Nogomet

VIDEO: Tottenham nakon bitke za naslov izgubio i onu za drugo mjesto, Pellegrini osigurao Guardioli kvalifikacije za Ligu prvaka

Marjan Kreševac • nedjelja, 15.05.2016.
VIDEO: Tottenham nakon bitke za naslov izgubio i onu za drugo mjesto, Pellegrini osigurao Guardioli kvalifikacije za Ligu prvaka
Foto: EPA

Pala je zavjesa na fenomenalnu predstavu koju smo gledali ove sezone u Premiershipu, a posljednji čin riješio je i zadnju nedoumicu, putnike u Ligu prvaka sljedeće sezone. Uz Leicester City nastup su izborili još i Arsenal i Tottenham kao drugi i treći, a Manchester City će u kvalifikacije. Slaven Bilić nije uspio pobijediti Stoke City iako su Čekićari imali prednost 1:0 domaći su uspjeli preokrenuti rezultat i slaviti s 2:1. Nastup u Europi sada im ovisi o ishodu finala FA kupa, ukoliko United pobijedi Palace Bilić će imati priliku igrati Europsku ligu.

Arsenal - Aston Villa

Koliko god simpatizirali ili ne Arsenea Wengera i njegove Topnike morate skinuti kapu pred činjenicom da su u posljednjih 18 godina u nizu nastupali u Ligi prvaka i da su ove sezone usprkos svim turbulencijama (katastrofalnim nastupima obrane u velikom broju susreta, golgeterskim rupama glavnih napadača Oliviera Girouda i Alexisa Sancheza) na kraju svega imali priliku uhvatiti naslov viceprvaka.

Aston Villa je demantirala poslovicu da se po jutru dan poznaje, otvorili su sezonu s pobjedom protiv Bournemoutha, ali nakon toga sve ostalo bila je grozna tragedija za sve igrače i poklonike kluba iz Birminghama. Nakon debakla u Premiershipu klub seli u niži rang natjecanja u kojem mu predstoji teška i mukotrpna borba za povratak.

Arsenal je odlično otvorio utakmicu, igrala se peta minuta kada je Giroud udarcem glavom na ubacivanje Nachoa Monreala pogodio donji lijevi kut gostujućeg gola. Lijepu priliku za povećanje vodstva domaći su propustili u 13. minuti, nogom je pokušao Gabriel Paulista, ali njegov udarac po sredini gola brani Mark Bunn.

Jedini udarac koji su gosti uputili u okvir gola djelo je Ashleyja Westwooda iz 16. minute. Okušao je Westwood udarac van ruba kaznenog prostora, gađao donji desni kut, ali Petr Čech je zaustavio njegov pokušaj. Do kraja poluvremena prijetili su dva puta Alexis Sánchez i jednom Jack Wilshere, ali bez posljedica po rezultat.

U drugom poluvremenu mreže su mirovale sve do 78. minute kada je Giroud postigao svoj drugi pogodak na dodavanje Mesuta Özila, a samo dvije minute kasnije Francuz je kompletirao hat-trick.

Izrazito lošu sezonu Ville u drugoj minuti sudačke nadoknade okrunio je autogolom Mark Bunn. Zahvaljujući ovoj pobjedi i posrtanju Tottenhama Arsenal je na kraju priče uspio dohvatiti drugo mjesto u prvenstvu.

Chelsea - Leicester City

Claudio Ranieri dobio je priliku da se u posljednjoj utakmici za njega bajkovite sezone vrati na Stamford Bridge gdje je 2000. godine započela njegova trenerska priča u Premiershipu, mjestu na koje se uvijek rado vračao i mjestu gdje je uvijek bio dobro prihvaćen. Još uvijek je živa slika natpisa na tribinama i poruke u utakmici protiv Tottenhama: "Učinimo to za Ranierija".

"Ovo je nevjerojatan osjećaj, bio sam ovdje u Ligi prvaka s Juventusom, ali ovaj put je potpuno drugačije, drugačije zato što sam na klupi Leicestera, drugog engleskog kluba. Preplavile su me emocije i nadam se da će tako emotivni biti moji stari poklonici i navijači jer vraćam im se kao pobjednik, kao trener novog prvaka Engleske", izjavio je prije susreta euforični Ranieri.

