Rukomet

Rukometaši kao i uvijek idu po zlato, djevojke će se zadovoljiti ulaskom među pet

Simona Margetić • ponedjeljak, 29.06.2015.
Rukometaši kao i uvijek idu po zlato, djevojke će se zadovoljiti ulaskom među pet

Nakon juniorskih reprezentacija, u španjolski Lloret de Mar stižu i seniorske reprezentacije, među kojima i hrvatska muška i ženska reprezentacija. Seniorke broje jednu europsku medalju, iz 2011. Godine kada su u Umagu na Europskom prvenstvu uzele zlato, dok se muška reprezentacija može pohvaliti s tri uzastopna zlata.

Hrvatska se nalazi u samom vrhu u rukometu na pijesku, a osim europskih prvenstava osvajala je i mnoga svjetska te medalje na Svjetskim igrama. Seniori su aktualni europski prvaci i u Lloret de Mar dolaze po četvrto zlato. Prvi su bili 2009. u Norveškoj, 2011. u Hrvatskoj i 2013. u Danskoj. Prošle godine osvojili su srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, dok su dvije godine prije osvojili broncu.

Svoje mišljenje uoči nadolazećeg Europskog prvenstva podijelio je izbornik muške seniorske reprezentacije Davor Rokavec. „Seniori na svaki turnir idu s ciljem da ga osvoje. Već sam rekao da to možda zvuči prepotentno, no mi se te filozofije držimo i to nam zasad ide. Dobro radimo, dobro treniramo, imamo dobru ekipu i onda nema potrebe da se skrivamo. Favoriti jesmo za neku od medalja i tome se nadamo“, rekao je Rokavec.

Hrvatska se nalazi u skupini sa Švedskom, Njemačkom, Poljskom, Ukrajinom i domaćinom Španjolskom. „Konkurencija je na Europskom svake godine sve veća. Ima puno ekipa koje te mogu zaskočiti. Recimo Njemačka se vraća nakon nekoliko godina i vidim da ima i nekih bundesligaških igrača. S njima otvaramo, a ne znamo što možemo očekivati. Španjolci će se sigurno dobro pripremiti. Mađari su neugodni, s Rusima se svake godine sretnemo u borbi za medalju. Dosta izjednačeno, uvijek netko može iskočiti iz sjene“, zaključio je Rokavec.

Hrvatska će imati i predstavnika u ženskoj konkurenciji, a djevojke su se jednom okitile europskom medaljom. Bilo je to u Umagu 2011. godine kada su osvojile zlato. Osim Rokavca, svoje mišljenje je podijelila i izbornica ženske seniorske reprezentacije Mateja Brezić. „S obzirom na promjene koje su se dogodile u reprezentaciji na ključnim pozicijama, veliki uspjeh bio bi biti među prvih pet reprezentacija“, rekla je izbornica.

Seniorke će u Lloret de Maru zaigrati u skupini B zajedno s Norveškom, Ukrajinom, Španjolskom, Švedskom, Crnom Gorom i Nizozemskom. „Favoriti za osvajanje naslova su, po meni, aktualne europske prvakinje Mađarice, uvijek neugodne Norvežanke i domaćin Španjolska. Bit će zanimljivo vidjeti i što može povratnik Njemačka“, zaključila je Brezić.

Za mušku seniorsku reprezentaciju nastupit će: Igor Totić, David Henigman (vratari), Ivan Dumenčić (marker/specijalist), Ivan Jurić, Valentino Valentaković, Zvonimir Đikić, Hrvoje Ceković, Josip Jurić Grgić, Drago Vojnović, Matej Semren

Za žensku seniorsku reprezentaciju nastupit će: Melita Jug, Dubravka Bukovina (vratarke), Martina Ćorković (marker/specijalist),Vlatka Šamarinec, Lucija Kelava, Kristina Smiljanić, Josipa Grebenar, Ivana Benko, Ria Haček.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Perfect30.06.2015. u 10:56
    Djevojke su već sebi izradile alibi, to ne valja, uvijek idemo po najbolje.
    Perfect