Košarka

Cedevita bez šanse u Pioniru, Zvezdi prednost u finalnoj seriji

Petar Jenjić • ponedjeljak, 10.04.2017.
Cedevita bez šanse u Pioniru, Zvezdi prednost u finalnoj seriji
Foto: FaH

Crvena zvezda došla je do pobjede u prvoj finalnoj utakmici ABA lige protiv Cedevite. Na domaćem parketu su slavili rezultatom 81:66, prije svega odlično odigranom drugom poluvremenu...

Prva finalna utakmica u Pioniru između Zvezde i Cedevite ponudila je crno-bijelu košarku s obje strane. Nakon što je Cedevita dominirala prvih desetak minuta i koristila većinu grešaka svojih protivnika, u ostatku susreta je igrala samo jedan momčad, branitelj naslova. Zvezda je u konačnici slavila rezultatom 81:66 i povela u finalnoj seriji koja se nastavlja već sutra.

Ono što je bilo poticajno za zagrebačku momčad je slabo i vrlo nervozno otvaranje domaćina. Na krilima šest poena Mira Bilana Cedevita je prisilila Zvezdu na prvu minutu odmora već u trećoj minuti jer je svaku izgubljenu loptu gostujuća momčad pretvorila u poene. Vrlo lako je centar Cedevite dolazio do koševa, u šestoj je minuti donio svojoj momčadi prvu dvoznamenkastu prednost (14:4). Kratak period bezidejnosti popravljao je Marko Tomas vanjskim šutem pa je ubrzo prednost narasla i na 15 razlike (26:11).

Podigla je Zvezda u drugoj četvrtini intenzitet u obrani, Cedevita je ostala bez ideja kako doći do poena pa se beogradska momčad serijom 10:0 spustila na samo tri poena zaostatka (29:26). Minutu kasnije Charles Jenkins je ubacio tricu za prvo vodstvo domaćina (31:30). Momčadi su zamijenile potpuno zamijenile uloge u drugoj četvrtini, Zvezda je imala i osam poena viška, ali je Cedevita na poluvrijeme ipak otišla s poenom zaostatka (45:44).

Gdje su domaćini stali u prvom, nastavili su i u drugom poluvremenu koje su otvorili serijom 7:0. Nije Cedevita imala odgovora na igru svojih protivnika, za razliku od prve četvrtine, napadi su se svodili na individualne akcije koje su obično završavale neuspješno. Tek je tri poena ubacila zagrebačka momčad u prvih šest minuta što je Zvezda iskoristila za odlazak na dvoznamenkastu prednost koju je zadržala do kraja treće četvrtine (66:54).

Pet poena Tomasa spustilo je goste na sedam koševa zaostatka početkom posljednje četvrtine, ali to je bilo najbliže što je Cedevita uspjela doći do kraja susreta i u konačnici je morala čestitati svojim protivnicima na pobjedi.

Do pobjede ih je predvodio Charles Jenkins s 20 poena (3/4 za dva, 4/6 za tricu, slobodna bacanja 2/3) i pet asistencija, dok su po 14 koševa dodali Ognjen Kuzmić 14 koševa (7/10 za dva, slobodna bacanja 0/1) i Nate Wolters (4/6 za dva, 1/4 za tricu, slobodna bacanja 3/3) uz šest asistencija.

Kod Cedevite je Marko Tomas ubacio 14 koševa (0/2 za dva, 3/5 za tricu, slobodna bacanja 5/6) uz pet skokova.

ABA liga, finale:
Crvena zvezda - Cedevita 81:66 (16:27, 29:17, 21:10, 15:12)

Crvena zvezda: Nate Wolters 14, Deon Thompson, Nemanja Dangubić 2, Luka Mitrović 2, Branko Lazić 2, Ognjen Dobrić, Marko Simonović 4, Petar Rakičević, Charles Jenkins 20, Marko Gudurić 10, Ognjen Kuzmić 14, Milko Bjelica 13

Cedevita: Rashad James 12, Darko Bajo, Filip Krušlin 6, Toni Katić 5, Luka Babić 5, Karlo Žganec 5, Džanan Musa 2, Miro Bilan 12, John Shurna 2, Lovro Buljević, Mirza Begić 3, Marko Tomas 14

ABA liga, doigravanje

finale

Crvena zvezda81:66Cedevita
Crvena zvezda84:73Cedevita
Cedevita61:77Crvena zvezda

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!