U prvom dijelu u kojem su mreže mirovale vidjeli smo bolju igru domaće momčadi. Chelsea je imao više loptu u posjedu i veću želju za postizanjem pogotka, do kraja poluvremena imali su 13 udaraca prema golu od čega su tri išla u okvir. Iako je Chelsea bolje otvorio susret prva izgledan prilika otišla je na stranu gostiju. U 25. minuti Demarai Gray je na dodavanje Riyada Mahreza pokušao izvan ruba 16 metara, ali njegov udarac je zaustavljen u donjem desnom kutu domaćeg gola.

Chelsea je uzvratio preko Cesca Fabregasa u 35. minuti, ali s istim epilogom, obranom vratara. Do kraja poluvremena blizu su bili još i Willian i još jednom Fabregas no mreže su ostale mirne i na odmor se otišlo bez pogodaka.

Ono što nije Španjolac napravio u prvom dijelu pošlo mu je za nogom u drugom. U 66. minuti Jeffrey Schlupp skrivio je kazneni udarac, a Fabregas je bio nemilosrdan s 11 metara i doveo domaće u vodstvo.

Uspjeli su gosti izbjeći poraz u posljednjem susretu zahvaljujući Danielu Drinkwateru koji je u 88. minuti bio precizan izvan ruba kaznenog prostora, asistenciju je upisao Schlupp koji se na taj način iskupio za skrivljeni kazneni udarac.

Everton - Norwich City

Iako navijači s Goodison Parka nisu imali previše razloga za osmjeh u ovoj sezoni neosporna je činjenica da će bez obzira na 12 mjesto na tablici navijači slaviti, slaviti odlazak omraženog trenera Robertoa Martineza. Druga strana nema previše razloga za slavlje, uz poodavno otpisanu Villu Norwich je drugi putnik u Championship sljedeće sezone.

Šok terapija promjene trenera imala je pozitivan učinak na domaće koji su u prvom poluvremenu iz šest udaraca u okvir gola utrpali dvije lopte u mrežu. Do vodstva su došli već u 19. minuti, a pogodak je postigao udarcem nogom izvan ruba kaznenog prostora James McCarthy.

Na povećanje vodstva čekali smo do 44. minute kada je branič Norwicha Robbie Brady napravio prekršaj za kazneni udarac iz kojeg je precizan bio Leighton Baines. Drugo poluvrijeme nije ni počelo kako treba, a već je na semaforu zasvijetlilo 3:0 zahvaljujući pogotku Kevina Mirallasa. To je bio i konačni rezultat susreta.

Manchester United - AFC Bournemouth

Crveni vragovi do posljednjeg sučevog zvižduka neće znati svoj europski status sljedeće sezone, sve opcije su otvorene. Direktan nastup u Ligi prvaka ovisi o njihovoj pobjedi, ali i o porazu Građana od Swanseaja. Svjestan je toga i trener Uniteda Louis van Gaal: "Ovisimo o Manchester Cityju, a to je frustrirajuća činjenica jer smo u prošloj utakmici imali sve u svojim nogama. Imali smo prednost od 2:1 protiv west Hama i svega 15 minuta do kraja susreta i uspjeli smo to upropastiti. Sada ne ovisimo samo o sebi, ali bez obzira na to boriti ćemo se do posljednje sekunde susreta".

Susret na Old Traffordu otkazan je zbog sigurnosnih razloga. 20 minuta prije početka utakmice pronađen je sumnjivi predmet na stadionu nakon čega je policija ispraznila dio gledališta da bi u konačnici sugerirali otkazivanje utakmice. Za sada nema informacije o novom terminu odigravanja susreta.

Newcastle United - Tottenham

Na St. James Parku u zadnjem kolu snage će odmjeriti dva kluba koja su do posljednjih trenutaka bili "unutra", Tottenham u borbi za naslov prvaka, a Svrake u borbi za ostanak, ali ni jedni ni drugi nisu uspjeli. Tottenham nije uspio doći do naslova, ali ima priliku završiti na drugom mjestu ispred velikog Arsenala.

"Ponekad jednostavno moramo zatomiti vlastite emocije kako bi krenuli dalje, krenuli naprijed. Moramo biti pametni i prvenstveno se boriti da unaprijedimo sami sebe. Razumijem naše navijače kojima činjenica da smo iznad Arsenala pričinjava neizmjerno zadovoljstvo, ali meni nije cilj biti drugi samo da budem iznad Arsenala. Kada bi umjesto Arsenala bio neki drugi klub ja bi želio to drugo mjesto istim žarom jer sam jednostavno takav, ambiciozan".

