Nogomet

Video: Maribor priredio iznenađenje na Celtic Parku, prošli i Porto, APOEL i BATE

Davor Mikulić • utorak, 26.08.2014.
Video: Maribor priredio iznenađenje na Celtic Parku, prošli i Porto, APOEL i BATE
Foto: EPA

Četiri uzvratna susreta play-offa Lige prvaka bila su na rasporedu u večernjem terminu. Svojim pogotkom u 75. minuti Tavares je spriječio Celtic da zaigra u grupnoj fazi Lige prvaka do koje su uvjerljivim pobjedama prošli Porto, APOEL i bjeloruski BATE...

APOEL - Aalborg 4:0

Nakon što je na svom terenu odigrao 1:1, Aalborg je s optimizmom doputovao na Cipar, no vrlo brzo stvari su se promijenile. Domaća momčad je stigla do uvjerljive i prije svega zaslužene pobjede pa će svoj put nastaviti u grupnoj fazi najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja.

Veliku priliku za vodstvo APOEL je imao već u 15. minuti kada je Tiago Gomes sjajno skočio i glavom pucao prema gostujućim vratima, ali odličnom intervencijom svoje je suigrače, barem na neko vrijeme, spasio Nicolai Larsen.

Pogodak je stigao zato u 28. minuti. De Vincenti je s lijeve strane ušao u gostujući šesnaesterac i vratio povratnu loptu za Oliveiru koji je s jedanaest metara mogao birati gdje će pucati. Larsen je bio nemoćan i ovoga puta nije mogao spriječiti da domaćin dođe do vodstva.

Dominacija na terenu se nastavila, a dvije minute prije odlaska na predah APOEL je stigao i do drugog pogotka. Strijelac je bio De Vincenti koji je nakon udarca iz kuta ostao sam na pet metara i zapravo nije imao težak zadatak.

U nastavku je domaća momčad stigla do još dva pogotka preko Aloneftisa, koji je u igru ušao tri minute ranije, i Sheridana u 64., odnosno 74. minuti. Gosti iz Danske u cijelom su susretu imali svega tri udarca u okvir domaćeg vratara.

BATE Borisov - Slovan Bratislava 3:0

Rezultatski nešto manje uvjerljiv, ali jednako siguran, bio je bjeloruski BATE koji je iz prve utakmice imao minimalnu prednost. Gosti su tijekom cijelog susreta bili u podređenom položaju, a od 79. minute ostali su i bez Soumaha koji je u nešto više od pola sata zaradio dva žuta kartona.

Na odmor se otišlo s minimalnim vodstvom domaće momčadi do kojeg su došli u 41. minuti pogotkom Gordejchuka. Na vrhu šesnaesterca je primio Rodionovu loptu, maestralno prošao kroz dvojicu igrača i lagano ju gurio pored Pernisa.

Niz prilika su domaći igrači propuštali iskoristiti, a nada za Slovan tinjala je sve do šest minuta prije isteka regularnog dijela susreta. Jakovlev je s lijeve strane vratio povratnu loptu za Krivetsa koji je bez problema pogodio nebranjeni dio gostujuće mreže.

Već u idućoj minuti BATE je stigao i do trećeg pogotka za koji je bio zaslužan Rodionov, asistent kod pogotka iz prvog dijela susreta. Sam je izašao pred Pernisa i od desne vratnice loptu poslao u mrežu, te tako zaključio veliku pobjedu ciparske momčadi.

Porto - Lille 2:0

Minimalnu prednost iz prve utakmice imao je i Porto koji je na svom stadionu dočekao francuski Lille i u susretu koji nije ponudio previše pravih prilika upisao novu pobjedu.

Prvo poluvrijeme bilo je manje sadržajno nego nastavak u kojem su stigla oba pogotka. Za prvi su bile potrebne samo četiri minute igre. Brahimi je izveo slobodni udarac s 25 metara i sjajno pogodio desnu stranu nemoćnog Enyeamea.

Dvojbe je, ako ih je više i bilo, riješio Martinez na asistenciju strijelca Brahimija u 69. minuti. Uposlio ga je Brahimi između gostujućih braniča, a Jackson Martinez s petnaestak metara bez primanja lopte pogodio donji lijevi kut Enyeamea.

Celtic - Maribor 0:1

Za iznenađenje dana pobrinuo se slovenski prvak Maribor koji je porazio Celtic na kultnom Celtic Parku. Domaći igrači imali su iz prve utakmice rezultat koji ih je vodio u grupnu fazu Lige prvaka, no pogodak Tavaresa iz 75. minute poslao ih je u grupe “manje atraktivne“ Europske lige.

Nakon ubačaja s lijeve strane u domaćem šesnaestercu je nastala gužva, lopta je došla do Tavaresa koji ju je nekako uspio poslati iza leđa Gordona.

Ostatak susreta bio je iznimno zanimljiv, posebno završne minute kada je prvo Tavares pucajući preko okvira vrata propustio postići drugi svoj pogodak i riješiti sve dvojbe, a zatim je na drugoj strani Handanović sjajnom reakcijom i krajnjim naporom zaustavio udarac Van Dijka sa samo nekoliko metara koji su domaći gledatelji već vidjeli u mreži.

Slovenci su poslije toga imali i situaciju kada su s četvoricom krenuli na dva igrača Celtica, no neodlučnost u završnici došla ih je možda i drugog pogotka. Međutim, uspjeli su očuvati svoje vodstvo i na taj način izborili igranje u grupama Lige prvaka.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Bešiktaš0:0Arsenal
København2:3Bayer Leverkusen
Napoli1:1Athletic Bilbao
Salzburg2:1Malmö
FCSB1:0Ludogorec Razgrad
Aalborg BK1:1APOEL
Lille0:1Porto
Maribor1:1Celtic
Slovan Bratislava1:1BATE Borisov
Standard Liège0:1Zenit
Zenit3:0Standard Liège
APOEL4:0Aalborg BK
BATE Borisov3:0Slovan Bratislava
Celtic0:1Maribor
Porto2:0Lille
Malmö3:0Salzburg
Ludogorec Razgrad6:5 **FCSB
Arsenal1:0Bešiktaš
Bayer Leverkusen4:0København
Athletic Bilbao3:1Napoli

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.08.2014. u 14:58
    Zbilja ne kužim njegov potez, osim ako mu je bilo rečeno u klubu da može potražiti drugi klub..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2014. u 11:57
    Bravo Maribor......čestitke iz Rijeke.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2014. u 11:39
    Čestitke Mariboru
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2014. u 09:31
    a svojedobno su postojale inicijative da se njih i Rangerse gurne u Premiership kao što su dva Velšana u engleskom sustavu natjecanja......trebali su, sad bi igrali derbije sa Notts County-em i Yeovilombravo Maribor, bravo... (plus nije mi jasno zašto stoji "iznenađenje" u naslovu)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2014. u 09:20
    Bravo Mariborčani! Svaka čast i sretno u LP! Kao što sam rekao u jednom od ranijih postova, Celticu u skupini EL želim da izvuče Legiju i da ih ovi ponovo nakantaju!!!
    Obrisan korisnik