Košarka

Video: Draper odveo Anadolu Efes do pobjede, dobri Hrvati u slavlju Barcelone protiv Panathinaikosa

Branimir Korać • subota, 10.01.2015.
Video: Draper odveo Anadolu Efes do pobjede, dobri Hrvati u slavlju Barcelone protiv Panathinaikosa
Foto: EPA

Okončano je drugo kolo Top 16 Eurolige s četiri utakmice u kojima su nastupali i hrvatski košarkaši. Jedino je Marko Banić s Albom upisao poraz u Kaunasu dok su ostali ubilježili pobjede...

Žalgiris - Alba 75:62

Koliko je teško igrati u Kaunasu saznala je i Alba. Gostovanje kod Žalgirisa nije prošla neokrznuto, osjetio se izostanak Leona Radoševića i na kraju je domaćin upisao pobjedu. Od početka do kraja bio je to susret u kojem je Žalgiris imao prednost, međutim Alba se nije samo tako predavala i pokušavala se vratiti u utakmicu. Ipak, nije u tome uspjela iako je opasno prijetila, bila na 53:51 početkom posljednje četvrtine te na samo četiri poena zaostatka na ulasku u zadnje tri minute. No serija domaćina 11:2 otklonila je svaku dvojbu i Žalgiris je zaslužio pobjedu.

"Čestitke Žalgirisu na zasluženoj pobjedi. Možda to i nije bila najkvalitetnija utakmica, ali imali smo svoje prilike. Nedostajalo nam je snage pod koševima posebno jer nije mogao nastupiti Leon Radošević, ali bez obzira na sve ovo je veliko iskustvo. Neki od naših igrača tek se privikavaju na euroligašku razinu i žao mi je što nismo bili na istoj razini kao u susretu protiv Barcelone", rekao je Saša Obradović.

U pobjedničkom sastavu James Anderson ubacio je 16 poena (7/17) i uhvatio šest skokova, a Paulius Jankunas 14 poena (5/8) uz također šest skokova. Kod Albe Jamel McLean bio je na 16 poena (5/14), Cliff Hammonds dodao je 13 poena (6/10), šest asistencija i pet skokova, a Marko Banić za 22 minute 12 poena (4/7 za dva, 4/4 slobodna) uz četiri skoka.

Barcelona - Panathinaikos 80:76

Vrlo dobra utakmica odigrana je u Barceloni gdje je istoimeni domaćin ugostio Panathinaikos. Fantastična šuterska epizoda Marcelinha Huertasa obilježila je utakmicu, a doprinos u pobjedi dali su svaki na svoj način i Mario Hezonja i Ante Tomić. Hezonja je s tri trice bio taj koji je probudio Barcelonu u ranoj fazi utakmice, zatim je Huertas u svega tri minute treće četvrtine ubacio pet trica te je u jednom trenutku bio na šutu za tri poena savršenih 6/6. S druge strane Tomić je imao svijetlih trenutaka u napadačkoj fazi, nekoliko lijepih poentiranja i asistencija. Panathinaikos je u završnici opasno zaprijetio i smanjio na 77:76, no 2+1 Justina Doellmana riješio je pitanje pobjednika.

"Ovo je bila jako važna utakmica jer nam je bila prva domaća i jer smo izgubili prošlu. Uspjeli smo slaviti uz pomoć navijača iako nismo otvorili utakmicu kako smo se nadali. Imali smo problema u početku, ali su nas trice Marija Hezonje podigle. Panathinaikos je tricaški vrlo opasna momčad, ali smo pronašli odgovor. Međutim nije sve bilo dobro, dopustili smo im previše laganih poena i moramo to popraviti. Nakon tri poraza u nizu, nadam se da se sada polako vraćamo u našu rutinu", rekao je Xavi Pascual.