Što god Pellegrini želio prije susreta nije mu se ostvarilo, putnici u niži rang deklasirali su njegove igrače i na kraju slavili s nevjerojatnih 5:1. Golijadu je započeo u 19. minuti Georginio Wijnaldum koji je precizan nogom na dodavanje Aleksandra Mitrovića.

Na povećanje vodstva čekalo se do 39. minute kada je Mitrović glavom precizan na dodavanje Moussae Sissokoa. Malo nade gostima ulio je u 60. minuti Erik Lamela kada je smanjio na 2:1, ali nada je bila uzaludna jer do kraja susreta vratar gostiju tri puta je morao po loptu u svoju mrežu. Na 3:1 povisio je u 73. minuti ponovno Wijnaldum ovoga puta iz kaznenog udarca, a konačni rezultat postavili su u 85. minuti Rolando Aarons i u 86. Daryl Janmaat.

Southampton - Crystal Palace

Velika forma u kojoj se u nekoliko posljednjih kola nalaze Sveci osigurala im je veliki ulog u posljednjoj domaćoj utakmici, Europu. Svi se nadaju da bi Southampton moga doći do lakše pobjede zahvaljujući činjenici da protivnici više razmišljaju o sljedećem tjednu i okršaju u finalu Fa kupa nego o susretu na St. Maryju.

"Svi znaju da mi je preostala još jedna godina ugovora i definitivno ćemo sjesti za stol, analizirati ovu sezonu i i razgovarati o budućnosti. No prije svega toga moramo odraditi svoj posao ovoga vikenda", rezonirao je prije susreta trener domaćih, Ronald Koeman, a njegov kolega s druge strane Alan Pardew dodao je: "U nedjelju nas očekuje velika utakmica i uvjeravam vas da nemamo problema s koncentracijom bez obzira na finale kupa".

Southampton je u posljednjem susretu slavio s visokih 4:1 i dohvatio siguran nastup u Europskoj ligi sljedeće sezone. Strijelci za domaće bili su Sadio Mané, Graziano Pellé, Ryan Bertrand i Steven Davis dok je za goste počasni pogodak postigao Jason Puncheon.

Stoke City - West Ham United

Nakon Ranierija, Slaven Bilić imao je najupečatljiviju trenersku sezonu. Mnogi su se nabacivali drvljem i kamenjem na našeg stručnjaka prije početka sezone. Tvrdili su veliki nogometni znalci i eminentna novinarska pera da Slaven nije dorastao zadatku pred sobom, a on je kao uvijek marljivo radio davajući sve od sebe i rezultatima koje ima iza sebe zatvorio usta svima.

Pobjeda protiv stoke Cityja osigurala bi europski nogomet na novom stadionu i bila kruna jedne velike, velike sezone na klupi Čekićara: "Kada se radi o posljednjoj, odlučujućoj utakmici uslijed pritiska sve je moguće. Mi se jednostavno ne smijemo obazirati na to, mi moramo odraditi svoj posao na najbolji mogući način. Ispred nas je teška utakmica iako je Stoke u lošoj seriji u posljednje vrijeme. Imaju dobru momčad, momčad koja će dati sve od sebe da sezonu završi s pobjedom. Mi moramo ponoviti našu igru iz susreta s Manchester Unitedom i otići kući s tri boda".

Na otvaranju susreta gledali smo izjednačeni nogomet bez nekih konkretnijih prilika s obje strane. Stvari na terenu promijenile su se u 23. minuti. Gosti su izborili udarac iz kuta koji je izveo Manuel Lanzini i pronašao Winstona Reida koji glavom spušta loptu do Michaila Antonioa koji nogom pogađa donji desni kut i dovodi goste u vodstvo.

Nakon pogotka West Ham je u potpunosti zagospodario terenom i stvorio ogroman pritisak prem vratima Shayja Givena, ali usprkos brojnim prilikama Bilićevi igrači nisu uspjeli doći do povećanja vodstva. Nisu to uspjeli ni na otvaranju drugog poluvremena kada je Diafra Sakho u 51. minuti imao mat situaciju, ali njegov udarac bravurozno skida Shay Given.

