SP 2014., dodatne kvalifikacije, 19.11.2013, 20:15 h, Zagreb, stadion u Maksimiru, gledatelja: 20.000
Suci: Bjorn Kuipers, Van Roekel, Zeinstra (svi Nizozemska)
Hrvatska
Hrvatska
Mario Mandžukić 27'
Darijo Srna 47'
2:0(1:0) Island
Island

Video: Hrvatska i s desetoricom samljela Island i plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Brazilu!

Bernard Jurišić • utorak, 19.11.2013.
Video: Hrvatska i s desetoricom samljela Island i plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Brazilu!
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će na Svjetskom prvenstvu u Brazilu! Iako je više od 50 minuta igrala s igračem manje, Hrvatska je večeras samljela Island, kojeg je od teške katastrofe spasio "hobotnica" Hallordsson...

Island
Hrvatska
Island
10
(do 89')
20
(do 74')
18
(do 80')
Pričuvni igrači
Trener
Niko Kovač
12
Hannes Halldorsson
6
Ragnar Sigurdsson
14
Kari Arnason
2
Birkir Mar Saevarsson
23
Ari Freyr Skulason
10
Gyilfi Sigurdsson
8
Birkir Bjarnason
7
Johann Berg Gudmundsson
17
Aron Einar Gunnarsson
(do 72')
22
Eidur Gudjohnsen
(do 64')
11
Alfred Finnbogason
Pričuvni igrači
19
Rurik Gislason
64'
21
Emil Hallfredsson
72'
 
Trener
Lars Lagerbäck

Žestoko je Hrvatska krenula u okršaj s Islandom, samo 40 sekunda trebalo nam je za prvu veliku prigodu. Kovačić je imao puno prostora za udarac sa 16 metara, ali kao da nije bio spreman tako rano biti ubojito precizan.

Agresivnost i motiviranost kod hrvatskih igrača bile su vidljive svake minute. Osim pokušaja Gudjohnsena kojeg je blokirao Finnbogason u 11. minuti, sve je u prvom poluvremenu pripadalo Hrvatskoj. Letjele su lopte u kazneni prostor Islanda sa svih strana, no visoki islandski stoperi uspješno su čistili sve prijetnje.

Ovacije i suze Nike Kovača

Brzo je uspostavljena "veza" između navijača i novog izbornika Nike Kovača. U 33. minuti po prvi put se s tribina nakon dugo vremena čulo skandiranje imena hrvatskog izbornika, a ponovilo se još nekoliko puta tijekom utakmice. Niko je navijačima uzvratio pozdravom, a koliko mu je značila večerašnja pobjeda pokazale su suze na njegovom licu neposredno nakon završetka utakmice.

U 22. minuti Srna je odlično izveo slobodan udarac, a vratar Hallordsson nastavio sjajnu formu iz Reykyavika i izvadio loptu iz lijevog kuta. Nakon kornera Mandžukić je najviši u skoku, ali puca preko grede.

A onda, napokon! Rakitić je u 27. minuti ubacio loptu s lijevog krila, Perišić i sredini samo malo skrenuo prema daljoj vratnici, a tamo je dočekao Mario Mandžukić i spremio u mrežu za hrvatsko vodstvo. Oduševljenje i olaškanje miješali su se među 20.000 gledatelja u Maksimiru i nekoliko milijuna ispred TV ekrana.

Hrvatska nije stajala, krenuli su naši igrači i po drugi pogodak, pokušaje Modrića i Mandžukića zaustavljao je islandski vratar na samoj gol-liniji. A onda - šok.

Mandžukić je u jednom dvoboju na centru neoprezno đonom pogodio islandskog igrača u koljeno, što je nizozemski vratar kaznio direktnim crvenim kartonom. Uhvatio se Manždo za glavu, s njim i svi mi ostali.

Hrvatska je dogurala do poluvremena s prednošću, a u svlačionici je krenulo "regrupiranje". U Reykyaviku se Island uspješno branio s igračem manje 40 minuta, Hrvatska će u Zagrebu morati više od 50.

I dok smo razmišljali o tome kako se obraniti, napravili smo ono najbolje što se moglo. Zabili smo drug gol. Odmah nakon izlaska iz svlačionice Kovačić se zabio kao šilo kroz sredinu i ostavio loptu Dariju Srni na desnom rubu kaznenog prostora. Kapetan iz prve cilja dalji kut, hvata Hallordssona na krivoj nozi i pogađa "malu mrežu" za 2:0!

Islanđani su uzeli loptu i pokušali kreirati nešto, ali nisu uspijevali. Štoviše, Hrvatska je munjevitim kontrama opasno prijetila, a samo je vratar Hallordsson čuvao islandsku nadu za put u Brazil.

U 59. minuti Kovačić je još jednom promiješao islandsku obranu, kroz trojicu igrača izašao oči u oči s Hallordssonom, koji nogom odbija loptu u korner. Nakon tog kornera Olić sjajnim škaricama pogađa gredu, lopta se od leđa islandskog vratara odbija ispred gol-linije, nije bilo sreće da ju i prijeđe.

Novi "zicer" Hrvatska je imala u 64. minuti. Modrić je presjekao jednu loptu na našoj polovici i krenuo sam prema vratima, pratio ga je Perišić i dobio loptu, izašao oči u oči s Hallordssonom, ali još je jednom islandski vratar spasio svoju momčad prave katastrofe.

U 76. minuti i Pranjić izlazi oči u oči s Hallordssonom - i to sjajni islandski vratar "skida", kao i Rebićev "zicer" u sudačkoj nadoknade. No, nije više ni bilo potrebno, Hrvatska je ostvarila pobjedu koja ju je odvela na Svjetsko prvenstvo u Brazil!

Sjajna, agresivna, gladna i napaljena Hrvatska. Hrvatska Nike Kovača!

SP 2014., dodatne kvalifikacije

19.11.2013.
Švedska2:3Portugal
Hrvatska2:0Island
Rumunjska1:1Grčka
15.11.2013.
Portugal1:0Švedska
Ukrajina2:0Francuska
Grčka3:1Rumunjska
Island0:0Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 18:47
    Bravo naši! Napokon utakmica odigrana s punim angažmanom i velikom količinom trke. U pristupu igrača se vidi razlika između Štimca koji je izgubio autoritet u svlačionici i Kovača koji ima i autoritet i povjerenje igrača. U nogama imaju, sad je i glava na mjestu. Neki kažu da je Island slab i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ZEEBANCIA20.11.2013. u 15:48
    Nakon godinu i pol dana sinoć smo vidjeli rapsodiju i svu raskoš hrvatskog nogometnog talenta!
    ZEEBANCIA
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 13:30
    E, kad' ih još ne bi komentirao ...
    Obrisan korisnik
  • ZooM20.11.2013. u 12:52
    Druge prozivaš da su licemjeri a imaš primitivnu potrebe pljuvati po reprezentaciju koju uopće ne pratiš? Čemu onda uopće komentiraš, što se zamaraš, što te uopće briga? Vrati se "svetoj borbi" protiv Mamića i ostavi reprezentaciju na miru.
    ZooM
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 12:05
    cestitke od makedonija,navijacu za vas u brazil jer stvarno kad zelite igrate najlepsi nogomet u evropi
    Obrisan korisnik