Raspoloženi Huertas predvodio je Barcelonu s 22 poena (8/13, trica 6/8) i pet asistencija, a Justin Doellman dodao je 12 poena (4/10) i šest skokova. Mario Hezonja odlično je iskoristio 14 minuta provedenih na parketu s 11 poena (1/3 za dva, 3/3 za tri) dok je Ante Tomić za 29 minuta dodao devet poena (4/6 za dva, 1/3 slobodna) , šest skokova i dvije asistencije. U gostujućem sastavu DeMarcus Nelson ubacio je 16 poena (8/11), a James Gist 11 poena (4/9).

Nižnji Novgorod - Fenerbahče Ülker 60:78

U dvoboju u Novgorodu kvaliteta je na kraju ipak presudila, posebno ona individualna Andrewa Goudelocka. Amerikanac je bio nezaustavljiv i pokazao je zašto ga mnogi smatraju najboljim američkim košarkašem koji je u posljednje vrijeme igrao u Europi. Novgorod je držao ravnotežu u prvom poluvremenu kada je imao mali zaostatak,. ali u nastavku susreta gosti su jednostavno bili bolji i samo su potvrdili da su kvalitetnija momčad od Rusa.

"Ušli smo sporo u utakmicu, ali u drugom poluvremenu smo pronašli pravi ritam i uspjeli se odvojiti. Puno smo radili ovog tjedna na obrani i ona nam je bila prioritet uoči ovog susreta. Napravili smo dobar posao, zaustavili Rochestiea i njihove ključne igrače što nam je otvorilo put prema pobjedi", rekao je Goudelock.

Amerikanac je utakmicu završio s 23 poena (10/17) dok je Bogdan Bogdanović dodao 17 poena (7/14) i pet skokova. Luka Žorić za 11 minuta ubacio je četiri poena (2/3 za dva), Kod Novgoroda Tarence Kinsey ubacio je 16 poena (6/12), a Semen Antonov 11 poena (4/7) uz šest skokova.

Anadolu Efes - Unicaja 74:70

Zanimljiv dvoboj odigran je u Istanbulu, a Unicaja može žaliti za propuštenom prilikom. Odigrala je odličnih 20 minuta, imala 15 razlike na poluvremenu i vrlo brzo sve prokockala. Janning, Draper i Perperoglou pokrenuli su preokret, a Dontaye Draper ih je dotukao u samoj završnici s pet vezanih poena koji su otklonili svaku dvojbu oko pobjednika.

"Mi smo momčad koja naporno radi i trener nam je na poluvremenu poručio da nastavimo raditi ono što najbolje znamo, igrati obranu.Još uvijek rastemo, imamo dvojicu novih igrača, Krstić se tek vraća nakon ozljede i tek ćemo biti pravi", komentirao je raspoloženi Draper.

Najefikasniji u domaćem sastavu bio je Matt Janning sa 17 poena (6/11, trica 5/8), Dontaye Draper je za 27 minuta ubacio 13 poena (2/3 za dva, 3/6 za tri) uz šest asistencija, pet skokova i tri ukradene lopte dok je Dario Šarić za 29 minuta upisao pet poena (1/1 za dva, 1/3 za tri) uz tri skoka i dvije asistencije. Kod Unicaje po deset poena ubacili su Mindaugas Kuzminskas (2/8) i Vladimir Golubović (4/5, pet skokova).

Top 16, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Maccabi Tel Aviv78:67Crvena zvezda
Real Madrid93:78Galatasaray
Žalgiris75:62Alba Berlin
Barcelona80:76Panathinaikos
1Real Madrid 103+176
2Barcelona 103+64
3Maccabi Tel Aviv 85-10
4Panathinaikos 76+27
5Alba Berlin 76-46
6Žalgiris 58-55
7Crvena zvezda 310-35
8Galatasaray 211-121

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10810.01.2015. u 02:15
    onoj ekipi koja je prekojućer kritizirala Tomića bih preporučio da si gleda sažetke ove utakmice protiv Panatinaikosa. Ante je igrač izuzetne košarkaške inteligencije. „Moderni" centar, koji kad dobije loptu ne gleda odmah kako bi zabio, nego gleda kako bi se kreirao šut za nekog koji je u... [više na forumu]
    narada108