Nogomet

Portugalcima treba čudo, SAD-u i Njemačkoj tek remi

Josip Piršljin • četvrtak, 26.06.2014.
Portugalcima treba čudo, SAD-u i Njemačkoj tek remi
Foto: EPA

Svi putnici u osminu finala Svjetskog prvenstva bit će poznati do kraja dana nakon utakmica trećeg kola u skupinama G i H. SAD-u i Njemačkoj dovoljan je remi u međusobnoj utakmici, a da se to neće dogoditi nadaju se u Portugalu i Gani. Halilhodžićev Alžir drugo mjesto mora obraniti u izravnom dvoboju s Rusijom, a nade još nije izgubila niti Južna Koreja.

Portugal - Gana

Portugalci su se spasili poraza u drugom kolu protiv SAD-a, ali svejedno su im šanse za osminu finala vrlo slabe. Tu je situaciju uzrokovao težak poraz od Njemačke u prvom susretu na Svjetskom prvenstvu, te će momčadi Paula Benta trebati čudo da se nađe među 16 najboljih.

"Treba nam pobjeda. Taj nam je cilj u glavi i pokušat ćemo zabiti što je moguće više pogodaka. Gana mora pasti, još uvijek vjerujemo kako možemo u sljedeći krug natjecanja", kazao je branič Portugala Ricardo Costa. Uz što veću pobjedu nad Ganom, Portugalcima treba i slavlje Njemačke protiv SAD-a.

No, nešto će se pitati i Gance koji su protiv Nijemaca pokazali da mogu iznenaditi favorite. Oni su u boljoj poziciji od Portugala zbog gol-razlike i dat će sve od sebe da ponove uspjeh iz Južne Afrike kada su igrali u četvrtfinalu. "Znamo da se moramo boriti do samog kraja i nećemo odustati od naših ciljeva", rekao je ganski izbornik Appiah.

SAD - Njemačka

Amerikanci su propustili veliku priliku osigurati osminu finala već u drugom kolu. Bili su na rubu pobjede protiv Portugala, ali primili su gol za 2:2 u sudačkoj nadoknadi. Svejedno su u dobroj poziciji za proći dalje, ali ne smiju se previše opustiti protiv Nijemaca.

"Želimo pobijediti Njemačku i biti prvi u grupi. Znamo da nam je i remi dovoljan, ali želimo pobjedu kako bi u osmini finala igrali s drugim iz grupe H", kazao je pomalo samouvjereno izbornik američke reprezentacije Klinsmann.

Njemačka još uvijek nije potpuno sigurna u prolaz skupine, te će morati ozbiljnije pristupiti utakmici nego što je bio slučaj protiv Gane. U momčad se vraćaju Boateng i Khedira, dok je za SAD upitan nastup napadača Jozyja Altidorea.

Južna Koreja - Belgija

Belgija već razmišlja o knockout fazi natjecanja, dok se u Južnoj Koreji tome tek nadaju. Remi protiv Rusije i poraz od Alžira stavio je Korejce u vrlo tešku poziciju da se u zadnjem kolu moraju "vaditi" protiv Belgije koja se pokazala snažnim protivnikom.

"Iskreno, raspoloženje u našoj momčadi nije baš najbolje. Ali, nitko još uvijek nije izgubio nadu da možemo proći u osminu finala. Istina je kako je Belgija vrlo jaka momčad, no ukoliko pokažemo naš borbeni duh, neočekivano postaje moguće", izjavio je napadač Kim Shin-wook.

Za očekivati je kako će Wilmots odmoriti neke važnije igrače i dati priliku mlađima u ekipi. Pretpostavlja se da će Origi početi umjesto Lukakua, a mjesta bi se moglo naći i za mladu nadu Manchester Uniteda Januzaja. Bit će to četvrti međusobni dvoboj ovih dviju momčadi, a Belgija je pobijedila sve tri utakmice.

Alžir - Rusija

Halilhodžićevi igrači su napravili odličan posao pobijedivši Južnu Koreju 4:2 i trenutno se nalaze na drugom mjestu skupine. U zadnjem kolu igraju s Rusima i ne smiju izgubiti ukoliko žele napraviti povijesni uspjeh plasmanom u drugi krug.

"Želimo se nadigravati i to ćemo raditi protiv Rusije. Konačno smo sa sebe skinuli etiketu defenzivne momčadi. Dokazali smo da smo ekipa koja se zna braniti, ali i napadati i zabijati golove", rekao je veznjak Bentaleb. Rusija je, pak, bila neuvjerljiva u dosadašnje dvije utakmice i morat će prikazati puno bolju igru.

"Samo je jedan način da prođemo grupu - moramo pobijediti. Ja u to vjerujem, apsolutno vjerujem svojim igračima", rekao je Capello uoči dvoboja. Ukoliko se Rusi plasiraju u drugi krug Svjetskog prvenstva, bit će to prvi put od raspada Sovjetskog Saveza.

SP 2014, Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

SAD0:1Njemačka
Portugal2:1Gana
1Njemačka 37:2+57
2SAD 34:404
3Portugal 34:7-34
4Gana 34:6-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.06.2014. u 18:12
    na koju foru se sad prvo igra grupa G,a ne grupa H,ako je do sad bio običaj da se prvo igra B pa A skupina, D pa C skupina, F pa E skupina...ne,a logike ovo danas???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2014. u 15:26
    SAD je trebao vec osigurati prolaz da nisu nesretno primili gol u 95 minuti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2014. u 14:10
    Njemci 2 u 2, a Gana mozda i dobije posto je sila lova, lol.
    Obrisan korisnik
  • Kojot_5026.06.2014. u 13:32
    SAD-Njemačka X ko kuća
    Kojot_50
  • cameosis26.06.2014. u 13:28
    lagane pobjede ghane i njemačke za prolaz.
    cameosis