Nogomet

Video: Rumunjski branič Ludogoreca branio penale i izbacio Steauu

Niko Rukavina • srijeda, 27.08.2014.
Video: Rumunjski branič Ludogoreca branio penale i izbacio Steauu
Foto: EPA

Glavni junak večeri je branič Ludogoreca, Rumunj Cosmin Moti, koji je u raspucavanju kaznenih udaraca obranio dva jedanaesterca svojim sunarodnjacima i plasirao Ludogorec prvi put u povijesti u Ligu prvaka. U ostalim utakmicama, Arsenal je minimalnom pobjedom izbacio Bilićev Bešiktaš, Athletic Bilbao je u odličnom drugom dijelu preokrenuo rezultat i izbacio Napoli, Bayer Leverkusen je bio uvjerljiv protiv Kopenhagena, a Malmö je pomalo iznenađujuće izbacio Salzburg...

Arsenal - Bešiktaš 1:0

Topnici su na Emiratesu minimalno pobijedili Bilićev Bešiktaš (zbog suspenzije bivšeg hrvatskog izbornika, momčad je vodio pomoćnik Nikola Jurčević) i plasirali se u Ligu prvaka, 17. put u nizu. Iako je Bešiktaš 15 minuta imao igrača više, nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti domaćine.

Arsenal je žustro krenuo u utakmicu. U samo dvije minute Wilshere i Cazorla propustili su velike prilike da dovedu Londončane u vodstvo. Bilićeva momčad došla je do daha i uspjela je zadržati "nulu" do sudačke nadoknade prvog dijela kada je Alexis Sanchez zabio na asistenciju Özila.

Što je u drugom poluvremenu utakmica više odmicala, to se Bešiktaš više otvarao. U 64. se, nakon neopreznosti Koscielnyja, Demba Ba neočekivano našao u prigodi no iz blizine gađa vanjski dio mreže. Nakon što su propustili dvije velike prilike u razmaku od jedne minute, Debuchy je dobio drugi žuti karton te je omogućio Turcima da s igračem više u 15 minuta dođu do željenog pogotka.

Do kraja utakmice Bešiktaš je jalovo pokušavao postići pogodak. U 180 minuta dvoboja, Arsenal je bio bolja momčad te će zasluženo igrati Ligu prvaka. Bilićeva momčad će europsku sezonu nastaviti u Europskoj ligi.

Athletic Bilbao - Napoli 3:1

Na novom San Mamesu (izgrađenom preko puta starog), Athletic Bilbao je na kraju uvjerljivo pobijedio talijanskog prvoligaša i plasirao se u najelitnije klupsko natjecanje na svijetu. Iako su Napolitanci poveli, Athletic je u 12 minuta zabio tri pogotka koja su mu bila dovoljna za trijumf.

Prvo poluvrijeme bilo je dosta čvrsto bez posebnih uzbuđenja. Athletic je bio za nijansu bolja ekipa. No, već u drugoj minuti nastavka Hamšik dovodi Talijane u vodstvo. Preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora zabija od stative za 1:0 svoje momčadi.

Petnaest minuta Napoli je bio među elitom, kada Aduriz zabija nakon kornera za izjednačenje. Nakon samo osam minuta, isti igrač zabio je za potpuni preokret! Cabral je istrčao van kaznenog prostora, došlo je do nesporazuma s Albiolom, a pomutnju je iskoristio brzonogi Aduriz.

Prije nego li su se Napolitanci uspjeli konsolidirati, Ibai je riješio pitanje pobjednika. Nakon nove neopreznosti Napolijeve obrane, baskijski veznjak se našao sam na rubu kaznenog prostora gostiju i lagano poentirao za, na kraju se pokazalo, nastup u Ligi prvaka.

Bayer Leverkusen - FC Kopenhagen 4:0

Nakon što je Dinamov "krvnik" Aalborg sinoć razbijen od ciparskog Apoela, danas je drugi danski predstavnik doživio jednako uvjerljiv poraz. Bayer Leverkusen je na domaćem terenu "pregazio" Kopenhagen s laganih 4:0. Tin Jedvaj je odigrao cijelu utakmicu za domaćine te je u 30. minuti izborio kazneni udarac.

Nakon pobjede od 3:2 u prvoj utakmici, Bayer je već nakon sedam minuta riješio pitanje ukupnog pobjednika. Apotekari su u vodstvo došli već u 2. minuti utakmice. Lopta se, nakon neshvatljivo loše reakcije danskog braniča Jorgensena, odbila do Kiesslinga koji produžuje prema Son Heung-Minu. Južnokorejski reprezentativac nije imao težak zadatak te je zakucao za vodstvo svoje momčadi. U sedmoj minuti Calhanoglu zabija iz slobodnog udarca za 2:0 njemačke momčadi. Lopta se odbila od živog zida.

