Nogomet

NAJAVA: Hrvatski predstavnici u Europi odrađuju prvenstvene obaveze uoči "utakmica sezone"

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • nedjelja, 20.08.2017.
NAJAVA: Hrvatski predstavnici u Europi odrađuju prvenstvene obaveze uoči "utakmica sezone"
Foto: FaH

Dinamo, Hajduk i Osijek uoči uzvratnih dvoboja četvrtog pretkola Europske lige moraju odraditi i prvenstvene obaveze. Dinamo i Osijek kao domaćini dočekuju Slaven Belupo i Inter dok Hajduk gostuje kod Rudeša...

Rudeš je pokupio simpatije u prva tri kola iako je osvojio samo dva boda, međutim nakon toga uslijedile su dvije utakmice u kojima su se novi prvoligaši nečem nadali, a iz njih nisu dobili ništa. Posebno razočaravajuće izgledali su u Vinkovcima gdje je Cibalia stigla do svojih prvih bodova i to glatko slaveći s 3:0 kažnjavajući pritom brojne pogreške gostujućih igrača u fazi obrane.

Sada Rudešu slijedi Hajduk, iznimno teška utakmica u kojoj će biti zanimljivo vidjeti kako će se postaviti momčad Inakija Alonsa. Hoće li se Rudeš ponovno otvoriti i nadigravati sa Splićanima ili će ipak igrati nešto opreznije i tako tražiti svoju priliku isključivo kroz kontranapade. Alonso ima u sastavu nekolicinu motoričnih igrača koji mogu tako igrati, međutim želja španjolskog trenera je kroz igru stvarati prilike što protiv ovakvog protivnika baš i neće biti lako.

Alonso ima dosta problema prema naprijed, Aralica je još protiv Lokomotive zaradio neugodnu ozljedu, Tomislav Havojić propustit će Hajduk zbog tri žuta kartona, a na gostovanju u Vinkovcima isključen je Karlo Lulić što mu značajno smanjuje prostor za manevar.

Hajduk gostuje u Kranjčevićevoj s mislima na Evertonu. Nakon impresivnog gostovanja u Liverpoolu u prvom susretu četvrtog pretkola Europske lige, igrači se moraju prešaltati s tako uglednog protivnika na Rudeš što baš i nije najjednostavnije. Međutim to je draž igranja na više fronti i Splićani ne smiju upasti u zamku ovog gostovanja, moraju dvoboju pristupiti ozbiljno i koncentrirano.

"Rudeš je nova momčad, igrači su dinamični i vrlo opasni. Odnijeli su neke bodove s teških gostovanja, a mi radimo na tome da nas ne iznenade. Dobri su u tranziciji i u posjedu napadaju vrlo okomito. Obranu moramo probiti dobrim kretnjama jer su jako dobro organizirani", oprezno će Joan Carrillo koji jako dobro poznaje Inakija Alonsa i njegov rad.

Niti u ovom dvoboju Splićani neće biti kompletni, na put ne idu Borja Lopez i Franck Ohandza zbog lakših ozljeda, kao što je poznato na dugo vremena ostali su bez Marka Futacsa, ali dobra vijest je da su Fran Tudor i Ante Erceg spremni i nastupit će. U vrhu napada priliku bi trebao dobiti Said kao treća opcija.

Dinamo je rano zasjeo na vrh prvenstvene ljestvice i Cvitanovićeva momčad tu misli i ostati. Kiksevi u prvenstvu prošle sezone skupo su je stajali, na kraju je Rijeka odnijela titulu i danas su u Maksimiru puno oprezniji. Nakon dosta blijedog izdanja protiv Skenderbeua, čeka ih domaći dvoboj protiv Slaven Belupa s kojim nikada nije lako igrati i Modri će morati biti vrlo oprezni u ovom srazu.

"Očekujemo pozitivan stav, karakter i želju da na neki način isperemo onaj mali gorak okus završetka utakmice i rezultata protiv Skenderbeua. Naravno da je nama prvenstvo jako bitno, važni su nam naša igra i prezentacija. Dat ćemo sve od sebe i pripremiti apsolutno sve da odigramo što bolje, da ispunimo naše zahtjeve i dobro odradimo susret kako bismo na kraju svi bili sretni i zadovoljni", ističe Cvitanović.

S obzirom na europske obaveze i vrlo važno, za sezonu ključno, gostovanje u Albaniji, za očekivati je da će Cvitanović ponešto izmiješati momčad. Soudani je propustio prvu utakmicu protiv Skenderbeua kao i prošlotjedni derbi na Rujevici i za očekivati je da će ga Cvitanović čuvati za uzvrat u Albaniji, a definitivno nema niti Jana Lecjaksa koji je isključen na Rujevici.

