadoknadi prvog dijela gotovo je hrvatski predstavnik stigao i do trećeg pogotka, kada je Mišić iskopirao akciju za drugi gol. U sprintu je krenuo prema vratima Dinama, ali sa protivničkim braničem na leđima ipak nije imao dovoljno snage za preciznu završnicu.

Naravno, bilo je za očekivati kako će nogometaši Dinama u nastavku dvoboja krenuti još ofenzivnije, kako bi donekle pokušali izvući aktivan rezultat za uzvrat. Njihov trener čekao je s izmjenama do 61. minute, ušli su tada napadač Khvaščinski te Španjolac Coto i odmah potom domaćin je stigao do svog prvog pogotka.

Srbin Veselinović, na ubačaj Staseviča i uz malu pomutnju obrane Lokosa, zabio je u 62. minuti i rezultat postavio na 1:2.

Veliku uslugu Lokomotivi u završnih 20-ak minuta napravio je domaći veznjak Simović, koji je zaradio drugu javnu opomenu pa je ipak s desetoricom igrača na terenu pritisak Dinama u završnici bio slabiji.

Lokosi su mogli dokrajčiti Bjeloruse dvije minute prije kraja, Chago je izborio kazneni udarac, no Mario Šitum nije realizirao penal, uz obranu domaćeg vratara.

Ipak, pobjeda uz dva postignuta pogotka na gostovanju u Minsku sjajan je rezultat pred zagrebački maksimirski uzvrat za tjedan dana. Lokomotiva ima stvarno veliku priliku za prolaz u treće pretkolo kvalifikacija za Europsku ligu i to u svom premijernom nastupu u europskim natjecanjima.

Europska liga, kvalifikacije

2. pretkolo

Dinamo Minsk1:2Lokomotiva
Hajduk2:1Turnovo
Rijeka5:0Prestatyn Town
Turnovo1:1Hajduk
Lokomotiva2:3Dinamo Minsk
Prestatyn Town0:3Rijeka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH21.07.2013. u 10:04
    Samo da se u uzvratu opet ne ukaže Lazar.
    ALGHAZANTH
  • Mithrandir19.07.2013. u 13:04
    Česitke lokosima na pobjedi. Treba biti oprezan i pametan u uzvratu jer ništa još nije gotovo. Nadam se da ovaj promašeni penal neće na kraju skupo stajati.........
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik19.07.2013. u 11:31
    Realno, rezultat puno bolji od igre. Jednostavno, nisu mogli spojit tri dodavanja i izać iz presinga domaćina, samo su napucavali loptu naprijed i tu svaku loptu je pokupila obrana domaćina, ali baš svaku, jer u Lokomotivi nitko nije ni pokušavao doći do te ispucane lopte. Sreća je samo što su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.07.2013. u 08:46
    Slažem se s Lovrom. Lokomotova je igrala loše i nekako bezvoljno (nikom se nije dalo trčati za loptama koje su se gurale u for i sl.). Rezultat je puno bolji od igre i mislim da bi u Zagrebu moglo biti svašta (Sjetite se Šibenika prošle ili predprošle godine). Nadam se da će Lokomotiva o treće... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG19.07.2013. u 01:46
    Neka se igra na kontre ak se može, al nek se i proba zadržat lopta kad nema kontre, a ne šutat ju bjeloruskoj obrani u noge. To se neprekidno događalo u prvom poluvremenu. Umjesto da lopta napravi neki krug oko obrane il da se neš proba iskonbinirat s vezom oni su ju napucavali ili potkopavali... [više na forumu]
    Lovro-ZG