Na 3:0 povisio je Stefan Kiessling udarcem iz kaznenog udarca. Jedanaesterac je izborio novopečeni hrvatski reprezentativac Jedvaj. Kiessling je zabio i u 65., na asistenciju Castra za uvjerljivu pobjedu svoje momčadi.

Ludogorec - Steaua Bukurešt 1:0 (6:5)

Šokantnu utakmicu odigrali su bugarski Ludogorec i Steaua. Gol za odlazak u produžetke zabio je Brazilac Wanderson nakon fenomenalnog voleja. U posljednjoj minuti produžetka Stojanov, golman domaćina, dobio je crveni karton te je jedanaesterce branio branič, Rumunj Cosmin Moti. Moti je uspio obraniti dva penala svojim sunarodnjacima i upisao se u povijest kluba iz Razgrada.

Steaua je prvu utakmicu u Bukureštu pobijedila 1:0. No, u Bugarsku se nisu došli braniti. Najveće prilike u prvih 45 minuta imali su Keseru koji je na početku utakmice iz dobre pozicije pucao malo pored gola i Sanmartean koji je nakon solo prodora također opalio pored gola domaćih.

Ipak, u drugom dijelu domaćini su bacili sve karte u napad. Ludogorec je igrao veliki presing i bili su bolja momčad, iako je najveću prigodu imao igrač Rumunja, Szukala. Kad se činilo da će Steaua doći do Lige prvaka, Wanderson je "supervolejem" s ruba kaznenog prostora pogodio lijeve rašlje gostiju i odveo utakmicu u produžetke.

Obje ekipe pokušavale su u produžecima postići pogodak, međutim neuspješno. U 119. minuti utakmice golman domaćina, Stojanov dobio je drugi žuti karton te je na gol morao branič Moti koji se prometnuo u pravog junaka večeri.

Malmö - RB Salzburg 3:0

Prva utakmica u Salzburgu završila je 2:1 pobjedom Austrijanaca. Šveđani su već u 11. minuti imali rezultat koji ih vodi u najelitnije klupsko natjecanje na svijetu. Eriksson je izborio kazneni udarac, a Rosenberg ga je realizirao zakucavši loptu pod prečku.

Osam minuta kasnije Eriksson se pobrinuo za drugi najljepši pogodak večerašnjih utakmica. Nakon nekoliko odbijanja, lopta se odbila do Erikssona koji s nekih 25 metara od gola fantastičnim volejom pogađa Gulacsijeva vrata.

Nakon početnog šoka, Salzburg je preuzeo inicijativu. Pokušali su dalekometnim udarcima doći do pogotka koji bi im omogućio produžetak. Međutim, Rosenberg je u 84. zabio svoj drugi pogodak i prvi put u povijesti plasirao Malmöu u Ligu prvaka.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Bešiktaš0:0Arsenal
København2:3Bayer Leverkusen
Napoli1:1Athletic Bilbao
Salzburg2:1Malmö
FCSB1:0Ludogorec Razgrad
Aalborg BK1:1APOEL
Lille0:1Porto
Maribor1:1Celtic
Slovan Bratislava1:1BATE Borisov
Standard Liège0:1Zenit
Zenit3:0Standard Liège
APOEL4:0Aalborg BK
BATE Borisov3:0Slovan Bratislava
Celtic0:1Maribor
Porto2:0Lille
Malmö3:0Salzburg
Ludogorec Razgrad6:5 **FCSB
Arsenal1:0Bešiktaš
Bayer Leverkusen4:0København
Athletic Bilbao3:1Napoli

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.08.2014. u 09:53
    Bravo za Ludogorec. Još jedan dokaz kako se može uspjeti ako se planski radi. Isto kao i Maribor, prošle su godine prezimili u Europa ligi, a sada su se plasirali u LP. Svaka Čast. Atletic je za mene fenomen svjetskog nogometa. Samo Baski smiju igrati, nikad nisu ispali iz Primere, a sada uđu u LP... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • crodevils28.08.2014. u 09:13
    maribor,ludogorec i malmo u LP... pitam se tko će se najmanje osramotiti u LP.. al svejedno im treba čestitati jer onako izbaciti velikane poput steaue,red bulla i nekad slavnog celtica je za svaku pohvalu
    crodevils
  • Obrisan korisnik28.08.2014. u 08:53
    Moj Bilbao konačno u LP!!! Veeeliki uspjeh!! Svaka čast Ludogorecu, utakmica je bila navjerojatna!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2014. u 08:26
    bez straha je momak stavio golmanski dres i prepun adrenalina odradio posao zivota , fantasticno
    Obrisan korisnik
  • narada10828.08.2014. u 02:05
    da, morao je Moti obući dres rezervnog golmana jer prvi je bio dobio crveni, a sve tri izmjene su već bili na terenu.
    narada108