Košarka

Kraj sezone za Antu Žižića, Fenerbahče metlom nastavio sjajnu sezonu

Dario Dodić • petak, 02.06.2017.
Kraj sezone za Antu Žižića, Fenerbahče metlom nastavio sjajnu sezonu
Foto: EPA

Ante Žižić se u dresu Darušafake od sezone oprostio porazom u polufinalu turskog prvenstva. S glatkih 3-0 u finale se plasirala momčad Fenerbahčea...

Košarkaška je sezona gotova za Antu Žižića, a vjerojatno i epizoda u Turskoj. U posljednjoj utakmici, barem ove sezone, u dresu Darušafake nije se Žižić previše naigrao, nije ni impresionirao u defenzivnim zadacima, slično kao i njegovi suigrači.

U trećoj polufinalnoj utakmici turskog prvenstva aktualni europski prvaci, košarkaši Fenerbahčea, svladali su Darušafaku s 90:74 i metlom došli do finala. Još ne znaju s kim će igrati, vjerojatno s Bešiktašom, koji protiv Efesa Velimira Perasovića vodi 2-0 u seriji.

Žižića je David Blatt stavio u početnu petorku, koja je iznimno slabo otvorila dvoboj s Fenerom. Utakmicu koju su pod svaku cijenu morali dobiti domaći su košarkaši otvorili s mizernih 0:11. Morao je zvati Blatt minutu odmoru nakon čega Darušafaka smanjuje na 11:4. Žižić nije dočekao niti time out, nakon dvije minute vadi ga Blatt.

Kratko je trajao povratak Darušafake, Fenerbačhe s dvoznamenkastom prednosti (26:14) završava prvu dionicu igre. Bolje je zaigrala Darušafaka u drugoj četvrtini pa je u jednom trenutku smanjila na samo sedam razlike, ali izabranici Željka Obradovića odmah podižu u brzinu više i odlaze na 46:35, bio je to rezultat na poluvremenu.

Slabo su ofenzivno obje momčadi ušle u drugo poluvrijeme, prvi su se trgnuli domaći igrači protiv poprilično opuštenog Fenerbahčea. Dolaze na samo pet koševa zaostatka, sve je kulminiralo poenima raspoloženog Jamesa Andersona, koji vraća Darušafaku potpuno u igru, na samo dva koša zaostatka. Da nisu bili katastrofalni s linije slobodnih bacanja, na kraju susreta došli su do 13/21, bili su i ispod 50 posto preciznosti tijekom utakmice, domaćini su mogli biti u vodstvu.

Vidjeli su gosti da je vrag odnio šalu, ponovno podižu razinu igre i na krilima trica Bobbyja Dixona ponovno bježe na dvoznamenkastu prednost, ovog je puta nisu ispustili, nastavljaju besprijekoran niz u doigravanju i s tri pobjede u tri utakmice prolaze u finale.

Žižić je u drugom poluvremenu ipak zaigrao nešto bolje, u 15 minuta provedenih na parketu ubilježio je osam poena (3/4 za 2, 2/4 za 1) i četiri skoka. Iako postoji interes Darušafake da se posudba iz Cibone pretvori u kupovinu teško je očekivati da će Žižić i iduće godine igrati u Turskoj, izgledniji je odlazak u NBA, sve ćemo vjerojatno vrlo brzo saznati.

Fenerbahče je do pobjede predvodio Bogdan Bogdanović s 19 koševa, 15 je dodao Dixon (5/6 za tri poena), dok se Nikola Kalinić zaustavio na 13 koševa.

Najbolji u redovima domaće momčadi bio je Anderson s 21 košem, Brad Wannamaker ubacio je 17, a Dairis Bertans 13 koševa.

Turska, doigravanje, polufinale, 3. utakmica:
Darušafaka - Fenerbahče 74:90 (0-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!