SP 2014, završnica, Četvrtfinale, 04.07.2014, 22:00 h, Estadio Castelao, Fortaleza
Suci: Carlos Velasco Carballo (Španjolska), Roberto Alonso Fernandez (Španjolska), Juan Yuste (Španjolska)
Brazil
Brazil
Thiago Silva 7'
David Luiz 69'
2:1(1:0) Kolumbija
James Rodriguez 80' (11m)
Kolumbija

Video: Stoperski dvojac odveo Brazil u polufinale, briljantan pogodak Davida Luiza

Branimir Korać • petak, 04.07.2014.
Video: Stoperski dvojac odveo Brazil u polufinale, briljantan pogodak Davida Luiza
Foto: EPA

Brazil ostaje na putu prema konačnom cilju, naslovu prvaka svijeta. U četvrtfinalu je odradio odličnih prvih 45 minuta protiv Kolumbije, u nastavku susreta postigao još jedan pogodak, ali ipak na kraju strepio nakon primljenog pogotka iz kaznenog udarca u završnici susreta...

Brazil
Kolumbija
Brazil
Kolumbija
12
Julio Cesar
 
Thiago Silva
4
David Luiz
 
Fernandinho
 
Marcelo
7
Hulk
(do 82')
 
Paulinho
(do 86')
9
Fred
 
Neymar
(do 88')
11
Oscar
23
Maicon
Pričuvni igrači
16
Ramires
82'
18
Hernanes
86'
15
Henrique
88'
Trener
Luiz Felipe Scolari
 
David Ospina
 
Cristian Zapata
3
Mario Yepes
 
Carlos Sanchez
7
Pablo Armero
9
Teofilo Gutierrez
(do 71')
 
James Rodriguez
 
Juan Cuadrado
(do 81')
13
Fredy Guarin
14
Victor Ibarbo
(do 46')
18
Juan Zuniga
Pričuvni igrači
19
Adrian Ramos
46'
 
Carlos Bacca
71'
 
Juan Fernando Quintero
81'
Trener
Jose Pekerman

Kolumbija je odigrala sjajno u dosadašnjem dijelu turnira i opasno je prijetila Brazilcima. Međutim domaćin je napokon odigrao barem dio utakmice kako se od njega očekivalo, u tom prvom poluvremenu trebao je stvoriti i značajniju prednost. U nastavku susreta Brazilci su se vratili onim skromnijim predstavama, ali Kolumbija ipak nije uspjela napraviti preokret.

Luiz Felipe Scolari očekivano je krenuo s Paulinhom u prvih 11 umjesto suspendiranog Luiza Gustava te neočekivano s Maiconom umjesto Danija Alvesa.

Početak susreta nije mogao biti bolji za Brazil. Od prve minute Brazil je uzeo kontrolu nad utakmicom u svoje ruke i već u sedmoj minuti poveo je s 1:0. Neymar je sjajno ubacio iz kornera u peterac, kolumbijska obrana reagirala je vrlo loše i Carlos Sanchez nije primijetio dolazak Thiaga Silve koji lakoćom gura loptu u mrežu.

Brazil je igrao jako dobro, agresivno, atraktivno i nizao je prilike te se osjetilo kako je brži na lopti nego Kolumbijci.

Ogromne probleme obrani Kolumbije stvarali su Hulk i Neymar koji su prodirali i stvarali velike probleme Kolumbiji posebno na desnoj strani obrane. Zuniga se mučio i nikako nije mogao na širokom prostoru zaustavljati protivnike te je Brazil najviše prijetio s te strane.

Ospina je u nekoliko navrata izvlačio Kolumbiju odličnim obranama pokušaja Marcela i Hulka, Neymar je propustio realizirati dva slobodnjaka iz dobre pozicije, a s druge strane Kolumbija je prijetila isključivo preko Cuadrada koji je imao najviše energije i bio najodlučniji.

Puno toga se očekivalo od Jamesa Rodrigueza, međutim njega je Brazil potpuno odvojio od igre, posebno Fernandinho koji nije birao sredstva u zaustavljanju protivnika.

Drugo poluvrijeme isprva je donijelo dosta pogrešaka s obje strane, puno prekršaja i nervoze. Prva prijetnja iole vrijedna spomena dogodila se nakon sat vremena igre kada je Fredy Guarin lijepo pokušao iz voleja, ali vrlo neprecizno.

U 66. minuti Kolumbijci su stigli do pogotka, Yepes je nakon velike gužve u 16 metara poslao loptu u mrežu, međutim on je poništen zbog zaleđa još kod izvođenja slobodnog udarca.

Tri minute kasnije priči je došao kraj. Rodriguez je skrivio prekršaj na više od 25 metara od gola Ospine, ovaj put umjesto Neymara loptu je uzeo David Luiz i majstorski pogodio ostavivši Ospinu prekratkog.

Međutim Kolumbiji se iznenada ukazala prilika za povratak u utakmicu. U 77. minuti Carlos Bacca došao je sam ispred Julija Cesara, ovaj je uletio u njega i dosuđen je kazneni udarac. Siguran izvođač za smanjenje na 2:1 bio je Rodriguez.

Do kraja susreta Kolumbijci su pokušavali na sve načine doći do poravnanja, ali nije išlo. Brazil je sačuvao mrežu, međutim Scolari će imati dosta brige narednih dana jer je u 88. minuti igru na nosilima napustio Neymar koji je dobio dosta udaraca na ovom susretu.

SP 2014, završnica

četvrtfinale

Francuska0:1Njemačka
Brazil2:1Kolumbija
Argentina1:0Belgija
Nizozemska4:3 **Kostarika

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.07.2014. u 14:40
    Šteta za Kolumbiju ali nisu odigrali tako dobru utakmicu kao do sada. Ne znam što su čekali jer su tek nakon 2:0 počeli igrati i do kraja su uz malo sreće mogli i do produžetaka. Balog je komentirao kao na drogama, čovjek ne razlikuje ćelavog crnca i bjelca sa dugom kosom a Scolari je opet... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.07.2014. u 11:40
    Problem s Balogom i još nekima iz sportske redakcije je da evidentno ne vole sport.A Balog je uz to premonoton čak i za prijenos mise.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.07.2014. u 11:19
    Vidim da svi spominjete nekakvo novo pravilo zaleđa..pa da razjesnimo....Postoje tri situacije kažnjivog zaleđa (odnosno kada je igrač koji stoji u zaleđu počinio prekršaj): a) "Utjecanje na igru" znači igranje loptom ili dodirivanje iste lopte koju je uputio ili dotaknuo sugirač b) "Utjecanje na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.07.2014. u 10:55
    Ne znam da li bi Kolumbija uspjela zabiti gol...ali kod jedanaesterca je čisti crveni karton za Cesara...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.07.2014. u 10:00
    Po novim pravilima nije bilo zaleđe. Možemo govoriti kako su utjecali na igru, ali to je slučaj kod svakog pasivnog ofsajda - obrana se postavlja prema najisturenijem igraču, a ne po onome koji dobiva loptu. Čak mislim da je to povecalo broj pogodaka na utakmicama, ali je u potpunosti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik