Nogomet

Van Gaal: "Sve je bilo unaprijed dogovoreno, za planiranu zamjenu nije znao tek Cillessen"

Mihaela Bradovski • nedjelja, 06.07.2014.
Van Gaal: "Sve je bilo unaprijed dogovoreno, za planiranu zamjenu nije znao tek Cillessen"
Foto: EPA

Reprezentacija Nizozemske boljim izvođenjem udaraca s bijele točke plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva u kojem će snage odmjeriti s Argentinom, a sigurno je kako će se tijekom iduća dva dana pauze još dosta govoriti o Louisu van Gaalu i njegovoj taktici sa zamjenama. Ulazak Tima Krula pokazao se kao pun pogodak...

Nakon dvoboja Nizozemska i Kostarike očekivano se najviše pričalo o taktici koju je pripremio Louis van Gaal, a odnosila se na vratarsku promjenu pred izvođenje kaznenih udaraca. Izbornik pobjedničke vrste na konferenciji za medije otkrio je kako je ona unaprijed dogovorena, za nju nije znao tek prvi vratar Jasper Cillessen.

"Unaprijed smo sve dogovorili, i svi u stručnom stožeru su bili složni oko toga da je Tim najbolji izbor ako dođe do jedanaesteraca. Svaki igrač u mojoj momčadi ima određene kvalitete i vještine i to treba iskorištavati po potrebi", započeo je Van Gaal te dodao:

"Nismo ništa rekli Jasperu jer ga nismo željeli izložiti takvoj informaciji prije početka utakmice, bojali smo se mogućeg razočaranja. S druge strane, Tom je znao, puno smo razgovarali s njim, proučavali kako igrači Kostarike pucaju jedanaesterce. Vidjeli ste i sami kako je pogađao strane i svi smo ponosni na njegov učinak."

Takva priprema izmjena, svjestan je i sam, bila je vrlo riskantan potez, posebno zbog činjenice da su neki od njegovih igrača bili vidno umorni, a s ulaskom Huntelaara oslabljena je i posljednja linija što je Kostariku u konačnici dovelo do najboljih prilika na susretu.

"Bilo je tu dosta rizika, čuvajući posljednju zamjenu kako smo planirali. Imali smo u igri igrače sa sitnim ozljedama, igrače poput Van Persieja i Wijnalduma koji su bili iscrpljeni, a riskirali smo i s ulaskom Huntelaara jer smo tako ostali brojčano slabiji u obrani, ali na kraju se, na sreću, isplatilo. Da nije, kriva odluka bi bila na meni, moja pogreška."

Za svoje izabranike 62-godišnji stručnjak ima samo riječi hvale, kroz smijeh je priznao da su se u pojedinim trenucima držali bolje od stručnog stožera. A uslijedila je i pohvala na račun profesionalnosti i njihovog odnosa prema svojoj odgovornosti.

"Čini mi se da su igrači bili smireniji od stručnog stožera, moji su pomoćnici skakali okolo i na sve. Smatram da su igrači sve odradili savršeno, bez obzira na to što su suci dopustili razna odugovlačenja, a da ne govorim o odlukama oko nekih prekršaja. To su bili frustrirajući trenuci za nas, ali svi do jednog su znali za svoje zadaća i odgovornosti i u tome leži ključ. Skidam im kapu na svemu. Kada bih ih morao usporediti s ostalim momčadima koje sam trenirao, oni su najsnažniji u smislu profesionalnosti i preuzimanja odgovornosti."

Priupitan za utakmicu drugog subotnjeg četvrtfinalnog para nije želio ulaziti u dublje analize, a u dijelu koji je uspio pogledati, otkrio je, Belgiju je vidio kao boljeg protivnika.

"Ne mogu mnogo govoriti o utakmici Argentine i Belgije jer ono malo što sam vidio Belgija je bila bolji protivnik. Argentina, očito, ima odličnu momčad, sa sjajnim individualcima, no to da stalno napadaju nije bio slučaj u ovom susretu, u onom periodu prvog poluvremena koji sam ja vidio."

SP 2014, završnica

četvrtfinale

Francuska0:1Njemačka
Brazil2:1Kolumbija
Argentina1:0Belgija
Nizozemska4:3 **Kostarika

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.07.2014. u 17:58
    tak je i bilić 2008.g. mogao runju stavit
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2014. u 16:41
    Ne znam koliko vas zna glumca Amara Bukvića. E ovo je njegov brat blizanac inače na golu Nizozemske. :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2014. u 14:56
    Osobno nisam neki obozavatelj van Gaala, ali mislim da je vrhunski stručnjak. On i njegov stručni tim su bili unaprijed pripremljeni za ono što ih čeka. Ako ne prođe plan A, onda imamo plan B, a ako ni to ne upali onda je tu plan C (golman). Naravno, to nije garancija da ćete pobijediti ali u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2014. u 13:55
    cvitanović je prestar i preiskusan, prije olić ili srna, mogu biti igrači-treneri!
    Obrisan korisnik
  • matcky9606.07.2014. u 12:33
    Kod Van Gaala bi Rakitić garant igrao zadnjeg veznog... :-)
    matcky96