Nogomet

VIDEO: Nizozemska deklasirala Obalu Bjelokosti, Republika Irska slavila protiv Urugvaja

Marjan Kreševac • nedjelja, 04.06.2017.
VIDEO: Nizozemska deklasirala Obalu Bjelokosti, Republika Irska slavila protiv Urugvaja
Foto: EPA

Danas su širom svijeta na rasporedu bile prijateljske utakmice nogometnih reprezentacija. SAD je kod kuće odigrao 1:1 s Venezuelom, Nizozemska je s 5:0 posramila goste iz Obale Bjelokosti, a Republika Irska je s 3:1 kod kuće slavila protiv Urugvaja...

SAD - Venezuela 1:1

Reprezentacija SAD-a je pred važan kvalifikacijski ogled s momčadi Trinidada i Tobaga za Svjetsko prvenstvo u Rusiji kod kuće ugostila Venezuelu i remizirala 1:1. Ako je suditi prema onome što su domaćini odigrali u prvom dijelu, izbornik Bruce Arena neće mirno spavati. Slaba i nezainteresirana prezentacija njegovih pulena rezultirala je pogotkom gostiju u 29. minuti susreta.

Júnior Moreno izveo je korner s desne strane i na drugoj stativi pronašao glavu Christiana Santosa koji vraća loptu u vatru, Clint Dempsey je loše očistio tako da Moreno ima priliku za novo ubacivanje. Ovoga puta pronalazi Velazqueza koji s pet metara iz voleja probija Tima Howarda.

Ubačaji iz kuta bili su sol na ranu za igrače SAD-a i samo zahvaljujući bravuroznim intervencijama svog vratara u 33. i 34. minuti nisu morali po drugi puta na centar. Uspjeli su se domaći konsolidirati tijekom odmora i u drugom poluvremenu bila je to neka sasvim druga momčad. Držali su posjed i u potpunosti igru prebacili pred gostujuća vrata.

Bilo je pitanje trenutka kada će José Contreras kapitulirati. To se dogodilo u 61. minuti, Jorge Villafana je probio lijevu stranu, zavrnuo centaršut za Fabiana Johnsona koji kratko vraća za Christiana Pulisica i Contrerasu nema spasa. Mogli su domaći i do pobjede, ali Bobby Wood u 80. i Jordan Morris u 84. minuti nisu imali dovoljno koncentracije u krucijalnom trenutku.

Republika Irska - Urugvaj 3:1

Irci su od prvog sučevog zvižduka krenuli silovito prema vratima Estebana Condea. Prvu izgledniju priliku imao je Jeff Hendrick u desetoj minuti susreta, ali njegov pokušaj desnicom izvan kaznenog prostora odlazi pored lijeve vratnice gostujućeg gola. Puno precizniji, ali ipak bez konkretnijeg rezultata bio je samo dvije minute kasnije Robbie Brady. Nakon proigravanja Jonathana Waltersa okušao je Brady udarac s desne strane, lijepo naciljao rašlje, ali na njegovu žalost Conde je bio na visini zadatka i obranio njegov pokušaj.

Odustao je Walters od proigravanja svojih kolega na travnjaku i u 27. minuti odlučio pokušati sam i pokazalo se da je to bila apsolutno ispravna odluka. Izborio se Walters za malo prostora, opalio i smjestio loptu u gornji lijevi kut gostujućeg gola. Prema svemu prikazanom u potpunost zasluženo vodstvo Iraca.

Vodeći pogodak izgleda je zadovoljio domaće koji su smanjili pritisak i pokušali smiriti igru što im se obilo u glavu u 38. minuti. Carlos Sánchez je iz slobodnog udarca pronašao u kaznenom prostoru usamljenog Joséa Giméneza koji ne propušta poklon domaće obrane i vraća stvari na početak. Nakon izjednačenja gledamo isti nogomet kao i na početku. Totalna ofenziva domaćih i pomalo panično branjenje Urugvajaca.