Koprivničani imaju jako dobar ulazak u sezonu, u prvih pet kola skupili su devet bodova, a jedini koji su ih svladali su Hajduk i Rijeka na svojim stadionima. I u tim susretima Koprivničani su mogli napraviti nešto više, ali nije išlo. Uz Dinamo imaju najbolju obranu dosadašnjeg dijela sezone, no njihov problem je realizacija gdje su uz Istru i Rudeš ujedno najneefikasnija momčad lige.

Željko Kopić svjestan je težine posla koji očekuje njegove igrače, ali neće se predati unaprijed. "Dinamo ima kvalitetu i naravno da nas očekuje jako zahtjevna utakmica. Dobro smo radili cijeli tjedan, pripremali se za nastup u Maksimiru i spremni smo za ogled s Modrima. Gostovanje kod Dinama jedno je od težih u ligi i protiv takvih momčadi potrebno je da se dosta toga poklopi kako bi došli do dobrog rezultata."

Zbog isključenja u Splitu protiv Hajduka, ovaj dvoboj propustit će Vinko Međimorec, a još uvijek su van kadra Jovičić i Goda koji također neće konkurirati za nastup zbog ozljede, međutim Kopić već neko vrijeme igra bez njih i ima spremna rješenja.

I Osječani između dva europska ogleda imaju prvenstvenu obavezu u kojoj ih očekuje neugodan protivnik. U Gradski vrt dolazi Inter iz Zaprešića i kao i ostali hrvatski europski predstavnici, igrači Zorana Zekića moraju nakratko iz glave izbaciti europske obaveze, koncentrirati se na prvu sljedeću prepreku i uzeti bodove.

"Moramo pronaći unutarnju snagu i potpuno se koncentrirati na Inter. Za nas je Europa samo bonus, a prvenstvo je naša istina. Nema previše prostora za oporavak i sređivanje dojmova od europskog nastupa. Znam da neće biti nimalo lako izbaciti iz glave Bečane u tako kratkom roku, ali napravit ću sve da koncentracija igrača bude u potpunosti na dvoboj protiv Intera", istaknuo je Zekić, a prenosi Glas Slavonije.

Dosad je trener Osječana uoči europskih nastupa dosta rotirao i pružao priliku igračima koji nisu toliko puno igrali i tu je izgubio neke bodove. Osijek je tako sezonu otvorio s tri remija, ali igranje na dva kolosijeka zahtjeva takav pristup i za očekivati je da će Zekić ponovno proširiti broj onih koji konkuriraju za nastup. U Beču ga očekuje vrlo zahtjevna utakmica i vjerojatno će ponovno dio igrača dobiti odmor.

Inter je u prvih pet prvenstvenih kola upisao samo jedan poraz, dobro je krenuo u sezonu i Samir Toplak nema previše razloga za nezadovoljstvo. Doduše Zaprešićani su i imali dosad nešto lakši raspored, od onih momčadi iz samog vrha igrali su samo s Hajdukom s kojim su remizirali na svom stadionu 2:2 prikazavši pritom dva lica - vrlo loše u prvom dijelu i dobro u drugom.

Ako žele išta napraviti u Gradskom vrtu, morat će prikazati to lice iz drugog poluvremena protiv Hajduka jer će u protivnom otploviti u siguran poraz. Nije to jedini put u ovoj kratkoj sezoni da Inter ima sličnih problema i loše otvara utakmicu, protiv Cibalije na startu nije izgledao dobro u početku, a i u prošlom kolu protiv Istre morao se vraćati iz minusa od dva pogotka.

U Gradskom vrtu ne smiju si Zaprešićani dopustiti još jedan takav uspavani start jer bi to moglo biti kobno. Morat će biti u pravom izdanju od početka, s puno koncentracije i samo tako mogu nešto napraviti. Na ovom stadionu čekaju na pobjedu više od četiri godine, posljednji put slavili su 2:0 golovima Ante Budimira i Tomislava Šarića na kraju sezone 2012/2013.

Hrvatski Telekom Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:34+3473
2Rijeka 3675:32+4370
3Hajduk 3670:38+3266
4Osijek 3653:38+1556
5Lokomotiva 3647:48-151
6Slaven Belupo 3635:45-1043
7Inter-Zaprešić 3643:64-2143
8Rudeš 3641:62-2140
9Istra 1961 3628:60-3227
10Cibalia 3636:75-3926

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!