Nogomet

Hajduk traži prekid crnog niza protiv Rijeke, derbi začelja u Kranjčevićevoj

Petar Jenjić • nedjelja, 17.09.2017.
Hajduk traži prekid crnog niza protiv Rijeke, derbi začelja u Kranjčevićevoj
Foto: Bruno Karadža

Danas će se odigrati posljednje dvije utakmice 9. kola Hrvatski Telekom Prve lige od kojih vrijedi izdvojiti prvi Jadranski derbi ove sezone. Načet ozljedama Hajduk će na Poljudu dočekati Rijeku i tražiti prvu pobjedu od ožujka 2012. godine, dok će derbi začelja u Kranjčevićevoj odigrati Rudeš i Istra 1961...

Vrlo bitna utakmica za Splićane koji su prošli tjedan poraženi u gostima kod Osijeka. Gubitak bodova i u današnjem dvoboju značio bi zaostatak od pet bodova iza Rijeke, a čak devet iza Dinama. Međutim, neće biti nimalo lako jer Rijeku nisu pobijedili još od ožujka 2012. godine i sada im je pravo vrijeme za prekid crnog niza.

"Rijeci je ovo bio važan susret i dok su igrali s Grcima, mi smo im bili u mislima. Ne mogu nas ničim iznenaditi, kao ni mi njih. Dobro se poznajemo. Analizirali smo greške iz Osijeka i pripremali se za ideju igre protiv Rijeke. Igramo s prvakom i pobjeda bi nas posebno razveselila", kazao je trener Hajduka Joan Carrillo.

Zdravstveni karton Hajduka nikako nije dobar. Nakon teške ozlijede Marka Futacsa u derbiju protiv Dinama, Bijeli danas neće moći računati niti na Antu Ercega, dok je nastup kapetana Zorana Nižića pod znakom pitanja i vjerojatno se neće znati do posljednjeg trenutka. Na njegovo bi mjesto trebao uskočiti Petar Bosančić, dok bi svoj debi u bijelom dresu trebao imati Hugo Almeida.

Nastavku pozitivnog niza nadaju se iz stožera hrvatskog prvaka koji na Poljud stiže nakon poraza u prvom kolu Europske lige protiv grčkog AEK-a. Gubitak bodova za Kekovu momčad bio bi koban, u slučaju poraza ostali bi na sedam bodova za prvim mjestom. Međutim, slovenski strateg još nikada nije izgubio od Hajduka i nada se kako neće niti ovaj put.

"Jadranski derbi, utakmica svih utakmica, došla nam je brzo nakon Europe što je možda i dobro jer nemamo puno vremena za razmišljanje. Sve naše misli i rad usmjerili smo prema Poljudu gdje kao i uvijek dolazimo nabrijani. Postavit ćemo se kao i uvijek, ne možemo ništa posebno izmisliti", rekao je Kek.

Trener Rijeke nije potvrdio hoće li koristiti Josipa Mišića i Alexandera Gorgona koji su načeti ozljedama, ali je napomenuo kako bivši igrač Dinama konkurira kao alternativa u veznom redu.

Nogometaši Rudeša i dalje čekaju na prvu pobjedu u prvoligaškom društvu, a utakmica protiv pretposljednje Istre 1961 savršena je prilika za ugrabiti tri boda i preskočiti Puljane na ljestvici. U prošlom kolu pružili su dobar otpor Dinamu u Maksimiru, no više od poraza 3:2 nije išlo.

Momčad Inakija Alonsa još se ne snalazi najbolje u najvišem rangu hrvatskog nogometa i pred španjolskim trenerom još je puno posla u nastavku sezone. Niti eventualan poraz neće puno značiti jer je do kraja sezone ostalo još puno utakmica, ali pobjeda znači podizanje samopouzdanja i smanjenje pritiska.

Sastavu zagrebačke momčadi prošli se tjedan priključio i bosanskohercegovački nogometaš Muamer Svraka koji je prije dvije sezone nosio upravo dres Istre. Očekuje se kako bi uskoro trebao biti na terenu i debitirati za novu momčad.

Puljani su u prošlom kolu upisali prvu pobjedu ove sezone. Na domaćem su terenu s minimalnih 1:0 bili bolji od Slaven Belupa i optimistično gledaju na sljedeći dvoboj. Gostujuća utakmica protiv Rudeša prava je prilika za bijeg od samog dna ljestvice i hvatanje priključka za sredinom tablice.

Iščekivanje prve pobjede u novoj sezoni stvorilo je popriličan pritisak koji je sada donekle popustio. Vrlo važna je utakmica pred nama i moji su igrači toga svjesni, a ono što me raduje jest da su ovaj tjedan, isto kao i prošli, odlično radili na treninzima. Pritisak nije potpuno otišao, ali bit će nam puno lakše igrati nego domaćinu", rekao je trener Istre Darko Raić-Sudar.

Nastavku pozitivnog niza nada se cijela momčad Istre koja će se u slučaju pobjede izjednačiti sa zaprešićkim Interom na osmom mjestu. Puljani svakim kolom dobivaju konture sve bolje momčadi i kako prvenstvo bude odmicalo bit će još nezgodniji protivnik. U posljednjoj liniji ostaje Risto Mitrevski koji je prošlu utakmicu igrao na vlastitu odgovornost.

Hrvatski Telekom Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:34+3473
2Rijeka 3675:32+4370
3Hajduk 3670:38+3266
4Osijek 3653:38+1556
5Lokomotiva 3647:48-151
6Slaven Belupo 3635:45-1043
7Inter-Zaprešić 3643:64-2143
8Rudeš 3641:62-2140
9Istra 1961 3628:60-3227
10Cibalia 3636:75-3926

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!