Redali su domaći priliku za prilikom, ali malo je bilo konkretnih prijetnji po vrata sve do 57. minute kada se Cyrus Christie našao na pravom mjestu nakon proigravanja Wesa Hoolahana i prizemnim udarcem u lijevi kut vratio Republiku Irsku u vodstvo. Sve nejasnoće oko pitanja pobjednika u 77. minuti riješio je James McClean koji je nakon brze kontre i dodavanja Daryla Murphyja zabio za 3:1 što je bio i konačni rezultat ovog dvoboja.

Nizozemska - Obala Bjelokosti 5:0

Iako su nogometaši Obale Bjelokosti imali više od posjeda u prvom dijelu susreta i već u drugoj minuti jako lijepu priliku za vodstvo koju Giovanni Sio nije uspio materijalizirati, teško su stradali. Badra Ali Sangaré tri puta je morao po loptu u svoju mrežu prije odlaska na odmor.

Domaći su došli do rezultatske prednosti u 13. minuti nakon što je Memphis Depay izveo korner, a Joël Veltman bio najviši u skoku i loptu glavom pospremio u mrežu. Drugi pogodak stigao je u 32. minuti, Ali Sangaré srušio je Vincenta Janssena u vlastitom kaznenom prostoru i dao priliku Arjenu Robbenu priliku za udvostručenje vodstva iz kaznenog udarca što je ovaj lakoćom i napravio.

Nisu se gosti stigli oporaviti od drugog pogotka, a već je stigao i treći. Veltman je i ovoga puta strijelac nakon ubačaja iz kuta koji je izveo Robben, ali ovoga puta glavu je zamijenio nogom poentiravši iz blizine. Golijada Nizozemaca nastavila se i u drugom dijelu kada su prvo Davy Klaassen u 69. minuti i Vincent Janssen u 75. svojim pogocima deklasirali protivnike i poslali ih kući s velikim osjećajem srama i poniženosti.

Crna Gora - Iran 1:2

Crnogorski nogometaši su pred kvalifikacijski ogled s Armenijom ukrstili koplja s reprezentacijom Irana i imali su dosta problema s njima u početnoj fazi utakmice. Iranci su bolje otvorili utakmicu i kao posljedica toga stiglo je njihovo rano vodstvo. Već u 11. minuti Mehdi Torabi pronašao je Sardara Azmouna koji vara Danijela Petkovića i dovodi goste u vodstvo.

Ostali su domaći u šoku nakon ranog rezultatskog zaostatka, ali nije im dugo trebalo da se oporave, u 35. minuti Stevan Jovetić dokazao je da domaći imaju konja za utrku u pogledu dalekometnih projektila. S ruba kaznenog prostora odapeo je udarčinu i skinuo paučinu iz gornjih desnih rašlji za poravnanje rezultata. Asistenciju za pogodak upisao je Vladimir Jovović.

No gosti se nisu dali smesti, ponovno su se vratili u vodstvo u 60. minuti, Strijelac je bio isti, ali udaljenost s koje je postigao pogodak manja, zabio je s iz same blizine nakon lucidnog proigravanja Reze Ghoochannejhada. U posljednjih 11 minuta gosti su igrali s igračem manje nakon što je Morteza Pouraliganji zaradio drugi žuti karton, ali uspjeli su se othrvati domaćim nasrtajima i napustiti teren podignutih ruku.

Prijateljske utakmice
Lesoto - Mauritanija 1:0
Gabon Zambia 0:0
Togo - Komori 2:0
Armenija - Sveti Kristofor i Nevis 5:0
Luksemburg - Albanija 2:1 Crna Gora - Iran 1:2
SAD - Venecuela 1:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren05.06.2017. u 11:05
    Ne znam koja je kvaka s CG-Iran. Golovi ne odgovaraju tekstu... https://www.youtube.com/watch?v=ZMYFeDPJORI
    Zdren