Košarka

VIDEO: Markkanen i Wilson - spoj mladosti i iskustva srušio Francusku nakon produžetka

Petar Jenjić • četvrtak, 31.08.2017.
VIDEO: Markkanen i Wilson - spoj mladosti i iskustva srušio Francusku nakon produžetka
Foto: EPA

Košarkaši Finske priredili su prvo veliko iznenađenje na Eurobasketu. U prvom susretu pred svojim navijačima nakon produžetka su svladali Francusku 86:84 ubačajem Jamara Wilsona pet sekundi prije kraja utakmice...

Slovenija je imala Dragića, Njemačka Schrödera, Gruzija Šengeliju, a Finska Laurija Markkanena i Jamara Wilsona. Spoj mladosti i iskustva donio je pobjedu Finskoj protiv Francuske nakon 45 minuta igre 86:84.

Markkanen je odličnom rolom u četvrtoj četvrtini vratio svoju momčad u rezultatski egal, a Wilson polaganjem donio produžetak i polaganjem donio veliku pobjedu, pet sekundi prije kraja, pred punom dvoranom u Helsinkiju.

Pomalo impresionirani činili su se Francuzi na početku dvoboja pred 12 tisuća finskih navijača. Domaćin je igrao vrlo dobro unatoč vrlo slabom vanjskom šutu i držao prednost kroz cijelu prvu četvrtinu. U posljednjoj sekundi Jamar Wilson ubacio je tri slobodna bacanja za osam koševa prednosti (23:15).

Međutim, očito je uslijedila jezikova juha francuskog izbornika u pauzi između četvrtina i Francuzi su, posebno u obrani, itekako podigli angažman i tjerali Finsku na ishitrene i nerezonske šuteve. U osam minuta druge dionice domaćini su ubacili tek tri poena, tricu Mikka Koivista i ponajviše zahvaljujući nesmotrenim Francuzima, koji su imali 11 izgubljenih lopti, nisu se našli u većoj razlici. Ipak, u posljednje dvije minute stigli su na samo poen zaostatka.

Kako su Francuzi započeli susret, tako su započeli i drugo poluvrijeme koje su Finci otvorili s 8:1 i prešli u vodstvo (40:34). Držali su se domaćini jako dobro sve do završnih minuta, ali protiv Nanda De Cola nisu mogli. Igrač CSKA Moskve u prvom je poluvremenu ubacio tek dva poena, a u nastavku je potpuno proigrao i vodio svoju momčad sa svojim standardnim euroligaškim učinkom.

Glavne finska snaga Petteri Koponen nije igrao kako najbolje zna, jako se mučio sa šutom kao i većina njegovih suigrača. Debitant Lauri Markkanen zadržao je nadu Finskoj s pet uzastopnih poena i spustio je na tri koša minusa u 38. minuti (70:67), da bi Sasu Salin donio i izjednačenje. Obje su momčadi realizirale sljedeće napade, preko Fourniera s jedne i Wilsona s druge strane, da bi De Colo promašio šut za pobjedu Francuza.

Od prvog do posljednjeg napada dodatnih pet minuta u vodstvu su bili Finci, a dominirao je Markkanen koji je donio svojoj momčadi pet koševa viška (84:79). Međutim, Francuzi uzvraćaju s pet uzastopnih poena i dolaze do izjednačenja 25 sekundi prije kraja. U posljednjim sekundama produžetka odgovornost je preuzeo Wilson i poentirao za pobjedu. De Colo je na drugoj strani promašio tricu.

Markkanen je zaključio susret s 22 poena (7/12 za dva, 2/3 za tricu, slobodna bacanja 2/2) i sedam skokova za 26 minuta na terenu, po 14 koševa su dodali Sasu Salin i Tuukka Kotti.

Najbolji je kod Francuza bio Evan Fournier s 25 koševa (6/10 za dva, 2/5 za tricu, slobodna bacanja 7/8), Nando De Colo je ubacio 21 poen (5/10 za dva, 0/1 za tricu, slobodna bacanja 11/12) uz šest skokova.

Eurobasket, 1. kolo, skupina A:
Francuska - Finska 84:86 (15:23, 18:9, 20:17, 19:23, 12:14)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!