Nogomet

Povijest se ponavlja, zbog nepravde prema afričkoj reprezentaciji mijenjala su se pravila na svjetskim prvenstvima

Luka Medić • petak, 08.09.2017.
Povijest se ponavlja, zbog nepravde prema afričkoj reprezentaciji mijenjala su se pravila na svjetskim prvenstvima
Foto: EPA

Jučer je kao bomba odjeknula vijest kako će se susret drugog kola skupine D afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Južnoafričke Republike i Senegala ponoviti radi dosuđenog nepostojećeg jedanaesterca. Prije 35 godina FIFA je radi jedne druge momčadi također mijenjala pravila...

9. lipanj 1986. godine obilježio je nogometnu povijest. Na Svjetskom prvenstvu u Meksiku toga dana u skupini C igralo se posljednje, treće kolo. Francuska se susrela s Mađarskom, a Sovjetski Savez s Kanadom. Bilo je to prvo korištenje novog pravila kojeg je uvela FIFA, a to je da se utakmice posljednjeg kola skupine igraju u istoj satnici. I prije tih susreta, na pojedinim svjetskim prvenstvima, utakmice su počinjale u istoj satnici, ali od tog dana to je postalo uobičajeno pravilo na velikim natjecanjima. Povod tome je rezultat podle germanske kuhinje, koju ni FIFA nije mogla progutati, a ceh je platila jedna afrička reprezentacija.

Naime, četiri godine ranije odigralo se Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. Pamtit će se po neuništivoj Italiji i Paolu Rossiju koji je sa šest pogodaka predvodio Talijane do prvog naslova prvaka svijeta nakon 44 godine i trećeg ukupno. U svome pohodu Talijani su u drugom krugu (na tom prvenstvu u drugom krugu 12 momčadi bilo je podijeljeno u četiri skupine, a samo je prvoplasirana momčad izborila polufinale) slavili protiv Brazila s 3:2, a hat-trick postigao je upravo Rossi.

Ipak turnir je obilježila skandalozna završnica prvog kruga u skupini B u kojoj su igrali Zapadna Njemačka, Austrija, Alžir i Čile. U prvome kolu Alžir je napravio senzaciju svladavši favoriziranu Zapadnu Njemačku s 2:1, dok je u drugom kolu izgubio od Austrije s 2:0. I Zapadna Njemačka i Austrija pobijedile su Čile uoči međusobnog dvoboja. Nakon što je Alžir slavio protiv Čilea s 3:2, bilo je jasno da njemačka pobjeda od jednog ili dva pogotka razlike vodi dalje i Zapadnu Njemačku i Austriju. Taj susret se igrao dan poslije Alžira i Čilea, Nijemci su poveli u desetoj minuti pogotkom Hrubescha. I nakon te situacije meč u Gijónu u trenutku je, od ključne utakmice za prolazak u drugu fazu svjetskog prvenstva postao prijateljski. Ostalih 80 minuta odigran je bez većih prilika, pa su tako Zapadna Njemačka i Austrija prošle dalje, dok je kući morao Alžir.

Nakon te utakmice FIFA je donijela odluku, kako će se ubuduće utakmice posljednjeg kola igrati u isto vrijeme kako se ovo ne bi više ponovilo. Doduše, momčadi su i dalje nalazile solucije za odrađivanje kalkulacija, pa je tako 2010. godine Španjolska u posljednjem kolu slavila protiv Čilea 2:1, čime su obje momčadi prošle dalje. Doduše, na koncu Švicarska nije stigla do pobjede protiv Hondurasa, ali i da je, bila bi to pirova pobjeda jer s pobjedom Španjolske 2:1 ne bi prošla dalje.

I sada 35 godina poslije utakmice između Zapadne Njemačke i Austrije, susreta koji je natjerao FIFA-u da promijeni pravila, ponovno je afrički nogomet utjecao na revolucionarnu odluku krovne nogometne organizacije. 12. studenog prošle godine Južnoafrička Republika slavila je s 2:1 protiv Senegala, a prvi pogodak na utakmici postignut je iz nepostojećeg jedanaesterca.

U 42. minuti tog susreta u kaznenom prostoru gostiju lopta u koljeno pogodila senegalskog braniča Kalidoua Koulibalyja, a sudac Joseph Lamptey iz Gane pokazao je na bijelu točku. U prvom trenutku nitko od domaćih igrača nije niti protestirao, gosti jesu, ali Lamptey je ostao po svome, a za nagradu dobio je doživotnu zabranu suđenja. Hlatshwayo je bio precizan nepostojećeg jedanaesterca, a domaći sastav na koncu je slavio s 2:1. Novi dvoboj navodno bi se trebao odigrati 11. studenog 2017.

Skupina "D" do sada je bila jedina skupina u kojoj sve četiri momčadi mogle u Rusiju, ovo je veliki udarac za Južnoafričku Republiku koja ima sada jedan osvojen bod. Isto tako ovo je udarac i za vodeće Burkinu Faso i Zelenortske Otoke, no za razliku od Burkine Faso, Zelenortski Otoci još moraju igrati sa Senegalom i to u sljedećem, petom kolu.

A u nogometnu povijest, kao što se upisao 9. lipanj 1986., ući će 11. studeni 2017., dan kada će se jedna kvalifikacijska utakmica ponoviti radi nepostojećeg jedanaesterca.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10809.09.2017. u 02:33
    nelogican naslov: da li sada to znaci: kada god na jednoj utakmici SP-a ili u kvalifikacijama za SP bude pogresno sviran penal, onda se ponavlja utakmica? Ne, to je bio jedinstven slucaj, koje ce naravno zapoceti veliku diskusiju u buducnosti. Kod te utakmice jucer je bilo glupo da je sudac... [više na forumu]
    narada108
  • nikoništ08.09.2017. u 21:39
    Jedino ak smo Africka repstacija.
    nikoništ
  • Obrisan korisnik08.09.2017. u 20:09
    Hoćemo li mi ponavljati protiv Turske? Mi nismo dobili penal i na kraju izgubili.
    Obrisan korisnik