Previše su prilika promašili gosti i po starom nogometnom pravilu bili su kažnjeni. Prva kazna stigla ih je već u 55. minuti kada je Giannelli Imbula odapeo udarac iz daljine i kirurškom preciznošću pogodio donji lijevi kut gola Darrena Randolpha.

Pogodak je dao krila domaćima koji su namirisali krv i sve češće i odlučnije kretali prema gostujućim vratima. Njihova otvorenija igra ostavila je dosta prostora u posljednjoj liniji, ali West Ham to nije znao iskoristiti. Redali su priliku za prilikom, ali lopta jednostavno nije htjela u gol. Ono što nije uspio zaustaviti Given rješavali su njegovi braniči čišćenjem s gol linije.

I kada je izgledalo da će utakmica završiti neriješenim rezultatom ukazao se Mame Biram Diouf koji je u 88. minuti udarcem glavom nakon kornera natjerao suze na oči navijačima West Hama.

Nije Bilić uspio doći do tri boda, naprotiv izgubio je utakmicu i njegov nastup u Europi sljedeće sezone sada ovisi o finalnoj utakmici FA kupa. Ukoliko Manchester United dođe do pobjede na Wembleyju Čekićari će vidjeti Europu.

Swansea - Manchester City

Posljednja utakmica i pobjeda Manuela Pellegrinia na klupi Manchester Cityja donijeti će njegovom nasljedniku Pepeu Guardioli priliku da zaigra s Građanima na velikoj sceni Lige prvaka. Lige u kojoj je Pellegrini nastupao tri sezone za redom i u posljednjoj ostvario najbolji rezultat kluba, polufinale.

Pellegrini s ponosom gleda na svoj minuli rad na klupi Cityja: "Tijekom tri sezone navijači su me uvjeravali da uživaju u našoj igri i u našim utakmicama. Na kraju sve se svodi na stil igre koji preferirate, a kakav stil sam ja gajio dovoljno govori činjenica da smo u tri sezone bili najefikasnija momčad, bili smo u kontinuitetu prisutni u Ligi prvaka i osvojili tri titule. Ja sam ponosan na ostvarenja svoje momčadi".

Susret je počeo i više nego dobro za goste iz Manchestera koji su bolje otvaranje utakmice kapitalizirali pogotkom u petoj minuti. Kevin De Bruyne ispremiješao je domaću obranu na lijevoj strani, odigrao povratnu loptu za Sergioa Agüeroa koji puca prema vratima. Kristoffer Nordfeldt uspio je obraniti njegov udarac, ali lopta se odbija do Kelechia Iheanachoa koji ju iz velike blizine posprema u mrežu.

Nisu se gosti zadovoljili s minimalnim vodstvom i krenuli su odlučno po još jedan pogodak koji bi riješio pitanje pobjednika, ali do kraja poluvremena ne da nisu uspjeli zabiti već naprotiv, primili su pogodak. Autor izjednačenja bio je André Ayew koji je u 45. minuti bio precizan iz slobodnog udarca.

U drugom poluvremenu gledali smo samo jednu momčad na terenu, goste iz Manchestera, ali usprkos silnom trudu (ukupno 18 udaraca prema vratima od čega pet u okvir) rezultat na semaforu nije se mijenjao. Ovih konačnih 1:1 dovoljno je Cityju za četvrto mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka sljedeće sezone.

Watford - Sunderland

Sunderland je pobijedio u najvećoj bitci ove sezone, uspio je osigurati opstanak prije završnih 90 minuta i u potpunosti rasterećen ulazi u dvoboj s Watfordom. Trener Sunderlanda, Sam Allardyce najavio je da bi u utakmici lišenoj imperativa mogao pružiti priliku nekim mladim igračima iz generacije U-21. I njegov kolega s druge strane Quique Sanchez Flores može uzdignuta čela otići iz Watforda kluba koji je nakon promocije u elitni razred skupio do sada 44 boda i u miru može započeti planove za sljedeću sezonu.

Utakmica koja je bila bez značaja za obje momčadi pružila je lijep i zanimljiv nogomet svih 90 minuta. Prvi su do vodstva stigli gosti i to u 39. minuti preko Jacka Rodwella koji je nakon dodavanja Jeremaina Lensa imao lagan zadatak zabiti s pet metara.

