Košarka

VIDEO: Favoriti uglavnom uspješni, Musa i Stipanović predvodili BiH protiv Rusije

Branimir Korać • subota, 25.11.2017.
VIDEO: Favoriti uglavnom uspješni, Musa i Stipanović predvodili BiH protiv Rusije
Foto: FaH

Osim dvoboja između Nizozemske i Hrvatske, odigrano je još 15 susreta europskih kvalifikacija za SP, a favoriti su uglavnom ubilježili pobjede...

Ukrajinci su jedna od rijetkih reprezentacija koje mogu računati praktički na najjače adute. Iskoristili su tu kompletnost u Norrköpingu gdje su svladali Švedsku 84:76. Već na poluvremenu Ukrajina je imala gotovo 20 poena prednosti i u nastavku susreta uspješno je sačuvala vodstvo.

Do pobjede su je predvodili Vjačeslav Kravcov sa 17 poena te Sergij Gladir sa 16. Kod poraženih Chris Czerapowicz ubacio je 26 poena, a Ludvig Hakanson 13 poena uz pet skokova.

Vrlo uvjerljivi bili su Česi koji su u Pardubicama nadigrali Islanđane s visokih 89:69. Domaćin je glatko slavio, brzo je došao do prednosti, a Island se bezuspješno pokušavao izvući vanjskim šutom koji ga ovdje nije služio (4/24 za tricu).

Najučinkovitiji bili su Jaromir Bohačik s 20 poena i pet skokova te Blake Schilb s 15 poena i šest skokova. Islanđane su predvodili Martin Hermannsson s 29 poena i Kristófer Acox s 12 poena i osam skokova.

Zanimljivo je bilo u Chemnitzu gdje je Njemačka ugostila Gruziju i slavila sa 79:70. U izjednačenom dvoboju odluka je pala u zadnjoj dionici u kojoj je Njemačka dobrom obranom ostavila Gruziju na samo devet poena, napravila preokret i upisala pobjedu.

Odličan je bio Robin Benzing s 25 poena, a Maik Zirbes dodao je 17 poena i pet skokova. Kod poraženih Michael Dixon ubacio je 23 poena (5/12 trica) uz pet asistencija, a Miheil Berišvili dodao je 15 poena.

Nikakvih problema nije bilo za Srbiju koja je u prilično solidnom sastavu glatko slavila protiv Austrije 85:64. Dvojbe nije bilo, Srbi su potpuno dominirali susretom i glatko slavili.

Ivan Paunić bio je najefikasniji sa 16 poena, a po 15 su dodali Marko Simonović i Miroslav Raduljica (osam skokova). Na drugoj strani Rašid Mahalbašić ubacio je 15 poena.

U drami u Leicesteru Velika Britanija poražena je u produžetku od Grčke 95:92. Nakon velike borbe gosti su se izvukli i spriječili iznenađenje te unatoč vrlo okrnjenom sastavu stigli su do pobjede.

Ioannis Bourousis predvodio je Grčku s 27 poena i osam skokova, a Giannoulis Larentzakis dodao je 22 poena i šest skokova. U domaćem sastavu Daniel Clark ubacio je 17 poena, a po 14 su dodali Andrew Lawrence i Teddy Okereafor.

Litva je očekivano bila prejaka za Kosovo i iz Prištine se vraća s visokom pobjedom 99:61. Potpuna dominacija Litavaca, posebno pod obručima gdje su imali čak 27 skokova više i ukupno 24 napadačka skoka. Još na poluvremenu domaćin je bio u igri te je na semaforu stajalo 35:35 da bi u nastavku Litva apsolutno dominirala, a Kosovo se raspalo.

Adas Juskevičius sa 16 poena i pet asistencija predvodio je Litvu, a Gediminas Orelik dodao je 12 poena i pet skokova. Kod poraženih Dardan Berisha ubacio je 19 poena uz pet asistencija, a Scott Bamforth dodao je 17 poena.

Izrael je u Tel Avivu stigao do glatke pobjede protiv Estonije 88:68. I ovdje je odluka pala u drugom poluvremenu gdje su Estonci pali i nisu više mogli držati korak s domaćinom. Previše se Estonija pouzdala u vanjski šut, a šutirala je za tri poena 9/38. Izraelci su također ubacili devet trica, no za to su potrošili samo 14 lopti.

Richard Howell susret je završio s 19 poena, sedam skokova i sedam asistencija, a Shawn Dawson s 13 poena. Kod Estonije po 14 poena upisali su Rain Veideman i Kristjan Kitsing.

Europski prvaci Slovenci u Stožicama su ugostili Bjelorusiju te upisali glatku pobjedu 87:74. Glavninu posla Slovenija je odradila u prvom poluvremenu, na odmor je odnijela vodstvo od 18 poena razlike te je u nastavku susreta uspješno zadržala prednost.

Vlatko Čančar bio je najefikasniji s 21 poenom, a Jaka Blažič dodao je 14 poena. Kod Bjelorusije Maalik Wayns ubacio je 14 poena.

Francuska je uspješno odradila gostovanje u Belgiji te upisala pobjedu 70:59 unatoč dosta okrnjenom sastavu i bez niza igrača. Oni na koje je Vincent Collet mogao računati odradili su dobar posao i zasluženo slavili.

Edwin Jackson susret je završio s 14 poena, a Paul Lacombe dodao je 13.

Sljedeći hrvatski protivnik je Italija, a Talijani su uspješno odradili prvu zadaću. Ugostili su Rumunje i slavili 75:70 ipak nešto lakše nego što konačni rezultat pokazuje. Rumunji su u završnici susreta uspjeli tek smanjiti visoki zaostatak.

Della Valle i Aradori ubacili su po 16 poena jednako koliko je na drugoj strani imao Cate.

Cedevitin dvojac odigrao je odličnu utakmicu i pomogao Bosni i Hercegovini na putu do pobjede protiv Rusije. BiH je slavila 81:76 iako su Rusi doputovali u prilično dobrom sastavu, međutim Musa, Gordić i Stipanović odradili su odličan posao.

Musa je ubacio 18 poena uz sedam skokova, Gordić 16 poena, a Stipanović 13. Kod Rusije Vitalij Fridzon bio je na 25 poena i šest skokova.

Španjolska je uspješno krenula gostujućom pobjedom protiv Crne Gore 79:66. Teško se ova reprezentacija može nazvati i španjolskom B postavom, ali bila je dovoljno jaka za Crnu Goru.

Po 15 poena upisali su Vazquez i Colom, a kod Crne Gore Ivanović je upisao deset poena.

Europske kvalifikacije:
Švedska - Ukrajina 76:84
Češka - Island 89:69
Njemačka - Gruzija 79:70
Srbija - Austrija 85:64
Velika Britanija - Grčka 92:95 produžetak
Kosovo - Litva 61:99
Izrael - Estonija 88:68
Slovenija - Bjelorusija 87:74
Bugarska - Finska 80:82
Poljska - Mađarska 70:60
Belgija - Francuska 59:70
Italija - Rumunjska 75:70
Turska - Latvija 85:73
BiH - Rusija 81:76
Crna Gora - Španjolska 66:79

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!