Domaći su poravnali u 48. minuti, a precizan je bio Sebastian Prödl nakon ubačaja iz kuta. Kratko je trajalo veselja Watforda, samo tri minute. Duncan Watmore je povukao jedan kontranapad, pronašao Lensa koji nakon asistencije upisuje i pogodak za novo vodstvo gostiju.

Nisu se domaći predali nakon novog pogotka u svojoj mreži, opet su smogli snage za povratak koji se dogodio u 61. minuti kada je Troy Deeney bio precizan iz kaznenog udarca.

West Bromwich Albion - Liverpool

Iako je Jürgen Klopp najavljivao da mu je posljednja utakmica sezone izrazito važna i da će on i igrači na terenu dati sve od sebe da pobijede, teško je za vjerovati da će Redsi ići punom snagom i u punom sastavu s obzirom na finalni susret Europske lige i mogućnost da pobjedom u toj utakmici osim trofeja osvoje i nastup u Ligi prvaka.

Liverpool je u šarenom sastavu odigrao istu takvu utakmicu. Sve bitno odigralo se u prvom dijelu kada smo vidjeli i oba pogotka na susretu. Do vodstva su prvi došli domaći u 13. minuti preko Salomona Rondona na dodavanje Jonathana Lekoa.

Gosti su vrlo brzo došli do poravnanja rezultata. Jordon Ibe je u 23. minuti primio jednu loptu negdje na sredini kaznenog prostora, odapeo udaraca i pogodio donji lijevi kut gola Bena Fostera.

Naš Dejan Lovren nije bio ni na klupi Liverpoola.

Premiership

  • Rezultati
  • Ljestvica

38. kolo

Manchester United-:-Bournemouth
Newcastle5:1Tottenham
Southampton4:1Crystal Palace
Stoke City2:1West Ham
Swansea City1:1Manchester City
Watford2:2Sunderland
WBA1:1Liverpool
Arsenal4:0Aston Villa
Chelsea1:1Leicester City
Everton3:0Norwich City
Manchester United3:1Bournemouth
1Leicester City 3868:36+3281
2Arsenal 3865:36+2971
3Tottenham 3869:35+3470
4Manchester City 3871:41+3066
5Manchester United 3849:35+1466
6Southampton 3859:41+1863
7West Ham  3864:51+1362
8Liverpool 3863:50+1360
9Stoke City 3841:55-1451
10Chelsea 3859:53+650
11Everton 3859:55+447
12Swansea City 3842:52-1047
13Watford 3840:50-1045
14WBA 3834:48-1443
15Crystal Palace 3839:50-1142
16Bournemouth 3845:67-2242
17Sunderland 3848:62-1439
18Newcastle 3844:65-2137
19Norwich City 3839:67-2834
20Aston Villa 3827:76-4917

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Veni vidi vici15.05.2016. u 23:04
    na kraju Leicester prvak s 10 bodova viška, a Tottenham koji mu je bio najveći konkurent za titulu u zadnjih par kola je totalno puko da je njihova sreća što je sezona završila jer da se igra još nekoliko kola ostali bi i bez plasmana u ligu prvaka
    Veni vidi vici

Premiership

  • Rezultati
  • Ljestvica

38. kolo

Manchester United-:-Bournemouth
Newcastle5:1Tottenham
Southampton4:1Crystal Palace
Stoke City2:1West Ham
Swansea City1:1Manchester City
Watford2:2Sunderland
WBA1:1Liverpool
Arsenal4:0Aston Villa
Chelsea1:1Leicester City
Everton3:0Norwich City
Manchester United3:1Bournemouth
1Leicester City 3868:36+3281
2Arsenal 3865:36+2971
3Tottenham 3869:35+3470
4Manchester City 3871:41+3066
5Manchester United 3849:35+1466
6Southampton 3859:41+1863
7West Ham  3864:51+1362
8Liverpool 3863:50+1360
9Stoke City 3841:55-1451
10Chelsea 3859:53+650
11Everton 3859:55+447
12Swansea City 3842:52-1047
13Watford 3840:50-1045
14WBA 3834:48-1443
15Crystal Palace 3839:50-1142
16Bournemouth 3845:67-2242
17Sunderland 3848:62-1439
18Newcastle 3844:65-2137
19Norwich City 3839:67-2834
20Aston Villa 3827:76-4917